ua en ru

Не розбивайте яйця об край сковорідки. Ось чому

Не розбивайте яйця об край сковорідки. Ось чому Фото: Яйця можуть бути небезпечними (freepik)

Якщо ви любите смажити яйця, ви часто не заморочуєтеся, і розбиваєте їх прямо об край сковорідки. Але так робити не варто, і ось чому.

Про це пише SantePlus.

Чому не треба розбивати яйця об край сковорідки?

Яйця можуть бути розсадником небезпечної інфекції - сальмонельозу. Це інфекція, викликана зіпсованими продуктами харчування, як правило, забрудненими фекаліями.

Діти та люди похилого віку є найбільш уразливими, оскільки зараження і хвороба спричиняють зневоднення, яке може мати серйозні ускладнення.

Тому, щоб уникнути зараження сальмонельозом, профілактичним заходом є ретельна термічна обробка яєчних продуктів, з’їдання їх негайно або зберігання в холодильнику з дотриманням умов.

Чого не можна робити з яйцями?

Не розбивайте яйця об край тарілки, каструлі чи миски, оскільки сальмонела може бути присутня у шкаралупі та в кінцевому підсумку забруднити страву, розбризкатися по столу, плиті чи забруднити продукти, що поруч.

Кілька порад про техніку безпеки:

  • Не мийте яйця перед тим, як поставити їх у холодильник.
  • Обов'язково купуйте яйця з чистою і цілою шкаралупою.
  • Ніколи не використовуйте яєчну шкаралупу для відділення жовтків від білків.
  • Дайте яєчним продуктам ретельно проваритися чи просмажитися.
  • Дивіться дату придатності яєць, яка вказана як на упаковці.

Щоб правильно розбити яйця для яєчні, треба вбити необхідну кількість яєць в миску, а потім вилити вміст на розігріту сковороду.