ua en ru

Депутати РФ переорієнтували міжнародну діяльність з ПАРЄ на Міжпарламентський союз

Позбавлені права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) російські парламентарії переорієнтували свою зовнішньополітичну діяльність на більш представницьку, на їхню думку, організацію - Міжпарламентський союз. Про це виданню "Известия" заявив заступник голови Ради Федерації з міжнародних справ Андрій Клімов.

За словами Клімова, Міжпарламентський союз зможе повністю замінити Росії ПАРЄ.

"Сьогодні ми маємо намір зосередити свою увагу на розвитку відносин з такою, на мій погляд, більш перспективною, ніж ПАРЄ, організацією, як Асамблея Міжпарламентського союзу. Ми будемо співпрацювати з нею, а що буде з ПАРЄ, нас вже не цікавить", - сказав Клімов.

В якості плюсів Асамблеї Міжпарламентського союзу парламентарій виділив вік організації - в три рази старше ПАРЄ, показність (входять практично всі країни-члени ООН, крім США і декількох невеликих держав), різноманітність питань порядку денного, приймаються до обговорення та демократичність.

"У цій організації неможливо, щоб 30 депутатів від різних країн (членами організації є понад 140 країн - ред.) винесли рішення від імені всієї організації, що ми спостерігали в ПАРЄ. Там такого не дозволяє регламент, і взагалі все відбувається більш цивілізовано", - зазначив Клімов.

Як повідомляють "Известия" в делегації, серед питань, які планується підняти на сесії, - боротьба з нацизмом, відродження фашизму в Європі, захист національного суверенітету, неприпустимість однобічних санкцій та силового тиску на країни без рішень, прийнятих на рівні Ради Безпеки ООН.

"До Росії в цій організації традиційно позитивне ставлення. Країни Азії, Африки, особливо Латинської Америки ніколи за всю історію не виступали з агресивними заявами на адресу Росії. Роботу з ПАРЄ ми вважаємо безперспективною", - сказав глава комітету з власності Держдуми РФ Сергій Гаврилов.

За його словами, під час сесії окремо будуть обговорюватися двосторонні відносини Росії і В'єтнаму, з яким Росія має намір активізувати військово-технічне співробітництво, питання видобутку газу в рамках співпраці "Газпрому" і нафтогазової компанії PetroVietnam, співпраця з "Росатомом", плани поставок авіаційної техніки для обслуговування літаків, у тому числі бойових.

Чергова сесія Асамблеї Міжпарламентського союзу пройде у В'єтнамі з 27 березня по 2 квітня напередодні чергової сесії ПАРЄ, яка відбудеться з 20 по 24 квітня у Страсбурзі.

Нагадаємо, Росія припинила участь у ПАРЄ до кінця 2015 р. В ПАРЄ заявили, що в квітні не буде розглядати питання повернення права голосу делегації РФ.