ua en ru

Голова Верховного суду закликає Раду посилити безпеку суддів

Голова Верховного суду України Ярослав Романюк закликає Верховну Раду України підтримати законопроект № 4135 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій безпеки суддів і членів їх сімей" від 13 лютого 2014 р.

Голова Верховного суду України Ярослав Романюк (на фото) закликає Верховну Раду України підтримати законопроект № 4135 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій безпеки суддів і членів їх сімей" від 13 лютого 2014 р. Про це йдеться у відкритому листі Романюка, який поширила прес-служба ВСУ.

"Останнім часом випадки тиску на суддів почастішали, більше того, набули загрозливих для існування демократичного суспільства масштабів: відверта неповага до статусу судді, суб'єктивне й однобоке, а іноді з ознаками правового нігілізму коментування змісту прийнятих суддями рішень, збирання, зберігання, використання та поширення інформації про суддів з метою завдання шкоди їх авторитету, психологічний тиск, образи, залякування й публічні погрози, зокрема, щодо застосування фізичного насильства до суддів і членів їх сімей у зв'язку зі здійсненням суддями правосуддя", - йдеться у листі.

На думку Романюка, такі дії поступово укорінюються у свідомості громадян як норма поведінки, а особливий статус суддів не дає їм змоги вступати у відкриту полеміку, захищаючись від погроз і звинувачень. Тим часом концентрація негативних впливів на суддівську спільноту зростає.

"Комплекс негативних для суддівського середовища явищ спонукає мене, голову Верховного суду України, але передусім суддю, звернутися з цим відкритим листом до законодавчого органу нашої держави та окремо до кожного народного депутата України, незалежно від партійної приналежності чи особистих поглядів на якість здійснення судочинства судами України, з метою привернення уваги членів парламенту до загрози порушення конституційного принципу незалежності суду", - зазначає Романюк у своєму листі.
На його думку, захист судді від тиску чи незаконного впливу в будь-яких формах повинен гарантуватися передусім на законодавчому рівні, а механізми захисту повинні бути ефективними з точки зору їх практичної реалізації.

Романюк нагадав, що 12 лютого 2014 р. Президент України доручив Кабінету міністрів України супроводження у Раді проекту закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій безпеки суддів і членів їх сімей" від 13 лютого 2014 р.

"Вказана законодавча ініціатива заслуговує на підтримку, адже актуальність законодавчого посилення окремих гарантій незалежності суддів назріла. Ми очікуємо розгляду законопроекту № 4135 та прийняття пропонованого закону в найближчий час", - йдеться у листі.

"Закликаю парламентарів відкинути політичні амбіції, абстрагуватися від особистих уподобань чи антипатій і усвідомити, що законодавче посилення захисту прав та безпеки суддів і членів їх сімей - цілковито аполітичне за своєю суттю питання, оскільки незалежність суду при здійсненні правосуддя рівною мірою важлива як для суспільства, так і для кожного окремого громадянина, а отже, і для всіх без винятку представників політичних партій та сил у парламенті чи позапартійних депутатів. Прийняття закону про посилення гарантій незалежності суддів яскраво проілюструє чітку, послідовну та відповідальну громадянську позицію народних обранців і підтвердить готовність усіх органів державної влади співпрацювати для досягнення єдиної мети - утвердження в Україні глобальних цінностей демократичного суспільства", - зазначає Романюк у своєму листі.

Нагадаємо, 12 лютого, Президент України Віктор Янукович доручив Кабінету міністрів сприяти прийняттю закону про безпеку суддів.