ua en ru

Аграрний фонд підозрюють у можливому знеціненні форвардних контрактів з фермерами

Керівництво ПАТ "Аграрний фонд" планує переглянути умови форвардних контрактів, укладених з фермерами в жовтні-листопаді 2014 р. на закупівлю продовольчої пшениці. Про це на брифінгу повідомив в. о. керівника ПАТ "Аграрний фонд" Андрій Радченко.

За його словами, вже виділені фермерам гроші будуть перераховані в долари, а доплата буде проведена виходячи з власних розрахунків курсу американської валюти.

"Як відомо, попередня програма фінансування Аграрним фондом передбачала ціну на продовольчу пшеницю - 2500 грн. Програма фінансувалася в три етапи: 50%, 20% і третій етап - під час поставки на елеватори. Тут не можна сказати, що ціна була ринкова і справедлива. Тому, за нашими експертними підрахунками, які базуються на аналітичних даних Чиказької біржі, внутрішніх трейдерів, прогнозована ціна пшениці буде в діапазоні - 190-200 дол. Другою складовою є як раз курс долара. Уряд і НБУ називають курс 20-22 грн за 1 долар. У наших прогнозах ми закладаємо курс вище, оскільки вважаємо, що він буде більш ринковим. Тому ми збільшуємо розрахункову цифру за форвардними контрактами до 5000-5200 грн на 2 і 3 клас. Виходячи з цього, розпочнеться фінансування. За вже укладеними договорами ми хочемо здійснити доплату", - повідомив Радченко.

Однак, якщо перерахувати сплачені гроші за форвардними закупівлями в доларах, то, на думку експертів, ПАТ "Аграрний фонд" поставить фермерів у вкрай невигідні умови. "В кінці 2014 року Аграрний фонд витратив 3 млрд грн державних коштів на закупівлю зерна. Умови були наступними: 50% платежу становила 1250 грн за 1 т, ще 20% становила 500 грн, а 30% повинно було бути сплачено за фактом поставки зерна за ринковою вартістю. Зараз нове керівництво Аграрного фонду перерахує старі платежі в долари за старим курсом на дату перерахування грошей, тобто заднім числом, і вийде, що держава вже заплатила фермерові по 130 дол. Якщо прогнозована ціна пшениці 190-200 дол., залишилося доплатити 50-70 дол, тобто 1700 грн. Це вкрай невигідні умови, що ставить під питання виконання фермерами договорів на поставку зерна", - відзначають експерти.

За даними ПАТ "Аграрний фонд" на сьогодні законтрактовано 753 тис. т продовольчої пшениці. План на весну 2015 року - 200 тис. т.