ua en ru

Ось що станеться з організмом, якщо взагалі не їсти овочі

Ось що станеться з організмом, якщо взагалі не їсти овочі Нутриціолог розповіла, що буде, якщо не їсти овочі (фото: Freepik)

Овочі - ключове джерело вітамінів, клітковини та антиоксидантів, необхідних для здоров’я. Але що станеться, якщо повністю відмовитися від них? Дефіцит важливих нутрієнтів може призвести до важких проблем зі здоров'ям.

РБК-Україна (проект Styler) повідомляє також, які овочі обов'язково мають бути у раціоні.

Що буде, якщо не їсти овочі

Проблеми з травленням

За словами нутриціолога Олени Костюк, без клітковини кишківник починає працювати гірше, тому виникає закреп, здуття а накопичення токсинів.

Погіршення стану шкіри

Овочі - джерело антиоксидантів. Без них шкіра може стати сухою, тьмяною, з’явиться більше акне та зморшок.

Постійна втома та слабкість

Мікроелементи, як магній і калій, підтримують рівень енергії. Якщо їх не вистачає, то виникає постійна слабкість і занепад сил.

Важливо розуміти, що прийом вітамінів - це не панацея. Натуральні вітаміни з продуктів засвоюються краще.

"Не треба їсти овочі кілограмами! Достатньо 300-400 г на день, і твій організм скаже "дякую", - додала експерт.

Які овочі обов'язково мають бути у раціоні

Для підтримки здоров’я в раціоні обов’язково мають бути овочі, які забезпечують організм необхідними вітамінами, мінералами та клітковиною. Ось найважливіші з них:

  • листова зелень (шпинат, капуста кейл, рукола, салат) - багата на вітаміни А, С, К, фолієву кислоту та антиоксиданти. Підтримує роботу серця, покращує травлення і зміцнює імунітет
  • броколі - містить багато клітковини, вітамінів C, K і фолієвої кислоти. Відоме своїми протизапальними властивостями та користю для серцево-судинної системи
  • морква - джерело бета-каротину (провітаміну А), що підтримує зір, шкіру та імунну систему
  • болгарський перець - один із найкращих джерел вітаміну С, що важливий для імунітету, здоров’я шкіри та засвоєння заліза
  • томати (помідори) - містять лікопін, який є потужним антиоксидантом, що знижує ризик серцевих хвороб і певних видів раку.
  • цвітна капуста - багата на клітковину, вітаміни С і К, а також сполуки, що сприяють детоксикації організму
  • буряк - допомагає покращити кровообіг, підтримує здоров’я печінки та сприяє зниженню тиску
  • часник та цибуля - мають протизапальні та антимікробні властивості, допомагають зміцнити імунітет і знизити ризик серцево-судинних захворювань
  • гарбуз - багатий на бета-каротин, який підтримує здоров’я очей, шкіри та імунітету
  • огірки - містять багато води, сприяють зволоженню організму та допомагають у травленні

Включення цих овочів у щоденний раціон допоможе зберегти здоров’я, енергію та гарне самопочуття.

Вас може зацікавити

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.