ua en ru

Стеля держборгу США небезпечніша припинення роботи держапарату, - МВФ

Наслідки того, що США не піднімають стелю держборгу, можуть представляти для світової економіки більшу загрозу, ніж проблеми, пов'язані з частковим припиненням роботи уряду. Про це заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард.

Наслідки того, що США не піднімають стелю держборгу, можуть представляти для світової економіки більшу загрозу, ніж проблеми, пов'язані з частковим припиненням роботи уряду. Про це заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард (на фото), передає "Росія 24".

Виступаючи в університеті Джорджа Вашингтона, в промові, присвяченій підсумкам непростого для світової економіки десятиліття, Лагард сказала, що уряду США необхідно зміцнити фінансову ситуацію в довгостроковій перспективі. Вона також відзначила, що угода з приводу зовнішнього боргу є "критично важливою".

Глава МВФ підкреслила, що борговий дефолт може призвести до фінансового колапсу, порівнянного з кризою 2008 р.

Казначейство США у своєму коментарі підтвердило висновки Лагард. Міністерство фінансів вважає, що дефолт американської економіки, який може наступити за відсутності угоди вже 17 жовтня 2013 р., може призвести до того, що "кредитні ринки будуть заморожені, долар різко знеціниться, а процентні ставки в США підскочать". Як відзначають фахівці, шкода економіці відчуватиметься впродовж декількох десятиліть і хворобливо позначиться як на рядових американцях, так і на бізнесі, обернувшись рецесією, навіть серйознішою, ніж в роки спаду 2007-2009 рр.

В середу ввечері Президент США Барак Обама вирішив провести зустріч у верхах і запросив лідерів конгресу в Білий дім для обговорення ситуації, що склалася.

Тема досягнення ліміту держборгу в США залишалася в тіні бюджетної кризи, проте коментарі з боку Міністерства фінансів США з приводу можливого дефолту по держборгу змусили інвесторів звернути на неї увагу.

Міністр фінансів Джейкоб Лью у своїх заявах в останні тижні відзначав, що встановлена планка по американському держборгу буде досягнута 17 жовтня.