ua en ru

Рада ухвалила у першому читанні закон про муніципальну варту

Рада ухвалила у першому читанні закон про муніципальну варту Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 288 нардепів

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект № 2890 "Про муніципальну варту". За відповідне рішення проголосували 288 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Як заявив голова фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко, муніципальна варта - це спеціально створені містами підрозділи,які будуть виконувати функції по посиленню правопорядку, тобто патрулювання разом з національною поліцією, а також виконувати контролюючі функції , які тягнуть за собою адміністративні штрафи: за порушення правил паркування, за неправильне встановлення МАФів, ті наші речі.

За його словами, цей законопроект дає можливість містам, які мають таку потребу, виділяти кошти на збільшення правопорядку на своїх вулицях.
"Ми нарешті даємо містам механізм врегулювання проблем, котрими живуть люди на місцях... Підкреслюю: муніципальна варта ніяким чином не буде виконувати функції поліцейських. Це лише варта: штрафування, порядок на вулицях, охорона муніципальних приміщень.

За словами Луценка, до другого читання у цьому законопроекті буде передбачена норма, згідно з якою, в містах, де буде створена муніципальна ватра, мають бути скасовані управління, що дублюють функції, наприклад , управляння благоустрою.

Згідно з пояснювальною запискою, закон дозволить на законодавчому рівні закріпити права місцевих рад створювати муніципальну варту, що фінансуватиметься за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету, або за рахунок інших джерел не заборонених законодавством та виконуватиме роль підконтрольного місцевим громадам механізму забезпечення законності та правопорядку на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Законопроект визначає муніципальну варту як орган в системі місцевого самоврядування з метою забезпечення на території, що перебуває під юрисдикцією відповідної ради, охорони громадського порядку, законності, прав, свобод і законних інтересів громадян.

До завдань муніципальної варти буде віднесено забезпечення охорони громадського порядку на території юрисдикції відповідної місцевої ради, у взаємодії з органами внутрішніх справ; профілактика правопорушень; охорона майна, що перебуває у комунальній власності; надання окремих видів правової та соціальної допомоги громадянам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям, що здійснюють свою діяльність на території відповідної міської ради та місцевої ради об'єднаної територіальної громади тощо.

Підрозділи муніципальної варти не входитимуть до структури територіальних органів МВС України.

Нагадаємо, сьогодні також Верховна Рада прийняла за основу закон про національну поліцію.