Яблучний оцет використовується як інгредієнт у заправках для салатів, соління та маринадах. Він може мати як переваги для здоров’я, так і завдавати шкодити організму.
РБК-Україна (проект Styler) повідомляє, чи може яблучний оцет зіпсуватись та кому його варто уникати.
Оцет є чудовим джерелом:
Деякі види оцту також можуть бути хорошим джерелом антиоксидантів. Чим темніший оцет, тим більше антиоксидантів є в рідині.
Кислотність може допомогти покращити та підтримати якісне травлення.
Оцтова кислота може стимулювати вироблення травних ферментів, які можуть сприяти розщепленню та засвоєнню поживних речовин з їжі.
За рахунок вмісту лактобактерій та низки властивостей, які покращують травлення та перистальтику кишківника, яблучний оцет може позитивно впливати і на стан імунітету. Від стану мікробіома залежить опірність бактеріям та вірусам, стресу, різним зовнішнім агресорам.
Дослідження показали, що регулярне вживання яблучного оцту може позитивно впливати на стан людей з гіпертонією. У тих учасників, у кого на початку дослідження було виявлено гіпертонію, аналізи показали зниження тиску.
Крім того, яблучний оцет відомий тим, що допомагає контролювати рівень цукру в крові.
Також його можна застосовувати, якщо у вас високий рівень холестерину. Він сприяє виведенню "поганого" та нормалізує його кількість у крові.
Вживання яблучного оцту щодня не гарантує миттєвої втрати ваги, особливо якщо ви не займаєтеся спортом або не дотримуєтесь здорової дієти.
Однак якщо збалансовано та здорово харчуєтесь, регулярні фізичні вправи є у розпорядку дня, то оцет може допомогти у втраті ваги.
Вживання яблучного оцту може допомогти зменшити жирові відкладення та покращити втрату ваги.
Попри деякі переваги для здоров'я, яблучний оцет може завдати організму і шкоду.
Оскільки в ньому багато кислоти, він може дратувати ваш стравохід. До того ж він може пошкоджувати зубну емаль.
Особливо обережними потрібно бути людям із серйозними порушеннями роботи ШКТ, запаленнями, порушеннями слизових або виразкою. У такому разі приймання яблучного оцту лише погіршить стан здоров'я.
Оцет також може взаємодіяти з деякими ліками, такими як діуретики, проносні та інсулін. Тому варто проконсультуватись з лікарем.
Якщо у вас низький рівень калію в організмі, то занадто багато такого оцту може погіршити стан. Уникайте його, якщо у вас захворювання нирок, оскільки вони можуть не впоратися з високим рівнем кислоти.
Оскільки оцет має високу кислотність, він залишається безпечним для використання протягом дуже тривалого часу. Але смак і зовнішній вигляд можуть змінюватися з часом, тому найкраще використовувати його протягом 2 років після покупки.
Яблучний оцет не потрібно охолоджувати після відкриття. Замість цього зберігайте його в коморі або шафі, подалі від прямих сонячних променів.
Щоб зберегти його найкращий вигляд і смак, зберігайте його в скляній або пластиковій тарі. Тримайте кришку герметично закритою і не допускайте потрапляння вологи в пляшку.
Найкраще використовуйте яблучний оцет в домашніх заправках з оливковою олією, травами та спеціями.
Раніше ми повідомляли, кому не можна їсти куркуму і чим вона небезпечна.
Також читайте, коли потрібно додавати лавровий лист у суп при варінні.
При написанні матеріалу використовувались такі джерела: сайт Web MD, Healthline та Eat This Not That!