Любила кисле та солодке. У Луцьку відтворили смаколики, які готувала Леся Українка
25 лютого народилася відома українська поетеса Леся Українка. Сьогодні їй виповнилося б 152 роки. На честь цього в луцькій кав'ярні вирішили відтворити десерти, які готували в родині поетеси.
Про це повідомляють на сайті "Суспільного".
Які десерти полюбляла Леся Українка
Десерти презентували у луцькій кав'ярні, де працюють офіціанти із синдромом Дауна. Для відвідувачів вони представили три страви, які Леся Українка згадувала у листі, написаному у вересні 1895 року.
Вона готувала їх переважно для своєї молодшої сестри Ізидори.
Один із десертів має назву "Сніжки". Це збиті в піну білки, зварені у молоці. На смак десерт достатньо солодкий і ніжний.
Десерт "Сніжки" за рецептом Лесі Українки (фото: suspilne.media)
Другий десерт є дуже простим і доступним. Це запечені яблука, покриті зверху меренгою. За словами музейниці Тетяни Данилюк-Терещук, родина Косачів любила запікати яблука саме зі свого саду.
Запечені яблука (фото: suspilne.media)
Символічно, що приготування десертів займалася переселенка з Донеччини Поліна Хараман.
"Дізналася, що це улюблений десерт Лесі Українки. Знаєте, і мені було приємно, і трошки, навіть, хвилююче. Це - безе тільки з іншого способу приготування", - каже кухарка.
Інклюзивну кав'ярню в Луцьку обрали не дарма. Річ у тому, що свого часу мама Лесі Олена Пчілка намагалася також соціалізувати доньку.
Тепер ці страви стануть постійними позиціями в меню кав'ярні.
Нагадаємо, що народні депутати пропонують скасувати свято 8 Березня та перенести його на день народження Лесі Українки 25 лютого, назвавши свято Днем української жінки.
Раніше ми поспілкувалися з експертом, чи доцільно це робити під час війни.
Дивіться також, який вигляд має будинок, де виросла Леся Українка.