ua en ru

Обама сподівається, що Конгрес ухвалить нову верхню межу держборгу США

Президент Барак Обама повідомив, що він очікує, що Конгрес не порушить крайній термін підняття стелі держборгу США, передає Associated Press.

Він також повідомив, що готовий до переговорів з республіканцями своєму головному внутрішньополітичного проекту - реформу охорони здоров'я - і знайти способи скоротити держвидатки, однак підкреслив, що ніяких переговорів не буде до тих пір, поки Конгрес не дозволить уряду відновити роботу і узгоджує новий верхню межу держборгу.

Обама заявив, що більшість законодавців у Палаті представників готові до закінчення урядового "шатдауна" і підняття стелі держборгу без пред'явлення попередніх умов.

Очікується, що уряд США досягне нинішнього верхньої межі запозичень у 16,7 трлн дол. до середини жовтня ц.р. Якщо законодавці не зможуть домовитися про новий стелі держборгу, США спіткає перший в історії суверенний дефолт. Республіканці наполягають на скороченні витрат на федеральні соціальні програми заради запобігання дефіцит бюджету в перспективі в обмін на підтримку підняття стелі держборгу.