ua en ru

Глава МЗС Польщі заперечує наявність антиукраїнських гасел на марші в Перемишлі

Глава МЗС Польщі заперечує наявність антиукраїнських гасел на марші в Перемишлі Фото: Вітольд Ващиковський

Вітольд Ващиковський назвав "шоком" заборону на в'їзд в Україну меру Перемишля

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заперечує факт антиукраїнських гасел на націоналістичному "Марші орлят", що пройшов в кінці грудня в Перемишлі. Про це він розповів кореспонденту РБК-Україна на українському сніданку в Давосі.

"Такого я не знаю, ніяких антиукраїнських гасел під час маршу я не пам'ятаю", - заявив Ващиковський.

Він також висловив обурення тим, що нібито за маршу в Перемишлі меру міста Роберту Хомі заборонили в'їзд в Україну.

"Це, звичайно, не причина для того, щоб зупинити мера на кордоні. Ми чекаємо відповіді, чому мера Перемишля зупинили на кордоні і чому не дозволили в'їхати в Україну. Ми абсолютно не розуміємо цього, це було великим шоком для нас, чому так вчинили з мером міста, розташованого близько до українсько-польському кордоні. Це недружній крок. Ми просимо міністерство (МЗС України, - ред.) пояснити цю ситуацію. За останні 25 років такого ні разу не траплялося, і жодного українського політика не зупиняли на кордоні з Польщею", - заявив глава польського МЗС.

При цьому він спростував припущення про можливе погіршення стосунків між Україною і Польщею.

"Всього місяць тому був візит Петра Порошенка до Польщі, ми з ним говорили, кілька міністрів приєдналися, перший віце-прем'єр, міністр оборони. Цей діалог пройшов на дуже високому рівні. Поляки на боці України", - зазначив Ващиковський.

Нагадаємо, раніше в СБУ пояснили причину заборони на в'їзд в Україну для мера Перемишля.