ua en ru

Генпрокуратуру РФ попросили перевірити поставки з Росії деталей для бойової української техніки

Генпрокуратуру РФ попросили перевірити поставки з Росії деталей для бойової української техніки

Міністерство оборони України закупило у російських підприємців деталі для військових вертольотів на суму 40 млн рублів, повідомляє "Известия".

Депутат Державної думи РФ Роман Худяков (ЛДПР) звернувся до генерального прокурора РФ Юрія Чайки і директору Федеральної служби безпеки Росії Олександру Бортнікову з проханням провести перевірку щодо російських бізнесменів, які через компанію ТОВ "Авіаснабсервіс" поставляють деталі для бойової української техніки. Підставою для запиту стала угода з Міністерством оборони України на покупку російських деталей для армійських вертольотів на велику суму. У разі виявлення порушень депутат вимагає притягнути підприємців до відповідальності та позбавити компанію права займатися бізнесом на території Російської Федерації.

За укладеним договором ТОВ "Авіаснабсервіс" має поставити Міноборони України кермові гвинти, лопаті і комбіновані агрегати управління для військових вертольотів. За операцію компанія повинна буде отримати понад 40 млн рублів.

Як стало відомо, основними власниками компанії є громадяни Російської Федерації, які вже встигли поставити деталей для українських військових на суму понад 163 млн рублів. Казанський бізнесмен Алімджан Ісхаков володіє 52% статутного капіталу, а 42% належать петербуржцю Костянтину Рижову. Решта 6% - у номінального директора фірми Сергія Кіршина. ЗМІ повідомляють, що сам Кіршин займається перевезеннями деталей і підписує договори від імені компанії.

Нагадаємо, що 16 червня на засіданні Ради національної безпеки і оборони України Президент Петро Порошенко заборонив компаніям і підприємствам укладати договори з російською стороною, більшою мірою це стосувалося угод у сфері військово-промислового комплексу.

Представники компанії давати коментарі "Известиям" відмовилися.

Роман Худяков заявив, що деякі недобросовісні бізнесмени під ширмою українських компаній намагаються наживатися за рахунок війни. На його думку, компетентні органи повинні з'ясувати, звідки підприємці везуть деталі для бойової техніки, перевірити канали та суми поставок.

Свого колегу по фракції підтримав член комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками Ілля Дроздов. Депутат вважає, що, незважаючи на весь цинізм ситуації, бізнесмени відкараскаються тільки легким переляком.

"Природно, в цьому випадку малоймовірно, що бізнесмени щось порушили. Тим більше що ми з Україною не перебуваємо у стані війни, а також не маємо жодних торговельних обмежень. Тобто тут уряд Російської Федерації має прийняти рішення про заборону будь-яких поставок товарів стратегічного призначення, в тому числі озброєння, військової техніки та комплектуючих", - наголосив парламентарій.

Директор Інституту проблем глобалізації Михайло Делягін впевнений, що, незважаючи на явну антидержавну діяльність підприємців, юридично вони мають право займатися торгівлею з Україною. На думку експерта, необхідно в першу чергу ввести заборону на прямі або непрямі угоди, тільки після цього можна буде притягувати до кримінальної відповідальності. На сьогоднішній день у компетенції прокуратури і ФСБ може бути тільки перевірка бізнесу цих людей на відповідність законам Російської Федерації і перевірка на зв'язку із СБУ.

"Можна підтримувати дипломатичні відносини, можна вести переговори, але можна надати певний юридичний статус - статус ворога, супротивника або статус злочинця проти людяності. Нічого цього не зроблено. Тому із чисто формального боку я можу продавати українським властям що завгодно, навіть напалм для спалювання людей. І ніхто ніколи не доведе, що я є співучасником злочину просто тому, що сам злочин юридично не визнається законодавством нашої країни. Тим не менш привертати до цього увагу необхідно", - заявив експерт.

Раніше Роман Худяков вже звертався до генерального прокурора Юрія Чайки із проханням провести перевірку законності угоди метрополітену Санкт-Петербурга із Крюківським вагонобудівним заводом, а також інших договорів з українськими підприємствами. За інформацією депутата, український завод отримав замовлення на поставку для метрополітену Північної російської столиці 15 восьмивагонного складів на суму більше 6,7 млрд рублів. Результатом перевірки стало призупинення цієї угоди.

Крім того, парламентарій направляв на ім'я прем'єр-міністра Дмитра Медведєва пропозицію про введення особливого економічного режиму взаємодії з Україною, який передбачає перегляд уже існуючих контрактів з українською стороною і вводить заборону на їх подальше укладання.

Нагадаємо, як заявив напередодні голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, українські підприємства ВПК не співпрацюють з РФ.