ua en ru

Коронавірус в Україні і світі: головні новини 17 березня

Коронавірус в Україні і світі: головні новини 17 березня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Через коронавірус в Україні посилюється карантин

Карантин в Україні за коронавіруса посилюється. Призупиняються ж/д, авіа та автобусні перевезення по країні, закривається метрополітен, ресторани та заклади громадського харчування переходять на роботу в режимі доставки. Крім того, фіксуються нові випадки зараження COVID-19. Докладніше про те, як буде жити Україна найближчі тижні - в матеріалі РБК-Україна.

Що важливо знати:

  • всі розважальні, фітнес та СПА-центри припиняють роботу з 00:00 17 березня;
  • ресторани і кафе працюють виключно в режимі доставки;
  • ж/д, авіа та автобусні перевезення по країні забороняються з 00:00 18 березня;
  • метро зупиняє роботу з 17 березня;
  • у Чернівецькій та Житомирській областях вводиться режим НС;
  • кожен пенсіонер, який отримує менше 5 тис гривень, отримає доплату в розмірі 1 тис. гривень.

Зеленський звернувся до українців, які застрягли за кордоном

Володимир зеленский записав відео, в якому звернувся до українців, які застрягли за кордоном. Він повідомив про те, Україна поверне своїх громадян додому. За словами Зеленського, налагоджено планове повернення українців з Єгипту, Об'єднаних Арабських Еміратів, Домініканської Республіки, з Північної і Південної Америки.

А українцям, які не можуть вилетіти в Україну з інших країн, він дав інструкцію - зареєструватися в системі "Друг" і надати якомога більше даних про себе.

Якщо виникнуть проблеми з реєстрацією в додатку, потрібно звернутися в посольство України в тій країні, в якій знаходиться людина.

Також Зеленський сказав, що сформовані хабів точки, з яких можна потрапити в Україну безкоштовно або за пільговими цінами. Це Стамбул, Дубай, Абу-Дабі, Прага, Берлін, Варшава, Перемишль, Відень, Братислава, Рига і Вільнюс.

Кількість тих, хто заразився, в Україні збільшилася в два рази

У МОЗ повідомили про те, що в Україні збільшилася кількість тих, хто заразилися коронавірусом, до 14 осіб. Випадки підтверджені:

Чернівецька область (10),

Житомирська область (1),

Київська область (1)

Київ (2).

Сьогодні підтвердили інфікування у 44-річного чоловіка, який був закордоном (Київська область).

Тест на COVID-19 у Чернівецькой області показав позитивний результат у 6 осіб - 33-річної жінки (летальний випадок), у осіб у віці 31, 10, 18 років, двох дітей (рік і десять місяців, а також шість місяців).

Всі вони мали контакт з людьми, у яких раніше було підтверджено зараження коронавірусів.

Гроші за квитки на скасовані поїзди можна повернути

Міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив про те, що пасажири зможуть повернути гроші за квитки на скасовані поїзди. Зробити це можна протягом місяця від дати, на яку були придбані квитки.

"Якщо у вас були квитки, скажімо, на 21 березня, можете звертатися за поверненням коштів до 21 квітня", - пояснив міністр.

З Египта повернулися 7 тис. Українців

У МЗС розповіли про те, що сьогодні з Єгипту повернулися 7 тисяч українських туристів. З них 6 112 з Шарм-ель-Шейха, а 972 - з Хургади.

ВООЗ порадила препарат для самолікування коронавируса

У ВООЗ розповіли про те, що при підозрі на коронавірус варто приймати парацетамол. Однак його не рекомендують вживати без попередньої консультації з лікарем.

У той же час, ібупрофен в ВООЗ рекомендують не застосовувати для лікування COVID-19.

Без маски не пускатимуть в транспорт

У КМДА розповіли про те, що з завтрашнього дня в громадський транспорт Києва не пускатимуть громадян без масок.

"Щодо пасажирському автотранспорту. З завтрашнього дня допуск пасажирів в транспорт буде здійснюватися виключно в масках", - заявив заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Також він розповів, що в зв'язку з закриттям метро кількість автобусів в столиці не буде збільшено.

Китай назвав помилки при лікуванні коронавируса

Лікарі з китайського міста Ухань, де почалася і звідки поширилася епідемія коронавируса, назвали головні помилки при лікуванні хвороби:

  • недостатня захищеність медпрацівників
  • неусвідомлене поширення хвороби через те, що у деяких пацієнтів слабо виражені симптоми на початковій стадії захворювання.

Також китайські лікарі закликають бути пильними навіть після локалізації спалаху хвороби, так як не можна виключати новим випадкам інфікування.

Фінал ЛЧ можуть перенести на червень

Через поширення коронавируса може пройти 27 червня. Передбачається, що за умов нинішньої динаміки в середині квітня європейський футбол зможе повернутися до звичайного ритму.

Євро-2020 переноситься через коронавірус

Чемпіонат Європи з футболу відкладений до наступного року, в зв'язку з пандемією коронавіруса. УЄФА прийняло рішення перенести турнір на період 11 червня - 11 липня 2021 року, аби дозволити завершити розіграш національних чемпіонатів.

Раніше планувалося, що матчі Євро-2020 пройдуть з 12 червня по 12 липня в Амстердамі, Баку, Більбао, Будапешті, Бухаресті, Глазго, Дубліні, Копенгагені, Лондоні, Мюнхені, Римі та Санкт-Петербурзі.

Пандемія коронавірусу може тривати близько двох років

Президент Інституту Роберта Коха Лотар Вілер заявив про те, що пандемія коронавірусу може тривати ще протягом двох років. Однак, за його словами, це буде залежати від того, як скоро зможуть розробити вакцину.

Разом з тим Вілер вважає, що в результаті близько 60-70% жителів планети перехворіють коронавірусом і вироблять імунітет.

Кількість інфікованих коронавірусом у світі зростає

На даний момент кількість людей, інфікованих коронавірусом, перевищило 180 тис. У трійці країн з найбільшою кількістю зареєстрованих випадків COVID-19 - Китай, Італія і Іспанія.

Понад 7 тис. В світі померли від вірусу, а майже 80 тис. - одужали.

Коли закриють метро в Києві і Харкові

Віталій Кличко повідомив про те, що київський метрополітен зупиняє роботу 17 березня в 23:00. Обмеження триватиме до кінця карантину - до 3 квітня.

Про закриття харківського метрополітену повідомив Геннадій Кернес. За його словами, метро Харкова припинить роботу з 20:00 17 березня і до 3 квітня.

Можливість введення надзвичайного стану в Україні

Перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко розповів про те, що надзвичайний стан в Україні можуть ввести в разі різкого зростання випадків захворювання коронавірусів. Також він зазначив, що введення режиму НС - це дуже серйозний захід.

Медпрацівникам збільшать зарплату

Медичним працівникам, які беруть участь у запобіганні поширення коронавируса і лікуванні інфікованих, будуть доплачувати по 200% до зарплати.

Надбавку отримають також працівники, які забезпечують основні сфери життєдіяльності.

У разі масового інфікування, ліжок у лікарнях може не вистачити

Головний санлікар Віктор Ляшко заявив про те, що в разі масового інфікування коронавірусів, в інфекційних лікарнях може не вистачити ліжок. Потрібно буде перепрофілювати інші лікарні.

"В Україні є близько 12 тисяч інфекційних ліжок в інфекційних лікарнях. Там загальна кількість інфекційних боксів 2,5 тис. У той же час ми розуміємо, що, якщо буде масове надходження хворих з коронавирусной хворобою, цих ліжок буде недостатньо", - сказав Ляшко.

Четверо хворих заразилися всередині України

Як розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко, з семи хворих в Україні четверо заразилися коронавірусів всередині України. За його словами, у зв'язку з цим Міністерство охорони здоров'я змінить алгоритм роботи з виявлення та діагностики інфікованих.

У Раді проходить позачергове засідання

У Раді розпочалося позачергове засідання. Парламентарі розглянуть законопроект про коронавіруси, який спрямований на запобігання його поширення. Також нардепи будуть вносити зміни до кількох законів, в тому числі до Податкового кодексу.

Основні рекомендації:

  • по можливості залишатися вдома, виходити тільки в разі необхідності - в аптеку або продуктовий магазин;
  • уникати контактів з іншими людьми, тримати дистанцію;
  • не чіпати руками обличчя, ніс, очі;
  • після кожного контакту з грошима, дверними ручками дезінфікувати руки;
  • рекомендовано розплачуватися карткою, не використовувати готівку;
  • як можна частіше мити і дезінфікувати руки;
  • за наявності симптомів коронавіруса не їхати в лікарню, а спершу зателефонувати лікаря або швидку по телефону

Міжміські та міжобласні пасажирські перевезення заборонені

Вчора Володимир Зеленський у своєму відеозверненні наказав заборонити залізничний, авіа і автобусне сполучення між містами України на час карантину. Відповідне розпорядження підтримав Кабінет міністрів на своєму засіданні.

Таким чином, з 00:00 18 березня припиняють курсувати міжміські та міжобласні поїзди, електрички, автобуси й літаки.

Метрополітен призупиняє роботу

Також на засіданні Кабміну за наказом Зеленського було вирішено призупинити роботу метрополітену в Києві, Харкові та Дніпрі. Метро закриється на час карантину з 18 березня.

Як буде працювати міський транспорт

Внутрішньоміський транспорт продовжить роботу, але з істотними обмеженнями. Маршрутки і таксі зможуть перевозити не більше 10 осіб, а автобуси, тролейбуси і вагони трамвая - не більше 20 осіб.

Про що ще сказав Зеленський у своєму відеозверненні

У своєму зверненні Володимир Зеленський також заявив про те, що:

  • кожен пенсіонер, пенсія якого менше 5000 гривень, отримає доплату в 1000 гривень
  • НБУ і Мінфін повинні підготувати програму кредитних канікул для малого і середнього бізнесу
  • Моз має тимчасово заборонити планові операції і зосередиться на невідкладних
  • розробити механізм доставки Укрпоштою ліків літнім людям
  • заборонити масові заходи чисельністю понад 10 осіб
  • забезпечити безперебійну роботу продуктових магазинів, аптек і заправок

“Настійно рекомендую всім людям залишатися вдома, крім необхідності покупки продуктів чи ліків Особливо це стосується громадян старше 60 років, які перебувають в зоні ризику", - сказав президент.

Перші випадки зараження в Києві и нові випадки в Україні

Перші випадки зараження коронавірусом зафіксовані в Києві. Як повідомили в Моз, пацієнти знаходяться під наглядом лікарів. Один з них нещодавно повернувся з Франції.

У Чернівцях померла жінка з підозрою на коронавірус. Вона перебувала на стаціонарі, її тест на коронавірус був відправлений на перевірку. Якщо тест виявиться позитивним, це буде друга смерть від COVID-19 в Україні.

Крім того, зафіксовані нові випадки зараження. Вірус виявлений у двох жінок в Чернівецькій області. Як повідомили в Моз, їх стан задовільний.

Сьогодні відбудеться позачергове засідання Ради

Сьогодні о 8:00 відбудеться позачергове засідання Верховної ради. Парламентарії зберуться для того, щоб проголосувати законопроект про коронавирусе, а також внести зміни в деякі закони.

Порядок денний Ради 17 березня:

  • законопроект про запобігання поширенню коронавіруса;
  • зміни в діючі закони, які спростять закупівлю ліків та інших медичних товарів;
  • зміни в Податковий кодекс, які нададуть допомогу платникам податків на час карантину в Україні;
  • графік роботи парламенту та організація його діяльності на час карантину