ua en ru

Денисова: досягнуто угоди про повернення моряків

Денисова: досягнуто угоди про повернення моряків Фото: Людмила Денисова (РБК-Україна)

Зараз оформляються останні документи для повернення моряків

Домовленість про повернення Україні захоплених Росією 24 українських моряків вже досягнута. Про це заявила "Громадському" уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денисова.

За її словами, зараз оформляються останні документи.

"Вже досягнуті домовленості, щоб повернути моряків. Є рішення Міжнародного трибуналу з морського права. Зараз оформляються останні документи. Думаю, що скоро будемо зустрічати моряків на батьківщині", - заявила Денисова.

У той же час адвокат українських моряків Микола Полозов заявив, що йому не відомо про такий домовленістю.

"Можу сказати, що ведуться переговори, але на якій вони стадії, коли будуть реалізовані на практиці - я не знаю, так як не приймаю в них участь. Якщо будуть проводитися якісь процесуальні дії, за оформлення документів, нам про це стане відомо, адже за відсутності захисників моряки не будуть їх підписувати. Але поки ніхто нічого не говорив", - заявив адвокат.

Нагадаємо, в травні 2019 Міжнародний трибунал ООН по морському праву зобов'язав Російську Федерацію терміново звільнити два військові катери "Нікополь" і "Бердянськ", буксир "Яни Капу", а також 24 українських моряків, які були захоплені 25 листопада 2018 року поблизу Керченської протоки.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що 11 липня президент України Володимир Зеленський і президент РФ Володимир Путін провели першу телефонну розмову. У ході бесіди лідери обговорили питання врегулювання на південному сході України і можливість продовження контактів у нормандському форматі. Крім того, президенти двох держав обговорили питання звільнення українських моряків і повернення інших українських громадян, яких утримують на території Росії.

Крім того, адвокат Ілля Новіков, який захищає командира катера "Бердянськ" Романа Мокряка заявив, що вирок у справі українських військовополонених моряків, захоплених Росією у Керченської протоки, може бути готовий вже цієї осені. За його словами, справу можуть направити до суду в серпні, а вирок морякам можна очікувати вже восени.

Українські моряки та їх захист будуть ознакамливатся з матеріалами кримінальної справи протягом 2-3 місяці, після цього буде складено обвинувальний висновок.