Тернопільський віскі і дніпровський ром. 6 українських міцних напоїв, які можуть замінити імпортні
В Україні активно розвивається крафтове виробництво міцних напоїв (фото: Getty Images)
Чи знали ви, що в Україні виробляють власний віскі та ром, які можуть здивувати навіть найвибагливіших гурманів і цілком замінювати імпортну продукцію, якщо це знадобиться?
РБК-Україна (проєкт Styler) зробило добірку українських крафтових виробників міцних напоїв, про яких ви навряд чи чули до цього.
Окуневський ром
Напій, який виготовляється в Україні за унікальною рецептурою адмірала Австро-Угорського флоту Окуневського, що додає напою історичної глибини. Ром має міцність 40% і насичений аромат.
Цікаво, що цей напій часто описують як "справжній галицький ром". Оскільки ром має популярність саме на Галичині, фактично це підкреслює його регіональну ідентичність.

Окуневський ром (фото: facebook.com/nalyvky)
Puerto Vero Gold
Це міцний алкогольний напій, виготовлений в Україні. Виробництво розташоване в Дніпропетровській області. Він має міцність 35% і продається в об'ємі 0,5 літра.
Напій вирізняється насиченим золотистим кольором і багатим ароматом з нотками ванілі, молочного шоколаду та легких кокосово-фруктових відтінків. Його можна вживати як у чистому вигляді, так і використовувати для приготування коктейлів.

Puerto Vero Gold (фото: dnipro-distillery.com)
Spicer
Український бренд, який поєднує традиції виготовлення алкоголю з інноваційними підходами. Виробництво базується на використанні натуральних інгредієнтів, таких як трави, спеції, ягоди та цитрусові.
Один із популярних варіантів ‒ Spicer Dry Gin, який має класичний сухий смак із домінуючими нотками ялівцю, цитрусових, коріандру та ромашки. Унікальність цього джину полягає в додаванні суто українських рослин: ревінь, барбарис, зубрівка та полинь, що надає йому особливого характеру.
Джин Spicer ідеально підходить для вживання у чистому вигляді з льодом або як основа для коктейлів, таких як джин-тонік, Негроні чи Мартіні.

Джин Spicer (фото: spicer.ua)
Гайстер
Український напій, створений із використанням 16 ретельно дібраних ботанікалів (рослин для виготовлення алкоголю). Назва "Гайстер" походить від автентичного українського слова, яке в деяких регіонах означає "лелека".
Процес створення джину складається з мацерації цитрусових на спирті протягом п'яти днів, після чого відбувається дистиляція через спеціальний джин-кошик. Це дозволяє отримати делікатні аромати та насичений смак.
Крім того, джин презентували на BAROMETER International Bar Show 2024, і він вже здобув популярність серед поціновувачів якісних напоїв.

Джин "Гайстер" (фото: haistergin.com)
Микулинець
Це перше українське односолодове віскі, яке виготовляється на пивоварні "Микулинецький Бровар" у Тернопільській області. Цей напій створюють з використанням традиційних методів виробництва, включаючи вирощування власного ячменю, пророщення зерна, сушіння солоду та дистиляцію.
Однією з ключових характеристик цього віскі є його витримка. Наприклад, популярний варіант "Микулин 10 років" витримується у дубових бочках, що надає напою насичений смак із нотками карамелі, ванілі та дуба. Міцність напою становить 40%.

Віскі "Микулин 10 років" (фото: rozetka.com.ua)
Aviator
Зерновий дистилят витримують в обвуглених всередині дубових бочках протягом п'яти років. Для цього використовують бочки з-під бурбона та портвейну. Цей процес додає напою унікальні смакові та ароматичні характеристики.
Наприклад, бурбон зазвичай витримують в обпалених зсередини дубових бочках, що надає дереву карамельний і ванільний аромат. Тобто наступний напій, який будуть витримувати в цій бочці, отримає смакові властивості свого "попередника".

Віскі Aviator (фото: abkdnipro.com)
Вас також може зацікавити:
- Яка кількість алкогольних напоїв призводить до підвищення тиску
- Чи є в Україні альтернатива американському бурбону
- Від якого алкоголю буде найгірше та найсильніше похмілля
Під час написання матеріалу використовувалися джерела: соціальні мережі та сайти згаданих українських крафтових виробників.