ua en ru

Голодомор в Україні: опубліковано архівні документи про масове вивезення продуктів у 1932-1933

Голодомор в Україні: опубліковано архівні документи про масове вивезення продуктів у 1932-1933 Фото: монумент жертвам Голодомору в Україні

Центр досліджень визвольного руху оприлюднив 252 документи з Російського держархіву економіки

Напередодні 82-ї річниці Голодомору в Україні Центр досліджень визвольного руху оприлюднив секретні документи з Російського державного архіву економіки, згідно з якими в 1932-1933 рр. з України масово вивозили продукти харчування. Про це повідомили у прес-службі центру.

Як зазначається, в електронному архіві визвольного руху містяться документи із грифами "Таємно" і "Цілком таємно".

Згідно з опублікованими даними, найбільше продуктів із голодуючої України влада СРСР вивозила до Німеччини, Англії, Голландії, Данії і Польщі.

Історики називають ці 252 документи з московського архіву ключовими для розуміння масштабів вивезення із СРСР, зокрема з охопленої масштабним голодом України, продуктів харчування.

"Навіть побіжний огляд цих документів дозволяє засвідчити жахливі факти експлуатації українських земель, які стали у 1932-1933 роках територією смерті. План експорту продуктів з України в 1933 р. склав більше 107 млн ​​рублів і був виконаний на 85%. Але, в порівнянні з 1932, експорт продуктів з України збільшився на 24%. Особливо значне збільшення спостерігалося за статтею продовольство - план виконано на 126%. А у відомстві Плодекспорту збільшення ще істотныше: виконання плану склало 137,8%", - зазначив доктор історичних наук, заступник директора Інституту історії України НАН України професор Геннадій Боряк.

Так, найбільше з України під час Голодомору експортували яблука, томатну пасту (за окремими звітами, зокрема у ІV кварталі 1932 р., вона складала 2/3 всіх продуктів, що вивозилися за кордон), ніжинські солоні огірки (бочками). "Медозбір в 1933 році ... в Україні був досить гарним, цим пояснюється значне перевиконання плану", - випливає з архівних звітів.

Виходячи з оприлюднених документів, перше місце з експорту продуктів в 1932-1933 роках обіймала Німеччина. Також значна частина експорту припадала на Велику Британію, Нідерланди, Данію і Польщу. "Овочі вивозилися насамперед до Англії і Афганістану, томатна паста - до Німеччини та Естонії, молоко - до Монголії, горох - до Голландії", - додав історик.

Більшість документів містилася в архіві Наркомату зовнішньої торгівлі (ф. 413), деякі - у фонді Наркомату постачання СРСР (ф. 8 043) Російського державного архіву економіки (м. Москва).

Голодомор в Україні: опубліковано архівні документи про масове вивезення продуктів у 1932-1933

Нагадаємо, в серпні в центрі Вашингтона з'явився пам'ятник жертвам Голодомору. Як заявив Президент України Петро Порошенко, відкриття Меморіалу жертвам Голодомору доводить, що жодними лихами не здолати український народ.

Раніше в листопаді Порошенко затвердив план заходів до Дня пам'яті жертв геноциду і голодоморів. Указ "Про заходи у зв'язку з Днем пам'яті жертв голодоморів" спрямовано на вшанування пам'яті постраждалих від геноциду українського народу - Голодомору 1932-1933 років, а також голодоморів 1921-1922 та 1946-1947 років.

У День пам'яті жертв голодоморів 28 листопада на території України буде приспущено державний прапор і обмежено проведення заходів розважального характеру, а о 16:00 оголосять загальнонаціональну хвилину мовчання.