ua en ru

Дещиця на посаді голови МЗС отримував інформацію про захоплення адмінбудівель в Криму

Дещиця на посаді голови МЗС отримував інформацію про захоплення адмінбудівель в Криму Фото: Андрій Дещиця (flickr.com/nato)

Він зазначив, що дії російських військових можна назвати агресією

Свідок сторони обвинувачення по справі щодо держзради екс-президента Віктора Януковича Андрій Дещиця заявив, що дії російських військових в Криму можна охарактеризувати як агресію. Про це надзвичайний і повноважний посол України в Польщі Андрій Дещиця заявив в залі Оболонського суду в ході надання свідчень, передає кореспондент РБК-Україна.

"Лютий 2014 року... я займав посаду посла з особливих доручень. Будучи на посаді міністра закордонних справ, я отримував інформацію про захоплення адміністративних будівель в Криму...", - сказав Дещиця.

Він також зазначив, що МЗС докладав всіх зусиль, щоб сповістити світову громадськість про дії регулярних російських військ в Криму, які перекидалися на півострів літаками і вертольотами.

В свою чергу адвокат Сердюк протестує, відзначивши, що факти, озвучені прокурором, ще не доведені в суді.

"Введення і направлення військ - і є агресією. Щодо цього звернення Януковича. Не забуваємо, що таке звернення можна було зробити лише з рекомендації Ради безпеки і оборони, а також із дозволу Верховної Ради", - відзначив Дещиця, відповідаючи на зауваження адвоката про те, що "російські війська перебувають у Криму з 90-х років".

Суддя знову зробив зауваження адвокату Віталію Сердюку за поведінку під час допиту свідка.

Суд перейшов до повторного перегляду виступу Чуркіна в ООН, де він надав так звану аргументацію того, чому російська армія була направлена до Криму.

"То була спроба виправдати направлення військ в Крим. Всі країни-члени Ради Безпеки ООН, окрім Росії, визнавали тоді, що це є агресія", - додав Дещиця.

Зазначимо, з 27 лютого 2014 року Дещиця обіймав посаду міністра закордонних справ України.

Нагадаємо, раніше у суді були розглянуті висновки судово-економічної та семантко-лінгвістичної експертизи.

Суд також вивчив аудіофайли з розмовами радника Путіна Глазьєва і депутата Державної Думи РФ Затуліна про Крим.