ua en ru

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 16 березня

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 16 березня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

В Україні можуть посилити обмеження на час карантину через коронавірус

Україна і світ продовжують боротися з поширенням коронавіруса. Країни оголошують режим НС, закривають кордони і намагаються мінімізувати наслідки вірусу. Детальніше про те, що відбувається в Україні та інших країнах 16 березня - в матеріалі РБК-Україна.

Перші випадки коронавіруса в Києві

У Києві зафіксовано перші два випадки зараження коронавірусу. За інформацією МОЗ, один з пацентой повернувся з Франції.

Друга смерть від коронавируса

В Україні зафіксована друга смерть від коронавируса. Сьогодні близько 19:00 померла жінка, яка перебувала на стаціонарі в Чернівцях. У неї була підозра на коронавірус.

"Смерть настала в результаті важкої супутньої неврологічної патології, не пов'язаної з проявами коронавирусной інфекції. Напередодні у жінки взяли аналізи на наявність COVID-19, результати очікуємо найближчим часом", - повідомили в Чернівецькій ОДА.

Вакцину від коронавируса почали випробовувати на людях

У США експериментальну вакцину від коронавируса почали випробовувати на людях. Однак доктор Ентоні Фаучи з Національного інституту охорони здоров'я США заявив про те, що навіть якщо вакцина виявиться дієвою, її не можна буде широко використовувати протягом 12-18 місяців.

"Нове дослідження, запущене з рекордною швидкістю, є важливим першим кроком до досягнення мети", - зазначив він.
Також наголошується, що від вакцини учасники експерименту заразитися не можуть, так як вона не містить самого COVID-19.

З'явилася порядок завтрашнього засідання Ради

На сайті ВР з'явилася порядок завтрашнього позачергового засідання парламенту. Нардепи розглядатимуть:

  • закоропроект про запобігання поширенню коронавируса;
  • законопроект про зміни до деяких законів, щоб спростити закупівлю ліків та інших медичних товарів;
  • зміни до Податкового кодексу в частині підтримки платників податків на період карантину;
  • організація і графік роботи парламенту на час карантину.

Вертоліт з дезінфекцією над Києвом - фейк

Сьогодні в мережі з'явилася інформація про те, що нібито з 23:00 до 05:00 над Києвом будуть розпорошувати дезінфікуючі засоби. Однак джерело інформації не вказано.

"Сьогодні о 23:00 і до 5:00 ранку, вертольоти будуть розпорошувати ліки для дезінфекції, вікна та балкони повинні бути закриті і на вулиці після 23:00 знаходиться не можна. Повідомили з військової частини", - йдеться в повідомленні.

У ГСЧС РБК-Україна розповіли про те, що нічого подібного проводиться в Києві не буде. Зокрема, за словами спікера ГСЧС Світлани Володагі, що це фейк.

Зеленський розгляне введення надзвичайного стану в Україні

За інформацією РБК-Україна Володимир Зеленський розглядатиме введення надзвичайного стану по всій Україні. Джерело розповіло про те, що це питання президент розглядав в п'ятницю і в суботу, але рішення поки не прийнято.

"Офіс президента з п'ятниці розглядає можливість введення надзвичайного стану, якщо це буде потрібно для нерозповсюдження коронавируса COVID-19. Щодня проводяться наради з зборами міністрів, секретаря РНБО, працівників Офісу для вирішення нагальних питань", - зазначив співрозмовник.

Метро не працюватиме

Володимир Зеленський дав розпорядження закрити метрополітен з 00:00 18 березня.

Крім того, обмежена буде пересування по місту іншими видами транспорту: до 10 осіб - в маршрутних таксі та таксі і до 20 чоловік - у тролейбусах, автобусах, вагонах трамвая.

Зеленський закликає посилити карантин, закрити метро і обмежити пересування

Зеленський записав відеозвернення і закликає посилити карантин:

  • з 17 березня заборонити приймати відвідувачів установам культури, ТРЦ, ресторанам, кафе та інших закладів харчування, розваг;
  • з 12:00 днів 18 березня заборонити залізничне, авіа та автобусне сполучення, міжміське і міжобласне пасажирське перевезення
  • міські перевезення можуть здійснюватися в маршрутних таксі - до 10 чоловік і в тролейбусах, автобусах, вагонах трамвая - до 20 осіб
  • закрити метрополітен
  • громадяни, які отримують пенсію менше 5 тис грн повинні отримати доплату в розмірі 1 тис гривень

Телеуроки для старшокласників

З сьогоднішнього дня на телеканалі "Київ" щодня по буднях будуть виходити відеоуроки для старшокласників - о 9:30, 11:30 та 13:30. Також вони будуть доступні на ютуб-сторінці каналу.

Два нових випадки зараження в українців

Зараження коронавірусів підтвердили у двох українців в Польщі. Перший - в місті Цешин, другий - в Тихи. У Цєшині українка, яка повернулася з Німеччини, ізольована в будинку. Другий українець приїхав в Тихи з України.

Міста України посилюють карантин

Ряд міст України посилюють обмеження на час карантину. Рішення про більш жорсткі заходи на даний момент вже прийняли:

  • Львів
  • Одеса
  • Київ
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Тернопіль
  • Полтава
  • Миколаїв
  • Суми
  • Ужгород
  • Кривий Ріг
  • Черкаси

Зеленський проводить нараду з Кабміном

За інформацією РБК-Україна Зеленський в Офісі президента проводить нараду з Кабінетом міністрів. На ньому обговорюється протидія поширенню коронавіруса.

"Сьогодні в Офісі президента весь Кабінет міністрів", - повідомило джерело.

Перший одужавший в Україні

Повторний тест на коронавірус першого хворого в Україні чоловіка з Чернівецької області показав негативний результат. Щоб переконається в правильності результату, буде зроблений ще один тест через два дні.

Робота громадського транспорту в Києві

За словами мера Києва Віталія Кличка, поки що роботу громадського транспорту обмежено не буде. В той же час, він просив самостійно по можливості обмежити своє пересування по місту і перебування у громадських місцях.

Київ посилює обмеження

У Києві посилюються обмеження в зв'язку в карантином:

  • закриваються всі ТРЦ, спортзали, салони краси, ресторани, бари
  • обмежується переміщення по місту і між іншими населеними пунктами
  • будут рабоотать банкомати, заправки, аптеки і продуктові магазини

Позачергове засідання Ради

Верховна Рада може зібратися на позачергове засідання 17 березня. Парламент повинен буде розглянути два питання:

  • законопроект з питань боротьби з коронавірусів
  • зміна календарного плану роботи Ради

Віце-спікер Олена Кондратюк пропонує провести засідання з 8:00 до 10:00.

Число тих, хто заразився, в Україні збільшилася

За інформацією МОЗ, в Чернівецькій області підтверджено ще два випадки зараження коронавірусом. Таким чином на данній момент в Україні зафіксовано 5 випадків, один з которіх - летальний.

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 16 березня

Посилення обмежень по Україні

У МОЗ закликають переглянути і посилити діючі обмеження, а саме:

  • зміну графіка громадського транспорту;
  • обмеження пересування всередині країни;
  • обмеження на зібрання людей - не більше 10 осіб;
  • закрити на час карантину ТРЦ і заклади громадського харчування.

Ці обмеження можуть бути прописані в законопроекті, який готує МОЗ. Для того, щоб вони вступили в силу, за відповідний документ має проголосувати Верховна Рада.

Нагадаємо, що в Україні з 12 березня по 3 квітня оголошено карантин. У зв'язку з цим всі освітні заклади призупинили навчальний процес. Керівникам підприємств рекомендовано перевести по можливості співробітників на віддалену роботу. Заборонені масові заходи за участі більше 200 осіб.

Більше жорсткі обмеження введені в Чернівецькій області та Радомишлі Житомирської області, де був оголошений режим НС. Там закриті всі магазини і ринки, крім продуктового сектора, обмежено рух громадського транспорту, закриті всі ресторани, кінотеатри і ТРЦ.

Крім того, всі заклади торгівлі закривають з 16 березня у Львові. Виняток - продуктові магазини, аптеки та заправки. В Одесі також з сьогоднішнього дня закривають всі заклади громадського харчування і непродовольчі магазини.

Які обмеження вже введені в різних країнах

Щоб запобігти поширенню коронавіруса і мінімізувати його наслідки, ряд країн вже ввели обмеження на пересування по країні, перетин кордону, оголосили карантин або режим надзвичайного стану.

Італія - заборонений в'їзд іноземцям; обмежено пересування між населеними пунктами; закриті навчальні заклади, кіно, театри, музеї, спортивні споруди, дискотеки, паби; заборонені масові заходи; закриті всі торгові точки, крім продуктових і аптек; скорочена робота громадського транспорту.

Іспанія - режим НС; заборонений в'їзд іноземцям; обмежено переміщення по країні; виходити на вулицю можна тільки за покупками, для переміщення на роботу та для догляду за літніми людьми чи дітьми; закриті всі школи, кіно і театри, бари, ресторани і другорядні магазини.

Литва, Латвія, - заборонений в'їзд іноземцям; карантин; закриті школи та інші освітні установи; закриті кінотеатри, театри, музеї, спортзали.

Естонія - режим НС, заборонений в'їзд іноземцям; карантин; заборонені публічні заходи і зборів; закриті школи та інші освітні установи; закриті кінотеатри, театри, музеї, спортзали.

Португалія - закриті всі освітні установи; обмежена робота ТРЦ; максимальна місткість ресторанів зменшена на третину.

Франція - заборонені масові заходи; закриті всі магазини, окрім продуктових, бари, ресторани

Словаччина, Чехія, Угорщина, Болгарія - режим НС; закрито кордон для іноземних громадян.

США - заборона на в'їзд громадянам ЄС і людям, які менше ніж 14 днів тому перебували в країнах ЄС; обмежений в'їзд британцям і ірландцям;

Норвегія - іноземці без виду на проживання будуть вислані з країни

Великобританія - розглядається карантин на дуже тривалий період для людей старше 70 років (заборона на вихід з будинку і прийом гостей)

Польща, Данія - заборонений в'їзд іноземцям

Кількість тих, що заразилися у світі зростає

Станом на 16 березня у світі зареєстровано понад 162 тис. випадків зараження коронавірусом. Більше всього - у Китаї та Італії. На третьому місці - Іран, на четвертому - Південна Корея, на п'ятому - Іспанія. В десятку країн з найбільшою кількістю випадків входять Німеччина, Франція, США, Швейцарія та Норвегія.

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 16 березня

У Китаї через коронавірус загинуло понад 3 тис. осіб, в Італії - понад 1,4 тис., в Ірані - понад 720.

Коронавірус в Україні

На ранок 16 березня в Україні підтверджено три випадки зараження COVID-19. Перші два випадки були підтверджені в Чернівецькій області. Третій - у Радомишлі Житомирської області, який закінчився летально.

Збільшилася кількість підозр на коронавірус. Такі випадки перевіряють:

  • Тернопільської області
  • Волинській
  • Рівненській
  • Вінницькій
  • Черкаській
  • Полтавській
  • Запорізькій
  • Сумській
  • Донецькій
  • Луганській
  • Львівській