ua en ru

Кабмін пропонує Раді дозволити застосовувати спецзасоби до вагітних жінок

Кабмін пропонує Раді дозволити застосовувати спецзасоби до вагітних жінок Фото: Пропонується розширити права осіб, взятих під варту

Узятим під варту пропонується дозволити отримувати бандеролі

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України дозволити застосовувати технічні засоби для проведення огляду ув'язнених та їх речей, а також застосовувати спецзасоби та зброю до вагітних жінок. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 2979 "Про внесення змін до закону України "Про попереднє ув'язнення" (щодо удосконалення окремих норм)", текст якого розміщений на офіційному сайті парламенту.

Так, згідно з пояснювальною запискою, законопроект пропонує у статті 7 закону України "Про попереднє ув'язнення" надати право адміністрації установи попереднього ув'язнення застосовувати технічні засоби, у тому числі для проведення огляду осіб, які заходять на територію цих установ, а також для огляду посилок, передач та бандеролей, що надходять на їх адресу.

Також у зазначеній статті удосконалюється порядок виявлення та вилучення грошей, речей та інших заборонених для зберігання особами, взятими під варту, предметів та приводиться у відповідність до законодавства порядок їх обернення в дохід держави.

Доповнення до статті 8 закону упорядковує та спрощує порядок роздільного тримання різних категорій осіб, узятих під варту.

"Новелою цієї статті також є те, що розміщення осіб, узятих під варту, в камерах здійснюється з урахуванням їх особистості та психологічної сумісності", - йдеться у пояснювальній записці.

Крім того, у статті 9 закону розширені права осіб, узятих під варту. Зокрема надано право отримувати бандеролі. Конкретизовано, що вони мають право отримувати посилки, передачі та бандеролі без будь-яких обмежень.

Також у статті 12 закону усунуте таке поняття, як надання побачень не менше 3-х разів на місяць. У статті 14 закону виключені такі заходи заохочення, як збільшення тривалості прогулянки на одну годину (на практиці це неможливо забезпечити), дозвіл на додаткове придбання продуктів харчування і предметів першої необхідності в межах 25% на місяць від суми, передбаченої частиною першою статті 9 цього закону, та дозвіл на одержання додатково однієї посилки або передачі (придбання продуктів харчування і предметів першої необхідності, так само як отримання передач та посилок здійснюється без обмежень).

Крім того, у статті 18 закону доповнюється право адміністрації місця попереднього ув'язнення застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби і вогнепальну зброю до жінок з явними ознаками вагітності, осіб похилого віку або з вираженими ознаками інвалідності та неповнолітніх у випадку вчинення ними збройного нападу.

"Реалізація проекту закону позитивно вплине на діяльність установ попереднього ув'язнення та Державної пенітенціарної служби України в цілому у сфері дотримання законодавства щодо забезпечення прав і свобод людини та громадянина", - зазначають автори законопроекту у пояснювальній записці.

Нагадаємо, 21 травня 2015 р. Верховна Рада України ухвалила у першому читанні закон про МВС , закон про національну поліцію та закон про муніципальну варту.