ua en ru

Анонс матчів європейського плей-офф Чемпіонату світу

Вже сьогодні відбудуться перші стикові поєдинки за участю команд, які претендують на поїздку в Бразилію від Європи. 8 кращих збірних, що посіли 2-е місця в своїх групах, знаходяться за крок від участі в чемпіонаті світу з футболу 2014 року. Як мінімум, 2 з 4 поєдинків обіцяють стати справжньою прикрасою відбіркового турніру. Втім, неабияка боротьба очікується в усіх зустрічах. Навряд чи повториться ситуація, яка виникла в інших зонах. Нагадаємо, що Уругвай вже обіграв Йорданію з рахунком 5:0, а Мексика переграла Нову Зеландію 5:1. В Європі прохідних матчів не буде.

Вже сьогодні відбудуться перші стикові поєдинки за участю команд, які претендують на поїздку в Бразилію від Європи. 8 кращих збірних, що посіли 2-е місця в своїх групах, знаходяться за крок від участі в чемпіонаті світу з футболу 2014 року. Як мінімум, 2 з 4 поєдинків обіцяють стати справжньою прикрасою відбіркового турніру. Втім, неабияка боротьба очікується в усіх зустрічах. Навряд чи повториться ситуація, яка виникла в інших зонах. Нагадаємо, що Уругвай вже обіграв Йорданію з рахунком 5:0, а Мексика переграла Нову Зеландію 5:1. В Європі прохідних матчів не буде.

Ісландія - Хорватія

Остров'яни, чиї землі розташувалися між Канадою і Європою, знаходяться за крок від історичного досягнення. Збірна Ісландії ще жодного разу не пробивалася на чемпіонат світу. І до нинішнього відбіркового циклу ісландці навряд чи коли-небудь замислювалися про це: збірна цієї країни відносилася до 3-го, а то і 4-го ешелону команд Європи. Але ісландцям вдалося зробити настільки важливий прорив.

По-перше, в останні роки зросла ціла плеяда талановитих футболістів. По-друге, збірну очолив швед Ларс Лагербак, чиї методи знайшли розуміння у близьких за менталітетом ісландців. Зазначимо, що в разі успіху Ісландія стане найменшою країною (в контексті населення) в історії чемпіонатів світу з футболу! Звісно, що багато нейтральних любителів футболу в цьому поєдинку будуть переживати за вчорашніх "карликів". Але і збірна Хорватії для більшості не байдужа.

Що стосується Хорватії, то ця команда добре почала відбірковий турнір, вигравши 5 з 6 стартових матчів. Але потім почався різкий спад, який коштував тренерського крісла Ігорю Стимачу. В результаті збірну очолив екс-капітан команди Ніко Ковач, який і постарається вивести хорватів на чемпіонат світу.

Обидві збірні на груповому етапі набрали по 17 очок. Хорватів випередили бельгійці, а ісландців - швейцарці. Зазначимо, що у двох останніх протистояння цих збірних обидва матчі завершилися перемогами Хорватії з загальним рахунком 7-1. Тому не дивно, що саме "шашкові" є фаворитами цієї зустрічі.

Греція - Румунія

Мабуть, з усіх стикових матчів найменший інтерес викликає протистояння Греції та Румунії. Футбол у виконанні цих команд під час групового етапу не можна назвати привабливим. Греки вже протягом довго часу "ставлять автобус", роблячи ставку на надійну гру в обороні. Як результат - всього 12 забитих м'ячів у 10 зіграних матчах. Збірна Румунії забивала набагато частіше, але і команда цієї країни не переконала в тому, що заслуговує місця на чемпіонаті світу. По ходу групового етапу румуни дуже довго "буцалися" з Туреччиною та Угорщиною, зумівши застрибнути на 2-гу сходинку лише в самій кінцівці турніру.

При цьому Румунія встигла пропустити в 2 матчах від Нідерландів 8 м'ячів. Загалом, на чемпіонаті світу румунам мало що світить. Проти обох команд говорить і той факт, що у них немає справжніх зірок. Найвідомішим футболістом є Самарас, який так і не зумів дорости до рівня європейського топ-клубу. Звичайно, бути лідером у "Селтіку" почесно, але навіть на тлі залізних "греків" Загоракіса, Сейтаридиса, Басинаса і Харістеас, які виграли чемпіонат Європи 2004 року, Самарас виглядає блякло. Зовсім кепські справи з зірками у Румунії. На роль головної надії команди сьогодні претендує Максим, який творить чудеса в Бундеслізі.

У цьому матчі не можна назвати явного фаворита, хоч і певна перевага буде у греків. По-перше, елліни до останнього претендували на пряму путівку до Бразилії на відміну від румунів, які могли і зовсім фінішувати на 3-му або 4-му місцях. По-друге, грецька збірна набрала прекрасну форму. Збірна Греції виграла 6 останніх домашніх матчів, не пропустивши жодного м'яча! По-третє, за складом греки виглядають сильніше за суперника. А румуни на чемпіонатах світу не з'являлися вже давненько. Так, остання участь збірної на Мундіалі датується ще 1998 роком.

Португалія - Швеція

Не дивно, що протистояння двох збірних зводиться до дуелі Кріштіану Роналду і Златана Ібрагімовича. До речі, обидва є претендентами на "Золотий м'яч". Поки Мессі заліковує травму, форварди "Реала" і ПСЖ можуть спробувати схилити чашу терезів на свою користь. Очевидно, що про найпрестижнішу індивідуальну нагороду світу програвшому доведеться забути.

Нас чекає індивідуальна дуель найяскравіших футболістів сучасності. Вони є символами і лідерами своїх збірних. Кріштіану Роналду забиває левову частку м'ячів збірної Португалії, а Ібрагімович вже довгий час штампує дублі і хет-трики за шведів. Але одного з них на чемпіонаті світу не побачимо. Звичайно, прикро, що Мундіаль залишиться без таких яскравих гравців. До речі, навіть найвідоміший футбольний карикатурист світу Омар Момані відобразив це у своєму шаржі. Він намалював Кріштіану і Златана один навпроти одного, а позаду них поставив плаче Блаттера.

Роналду і Ібрагімович на двох "набили" 39 м'ячів в поточному сезоні. Цікаво, що в обох клубах з'явилися гідні конкуренти. Так, "Реал" придбав Бейла, а ПСЖ - Кавані. Але португалець і швед витримали цю конкуренцію, залишившись головними зірками своїх команд.

Особливо вражає чудова форма 32-річного Ібрагімовича. Все частіше доводиться чути про те, що саме він є найкращим футболістом світу на даний момент. І ці заяви мають під собою грунт. Мабуть, з усіх претендентів на "Золотий м'яч" Златан є самим різнобічним футболістом, що демонстрував свій високий клас у всіх клубах, за які він виступав. Одна справа - досягати успіху з партнерами, з якими граєш у футбол з юності, як Мессі. А інше - приходити в нові клуби і ставати лідером.

Сам Ібрагімовіч в інтерв'ю заявив: "Я відчуваю себе чудово. Я прогресую. Мені вже 32, але я ніколи не грав краще, ніж зараз. В той же час я закликаю всіх, щоб наш матч з Португалією не зводився до протистояння двох гравців. Команда понад усе. Якщо ми доб'ємося успіху, то зробимо це разом".

Букмекери фаворитом вважають збірну Португалії. Але не варто забувати, наскільки слабо португальці провели відбірковий турнір чемпіонату світу. Шведи у своїй групі, де, до речі, були також німці, виглядали набагато цікавіше. А португальці періодично впадали в справжній ступор. Навіть Кріштіану Роналду не міг самостійно вигравати матчі для своєї команди. Тому у скандинавів є непоганий шанс домогтися успіху.

Наставник шведів Ерік Хамрен вважає, що в Бразилію повинні поїхати його підопічні: "У нас були складні матчі в кваліфікаційному турнірі, але вони лише підштовхнули нас. Португалія - фаворит, враховуючи високий індивідуальний клас гравців. Але ми стали 2-ми після Німеччини і я вважаю, що ми більше заслуговуємо участі в чемпіонаті світу".

Що стосується тренера португальців Паулу Бенту, то він обійшовся більш черговими фразами, зазначивши непоступливий характер шведів. Також наставник збірної Португалії закликав своїх підопічних до граничної концентрації.

Анонс матчу нашої збірної з французами ви можете прочитати тут.