ua en ru

УА між Україною та ЄС не буде підписано у Вільнюсі, - Квасьнєвський

Угоду про асоціацію між Україною та Європейським союзом не буде підписано у Вільнюсі. Про це сьогодні заявив член моніторингової комісії Європарламенту Олександр Квасьнєвський.

Угоду про асоціацію між Україною та Європейським союзом не буде підписано у Вільнюсі. Про це сьогодні заявив член моніторингової комісії Європарламенту Олександр Квасьнєвський (на фото), повідомляє TVN24.

"Це, по суті, прохання про перерву в переговорах з тим, щоб організувати економічні справи в Україні", - сказав Квасьнєвський.

"Наступного тижня ми звітуємо перед Європейським парламентом. Місія закінчується. Дуже шкода, що вона закінчується без такого фіналу, як підписання Угоди про асоціацію", - додав він.

Раніше в четвер Квасьнєвський заявляв про те, що в України "ще є" шанси на підписання договору про асоціацію з ЄС.

Увечері в четвер стало відомо про те, що керівники моніторингової місії Європейського парламенту Пет Кокс і Олександр Кваснєвський не полетять до Харкова до екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, як планувалося раніше.

Нагадаємо, сьогодні у другій половині дня надійшло повідомлення про те, що Кабінет міністрів України вирішив призупинити укладення УА з ЄС. Також, згідно з розпорядженням від 21 листопада 2013 р. №905-р, уряд запропонував ЄС і РФ створити тристоронню комісію для налагодження торговельно-економічних відносин. Також стало відомо, що питання про припинення підготовки підписання УА з ЄС розгляне РНБО.

При цьому Президент РФ Володимир Путін заявляє, що Росія згодна брати участь у переговорах з Україною і Євросоюзом, але тільки до прийняття рішення про підписання УА з ЄС. Згодом у Кремлі підтвердили: Росія готова до тристоронніх переговорів з Україною і ЄС.

Позицію уряду щодо цього для багатьох несподіваного повороту озвучив віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко. За його словами, процес підготовки підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС призупинено тому, що Україна не отримала чіткого сигналу від європейської сторони щодо компенсації тих втрат, яких Київ зазнав через ускладнення торговельно-економічних відносин із СНД.

У світлі рішення Кабміну екстрено було скасовано раніше запланований візит в Україну європейського комісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле.

У той же час Президент Віктор Янукович заявив у Відні про те, що для України не існує альтернативи євроінтеграції. "Можливо, на якомусь етапі сходження до вершини погода є несприятливою", - сказав глава держави, додавши, що "ми йдемо цим шляхом і не міняємо напрямку маршруту".

Нагадаємо, сьогодні ВР не ратифікувала меморандум про отримання кредиту на 610 млн євро від ЄС. Перед цим, на ранковому пленарному засіданні у четвер, парламентарії відхилили всі законопроекти про лікування екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Раніше сьогодні Рада прийняла один із трьох євроінтеграційних законопроектів - про вибори.