ua en ru

Рада ухвалила у першому читанні закон про МВС

Рада ухвалила у першому читанні закон про МВС Фото: Арсен Аваков

а відповідне рішення проголосували 245 нардепів

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект № 2561 "Про органи внутрішніх справ". За відповідне рішення проголосували 245 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Як заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час представлення цього документу у парламенті, національна поліція буде окремим органом, який формується і координується Кабінетом міністрів України через міністра внутрішніх справ, а витрати на управлінські апаратом зведеться до мінімуму за рахунок впровадження сучасних інформаційних технологій та систем.

"Законопроект про органи внутрішніх справ законодавчо закріплює статус МВС як цивільного міністерства, що формує державну політику у відповідному напрямку, а також правові та організаційні засади діяльності центральних органів виконавчої влади у сфері внутрішніх справ", - заявив Аваков.

Так, згідно з пояснювальною запискою, законопроект "Про органи внутрішніх справ"визначає органи внутрішніх справ, як єдину систему органів виконавчої влади, які забезпечують формування та реалізують державну політику у сфері внутрішніх справ.

На законодавчому рівні визначено систему органів внутрішніх справ України до складу якої входять як власне Міністерство внутрішніх справ, так і центральні органи виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом міністрів України через Міністра внутрішніх справ, а також Національна гвардія України, як військове формування з правоохоронними функціями.

Центральне місце в законопроекті відведено Міністерству внутрішніх справ, яким визначено його загальну структуру і чисельність.

Зокрема, до структури МВС уходять:

- апарат Міністерства;

- територіальні органи Міністерства;

- навчальні заклади та науково-дослідні установи;

- заклади охорони здоров'я, підприємства, установи та організації, що належать до сфери його управління.

Чисельність МВС визначається Верховною Радою України.

Нагадаємо, 12 лютого 2015 р. Верховна Рада ліквідувала ряд спецпідрозділів МВС. За відповідний законопроект № 1550 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо реформування органів внутрішніх справ" проголосували 288 нардепів із 226 мінімально необхідних.