ua en ru

Його їсти не можна. Експерт пояснила, звідки на хлібі з'являються білі плями

Його їсти не можна. Експерт пояснила, звідки на хлібі з'являються білі плями Чому на хлібі з'являються білі плями (колаж РБК-Україна)

Якщо на хлібі з'явилися білі плями, то це не пліснява, а картопляна хвороба. Вона пов'язана не з хлібом, а з картоплею.

Про такі зміни на хлібі розповіла в Telegram експерт із харчування Наталія Мазурик.

Що відомо про картопляну хворобу

Ця хвороба провокується картопляною паличкою, яка потрапляє у зерно через ґрунт, а й із зерна у хліб.

Картопляна хвороба проявляється так, що м'яка частина хліба починає специфічно пахнути, як плоди, що гниють, або із запахом валеріанки і має неприємний смак. Тому це зараження ще називають "тягучкою".

Картопляна хвороба найбільше активна в теплу пору року.

Чи можна їсти хліб із картопляною хворобою?

Експерт зазначає, що якщо ви побачили на хлібі такі зміни – його категорично не можна. Також його не можна давати птахам та тваринам.

Як застерегти хліб від такої хвороби?

  • Якщо ви печете хліб самостійно, перед тим, як класти його в хлібницю, обов'язково охолоджуйте його.
  • Зберігайте хліб у сухому та прохолодному місці, при температурі нижче 16 градусів картопляна хвороба не розвивається.
  • Не купуйте багато хліба на запас.
  • Якщо ви побачили на виробі такі цятки, то сховайте решту хліба від зараженого.
  • До речі, картопляна хвороба найчастіше зустрічається на пшеничному хлібі.