ua en ru

У США нижня палата Конгресу схвалила видачу зарплат держслужбовцям "заднім числом"

Палата представників США одноголосно схвалила законопроект, згідно з яким 800 тис. співробітників державного сектора, які змушені відправитися у відпустку через припинення діяльності уряду, заднім числом буде нарахована заробітна плата.

Палата представників США одноголосно схвалила законопроект, згідно з яким 800 тис. співробітників державного сектора, які змушені відправитися у відпустку через припинення діяльності уряду, заднім числом буде нарахована заробітна плата, передає Reuters.

Палата представників сьогодні зібралася на рідкісну суботню сесію. Закон був прийнятий одноголосно (407 "за", 0 "проти").

Виплата жалувань чиновникам буде проведена, щойно уряд відновить свою роботу.

Відповідні поправки надійшли до верхньої палати, контрольованої демократами. Очікується, що Сенат також схвалить цей закон, проте поки неясно, коли це станеться.

Раніше Білий дім заявив, що Президент Барак Обама підпише компромісний документ.

Як уточнювалося, всіх проблем цей законопроект не вирішить, однак в адміністрації Президента США розраховують, що його прийняття наблизить досягнення компромісу.

Напередодні, під час зустрічі із жителями Вашингтона, Обама заявив: "Уряд вже сьогодні готовий відновити роботу. Ми знаємо, що навіть у палаті представників є ті, хто нас підтримає. І я сказав вчора: якщо спікер (палати представників Конгресу США) Джон Бейнер дозволить провести голосування, ми зможемо вирішити цю ситуацію".

Нагадаємо, до 1 жовтня ц.р. американські законодавці не погодили проект витрат федерального бюджету в новому фінансовому році, що призвело до процедури часткового тимчасового припинення роботи апарату ("шатдауна") федерального уряду США.

Це означає, що кілька сот тисяч (деякі експерти називають цифру у 700 тис. осіб) американських бюджетників відправлено в неоплачувані відпустки. Закрито бібліотеки, музеї, національні парки, освітні установи і навіть більшу частину апарату NASA. Тільки такі служби, як пожежна, поліція і армія, підтримуються в повній готовності. Минулого разу "шатдаун" оголошувався в 1995 р. і тривав близько місяця.

Як заявила напередодні глава МВФ Крістін Лагард, криза у США може нашкодити світовій економіці. За словами Лагард, наслідки того, що США не піднімають стелю держборгу, можуть являти для світової економіки більшу загрозу, ніж проблеми, пов'язані із частковим припиненням роботи уряду.

Раніше в Мінфіні США зазначали, що встановлена ​​планка по американському держборгу буде досягнута 17 жовтня. У відомстві Джейкоба Лью переконані, що наслідки від дефолту за держзобов'язаннями будуть відчуватися протягом життя кількох поколінь американців.

Обама розраховує на те, що Конгрес таки узгодить нову верхню межу держборгу США. Тільки після цього Президент буде готовий до переговорів з республіканцями щодо свого головного внутрішньополітичного проекту - реформи охорони здоров'я ("Obamacare").

Нагадаємо, Мінфін США визначив 17 жовтня 2013 р. датою, після якої у відомства практично не залишиться коштів для обслуговування боргових зобов'язань. Для уникнення дефолту Конгресу необхідно підвищити ліміт держзапозичень, встановлений на даний час на рівні 16,7 трлн дол.

Якщо законодавці не зможуть домовитися про нову стелю держборгу, США спіткає перший в історії суверенний дефолт.