ua en ru

Відновити співпрацю з Україною буде складно, - місія Кокса-Квасьнєвського

Керівники моніторингової місії Європейського парламенту Пет Кокс та Олександр Квасьнєвський відзначають складність відновлення подальшої співпраці з Україною. Про це йдеться в заяві місії.

Керівники моніторингової місії Європейського парламенту Пет Кокс (на фото праворуч) та Олександр Квасьнєвський (ліворуч) відзначають складність відновлення подальшої співпраці з Україною. Про це йдеться в заяві місії, повідомили у представництві ЄС в Україні.

"Європейський союз доклав величезних зусиль для співпраці з Україною протягом останніх 18 місяців, не в останню чергу за допомогою цієї місії. Тайм-аут, щодо якого прийнято рішення українською владою, не позбавлений очевидних серйозних ризиків і, швидше за все, триватиме досить довго, а процес, якщо й коли відновиться, матиме ускладнення через рішення, прийняте сьогодні", - йдеться в заяві місії.

"Наприкінці 27-го візиту нашої місії до України ми висловлюємо наше глибоке розчарування одностороннім рішенням українського уряду відкласти підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом. Ми беремо до відома зауваження прем'єр-міністра про напружений стан економіки і тиск з боку Росії, що різко збільшився останніми тижнями", - йдеться в документі.

При цьому місія Кокса-Квасьнєвського привітала ухвалення сьогодні у ВР поправок до закону про парламентські вибори.

"Зважаючи на твердження Президента Януковича, зроблене сьогодні у другій половині дня у Відні, про продовження руху шляхом європейської інтеграції, ми закликаємо Президента підкреслити це зобов'язання, виконавши свої обіцянки щодо реформування прокуратури та щодо прийняття закону про лікування засуджених осіб за кордоном. Ми вважаємо, що євроінтеграційні реформи на сьогоднішній день можуть найкращим чином сприяти модернізації України за умови їх повної реалізації", - випливає із заяви.

"У цій складній ситуації ми вважаємо, що народ України має одержати запевнення від керівників Європейського союзу, що двері для європейських надій і прагнень України не будуть закриті. Ми рекомендуємо ЄС і, зокрема, президенту Шульцу та Європейському парламенту як ініціаторам цієї місії, виходячи з обов'язку дотримуватися обережності, активно пильнувати умовами утримання та поводження з пані Тимошенко. Конкретні заходи повинні бути прийняті для забезпечення цього"​​, - наголосила місія ЄП.

Нагадаємо, завтра, 22 листопада, вранці керівники моніторингової місії Європарламенту Пет Кокс і Олександр Квасьнєвський мають намір відвідати Верховну Раду, після чого вирушать до Харкова для зустрічі з екс-прем'єром Юлією Тимошенко.

Раніше сьогодні, вже після оголошення про рішення Кабміну, Квасьнєвський заявив про те, що Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом не буде підписано у Вільнюсі 28-29 листопада.

Як повідомлялося, у четвер на ранковому пленарному засіданні ВР парламентарії відхилили всі законопроекти про лікування екс-прем'єра Юлії Тимошенко за кордоном.