ua en ru

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 18 березня

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 18 березня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Число заражених коронавірусом в Україні зросло вдвічі

Коронавірус в Україні і світі продовжує поширюватися. Нові випадки зараження і смертей фіксуються в різних країнах. Для протидії COVID-19 Україна посилила карантин, обмежила пересування по країні та прийняла низку змін до законів. Детальніше про те, що відомо на 18 березня - в матеріалі РБК-Україна.

Важливо знати:

  • в Україні зафіксовано 14 випадків зараження коронавірусом, 2 з яких - з летальним кінцем;
  • до 3 квітня заборонена робота метро, а також міжміські та міжобласні пасажирські перевезення;
  • міський транспорт працює з обмеженнями;
  • за недотримання правил карантину передбачено штраф або кримінальна відповідальність;
  • кількість інфікованих COVID-19 у світі перевищує 196 тис

Два нові випадки коронавируса в Україні

У МОЗ повідомили про двох нових випадки зараження коронавірусів - в Донецькій і Київській областях. Таким чином, на даний момент COVID-19 підтверджений в 16 випадках.

Діти можуть важко переносити коронавірус

У ВООЗ заявили про те, що діти теж можуть важко переносити коронавірус. За словами доктора Марка Райяна, були зафіксовані випадки важкого перебігу хвороби.

"Тому не зовсім правильно думати, що в зоні ризику тільки літні люди", - сказав він.

Зеленський записав чергове відеозвернення

Уже традиційно Володимир Зеленський записав чергове відеозвернення. Президент заявив про те, що на території України коронавірус поширюється не так швидко, як в Європі. Він зазначив, що інформація про 400 інфікованих в Україні - це брехня і закликав довіряти тоеько перевіреним і офіційних джерел інформації.

Також Зеленський розповів, що сьогодні в Україну повертаються ще 11,5 тис. Українських туристів.

За словами президента, в травні буде проведена індексація пенсій, а з 1 квітня пенсіонерам, які отримують менше 5 тис. Гривень, будуть доплачувати по 1 тис. гривень.

МОЗ не виключає посилення карантину

Глава МОЗ Ілля Ємець не виключає, що в разі необхідності влада посилюватиме карантин в Україні.

"Влада робить дуже правильні кроки, і в разі необхідності ми будемо вводити ще більш жорсткий режим", - заявив він.

"Ми наполягаємо, щоб ви залишалися вдома. Самоізоляція - це нова життєва філософія всіх свідомих людей по всьому світу. Не будьте байдужими до друзів і знайомих. Всіма способами пропагуйте домашній режим", - додав міністр.

Робота метро може поновитися з обмеженнями

У Києві може відновитися робота метро, але з обмеженнями. У Київраді розробляється відповідний план.

"Депутатський корпус зараз розробляє спецзаходи, які повинні бути введені для того, щоб метро в обмеженому режимі, але все-таки запрацювало. Для цього потрібно буде просити Кабмін внести зміни до постанови", - заявив секретар Київради Володимир Прокопів.

Перша підозра на коронавірус в Чернігівській області

Перша підозра на коронавірус зафіксовано в Чернігівській області. Жінку з відповідними симптомами, яка нещодавно повернулася з Італії, госпіталізували до Ніжинської міської лікарні. Зараз вона знаходиться в ізольованому боксі, а її аналіз спрямований на перевірку.

33-річна жінка померла не від коронавируса

Заступник головного лікаря Чернівецької лікарні заявила про те, що 33-річна жінка померла не від коронавируса. За її словами, у пацієнтки була патологія нервової і ендокринної системи, а також були уражені легені.

"Причина смерті - судомний синдром на фоні набряку головного мозку і, не виключено, крововилив в мозок. Пацієнтку доставили в наше відділення, бо вона мала кілька підвищену температуру, а її чоловік нещодавно повернувся з Італії. Вважаємо, що коронавірус в цій ситуації був супутньою патологією, до летального результату призвів не він ", - пояснила Снігуряк.

У Чернівцях дезінфікують вулиці

У Чернівцях почали проводити дезинфекцію вулиць. У засобі, який для цього використовують, міститься хлор. Однак повідомляється, що він нешкідливий для людей і тварин.

Мити вулиці будуть три рази в день. Місцева влада просить не паркувати машини біля доріг.

Нові підозри на коронавірус

В Івано-Франківській області госпіталізували 9 осіб з підозрою на коронавірус. В.о. голови ОДА Віталій Федорів повідомив про те, що поки в області не було підтверджених випадків захворювання. Також він розповів про те, що в лікарні від ускладнень від грипу померла жінка, її аналізи перевіряють на наявність COVID-19.

Нардепам, які контактували з Шаховим, рекомендують самоізолюватись

Членам парламентського комітету економічної політики і природокористування рекомендують самоізолюватись на 14 днів. Нардеп Сергій Шахов, у якого виявлений коронавірус, був присутній на засіданні комітету після повернення з-за кордону.

"Всім членам комітету, а також тим, хто безпосередньо контактував з Шаховим, рекомендована самоізоляція на 14 днів. Зараз список контактів уточнюється", - зазначила заступник голови фракції СН Євгенія Кравчук

У ЗСУ ввели ряд обмежень

У зв'язку з карантином через коронавируса в Збройних силах України ввели ряд обмежень:

  • заборонені службові відрядження
  • за окремим рішенням можна виконувати свої службові обов'язки за місцем проживання
  • чітке дотримання санітарно-гігієнічних норм в службових приміщеннях
  • обмежено проведення службових нарад

Що таке надзвичайна ситуація і чим відрізняється від надзвичайного стану

Режим надзвичайної ситуації, який ввели в Київській області і можуть ввести в Києві, вплине на діяльність органів державної влади. Вони повинні будуть регулярно сповіщати громадян про те, що відбувається, локалізувати ситуацію, надавати допомогу постраждалим. Для звичайних громадян режим НС не несе нових обмежень.

Режим надзвичайної ситуації вводиться на місцевому рівні. А ось режим надзвичайного стану може ввести тільки президент своїм указом, який має підтримати Рада. У випадку надзвичайної ситуації передбачаються деякі обмеження прав і свобод.

Коронавірус виявили у депутата

МОЗ підтвердило інформацію про те, що у народного депутата виявлений коронавірус. Джерело РБК-Україна сообщіет про те, що це Сергій Шахов.

"У відповідь на запити засобів масової інформації інформуємо, що народний депутат України Сергій Шахов на засіданні погоджувальної ради депутатських фракцій 16 березня і на позачерговому засіданні Верховної Ради України 17 березня 2020 року був відсутній. Інша інформація уточнюється, про результати буде повідомлено додатково", - підтвердили в апараті Верховної Ради.

У Київській області ввели режим НС

У Київській області у зв'язку з поширенням коронавируса введений режим надзвичайної ситуації. Штабом з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації керуватиме директор Департаменту охорони здоров'я Київської облдержадміністрації Максим Іонов.

"Проаналізувавши епідемічну ситуацію на території Київської області, викликаної вірусом COVID-19, вирішили класифікувати її як "Медико-біологічну надзвичайну ситуацію природного характеру регіонального рівня" і тимчасово ввести на території Київської області режим надзвичайної ситуації", - йдеться в повідомленні Київської ОДА.

Госпіталізували 5 осіб, які контактували з померлою в Чернівцях

У Чернівцях виявили і госпіталізували п'ятьох осіб, які входили в контакт з померлою 33-річною жінкою. За словами заступника голови Чернівецької ОДА Наталії Гусак, у них всіх є ознаки COVID-19.

"Також ми маємо ситуацію, коли людина перенесла це захворювання в легкій формі будинку і він не звертався до лікарів. І вже встановлено перше звернення по цій ситуації від дружини", - додала вона.

Нові підозри на коронавірус

У Львові госпіталізували 24 людини з підозрою на коронавірус. У Львівській міській раді розповіли про те, що в першу чергу наявність вірусу у них підозрюють через їх недавнє перебування за кордоном.

"Всі матеріали направлені до Києва для проведення аналізів. З цих 24 осіб 12 - це жителі міста Львова. Всі люди молодого віку, повернулися з-за кордону ", - повідомила керівник оперативного штабу протидії загрози коронавируса Галина Слічна.

Чернівецькі лікарі вважають, що вчора пацієнтка померла не від кронавіруса

Лікарі чернівецької лікарні, де вчора померла 33-річна пацієнтка, вважають, що смерть настала через супутніх діагнозів, які не пов'язані з коронавірусів.

"На переконання і професійну думку лікарів, яким ми абсолютно довіряємо, ця смерть була пов'язана з супутніми діагнозами і хворобами цієї жінки", - сказав голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук.

Кількість інфікованих в Україні збільшилася вдвічі

В Україні вдвічі збільшилася кількість інфікованих коронавірусом. Вчора, 17 березня, було підтверджено 7 нових випадків COVID-19. Один з них - у Київській області. Тест показав позитивний результат у 44-річного чоловіка, який був за кордоном.

Ще 6 випадків - у Чернівецькій області. Там інфікування коронавірусом підтвердили у людей віком 31, 18 і 10 років, а також у двох малишей віком рік і десять місяців і 6 місяців. Шостий випадок став летальним - 33-річна жінка померла. Всі інфіковані входили в контакт з тими, у кого підтвердили коронавірус.

Таким чином, на даний момент в Україні підтверджено 14 випадків зараження коронавірусом, два з яких стали летальними.

Тотальний карантин

З сьогоднішнього дня в Україні повною мірою починають діяти всі посилення карантину через COVID-19. З 17 березня припинили роботу всі розважальні заклади, торгово-розважальні центри, бари, нічні клуби, спортзали і фітнес центри, СПА, установи культури.

Також з 17 березня всі ресторани та заклади громадського харчування перейшли на роботу в режимі доставки.

На час карантину припинив роботу метрополітен. В Києві метро закрили 17 березня о 23:00, у Харкові - о 20:00, а в Дніпрі - до 15:00.

Крім того, з сьогоднішнього дня і до 3 квітня заборонено міжміське і міжобласне авіа, ж/д і автобусне пасажирське сполучення. Ті, у кого були квитки на ці дати, зможуть повернути квитки. Їх вартість буде повернена в повному обсязі.

Внутрішньоміський громадський транспорт буде курсувати, але з обмеженнями. Маршрутки можуть перевозити не більше 10 пасажирів, а автобуси, тролейбуси і трамвайні вагони - до 20 осіб. Крім того, у Києві громадський транспорт будуть пускати людей у масках. За дотриманням правил карантину буде стежити поліція.

Покарання за недотримання карантину

В новому законі, який 17 березня прийняла Рада для запобігання поширення коронавіруса, передбачені штрафи і покарання за недотримання правил карантину.

Штрафи за порушення карантину, а також санітарних правил норм:

  • для громадян - від 17 тис. до 34 тис. гривень;
  • для посадових осіб - від 34 тис. до 170 тис. гривень.

Штрафи та порушення норм по запобіганню епідемії:

  • штраф від 17 тис. до 51 тис. гривень;
  • арешт на строк до 6 місяців;
  • обмеження волі на строк до 3 років;
  • позбавлення волі на строк до 3 років.

Скасування Євро-2020 та перенесення фіналу ЛЧ

У зв'язку з пандемією коронавіруса УЄФА прийняв рішення про перенесення футбольного чемпіонату Євро-2020. Спортивна подія відбудеться влітку наступного року. Євро-2021 пройде з 11 червня по 11 липня, а матчі відбудуться у ряді міст Європи.

Крім того, переноситься на 27 червня 2020 року фінал Ліги чемпіонів.

Що говорять про коронавирусе в світі

Президент інституту Роберта Коха Лотар Вілер вважає, що пандемія коронавіруса може триватиме ще близько двох років. За його словами, в результаті їм перехворіє 60-70% населення Землі, і в підсумку виробить імунітет до нього. Також він зазначив, що все залежить від того, наскільки швидко буде знайдена вакцина.

Китайські лікарі з провінції Ухань, звідки почався спалах епідемії коронавіруса, розповіли про помилки в лікуванні захворювання. В першу чергу вони назвали недостатню захищеність медичних працівників, які заражалися від своїх пацієнтів. Також вони акцентували на тому, що у деяких інфікованих на ранніх стадіях хвороби симптоми були дуже слабо виражені. З-за цього люди не знаючи, що хворі, не ізолювалися і заражали оточуючих.

На даний момент кількість хворих коронавірусом у світі перевищує 196 тис. чоловік.