ua en ru

Майбутнє України знаходиться в міцних відносинах з ЄС, - Ештон

Майбутнє України знаходиться в міцних відносинах з Європейським союзом. Про це заявила верховний представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон, передає прес-служба представництва ЄС в Україні.

Майбутнє України знаходиться в міцних відносинах з Європейським союзом. Про це заявила верховний представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон (на фото), передає прес-служба представництва ЄС в Україні.

"Ми віримо, що майбутнє України знаходиться в міцних відносинах з ЄС. Також ми залишаємося вірними нашим зобов'язанням перед народом України, який був би головним бенефіціаром угоди, через міцну свободу і процвітання, яким би вона сприяла", - зазначила Ештон.

Вона також додала, що "підписання найбільш амбітної угоди, яку ЄС коли-небудь пропонував країні поза його межами, могло б і надалі зміцнювати курс реформ України і послати сигнал інвесторам по всьому світу, а також міжнародним фінансовим інститутам, про те, що Україна серйозно ставиться до своєї модернізації, і про те, що країна стає передбачуваним і надійним співрозмовником для міжнародних ринків".

За словами Ештон, УА з ЄС мала б надати Україні "унікальну можливість змінити чинну неспокійну тенденцію зменшення прямих іноземних інвестицій в Україну і дати поштовх переговорам щодо нової угоди з МВФ про право використання кредиту".

Як повідомлялося, місія Кокса-Квасьнєвського відзначає складність відновлення подальшої співпраці з Україною.

Раніше сьогодні, вже після оголошення рішення Кабміну, Квасьнєвський заявив про те, що Угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом не буде підписана у Вільнюсі 28-29 листопада.

Нагадаємо, у четвер у другій половині дня надійшло повідомлення про те, що Кабінет міністрів України вирішив призупинити укладання УА з ЄС. Згідно з розпорядженням від 21 листопада 2013 р. № 905-р, уряд запропонував ЄС і РФ створити тристоронню комісію для налагодження торговельно-економічних відносин. Також стало відомо, що питання про припинення підготовки підписання УА з ЄС розгляне РНБО.

Позицію уряду щодо цього для багатьох несподіваного повороту озвучив віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко. За його словами, процес підготовки підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС призупинено тому, що Україна не отримала чіткого сигналу від європейської сторони щодо компенсації тих втрат, яких Київ зазнав через ускладнення торговельно-економічних відносин із СНД.

У світлі рішення Кабміну екстрено був скасований раніше запланований візит до України європейського комісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле.

У той же час Президент Віктор Янукович заявив у Відні про те, що для України не існує альтернативи євроінтеграції. "Можливо, на якомусь етапі сходження до вершини погода є несприятливою", - сказав глава держави, додавши, що "ми йдемо цим шляхом і не міняємо напрямку маршруту".

Додамо, що ВР сьогодні не ратифікувала меморандум про отримання кредиту на 610 млн євро від ЄС.