ua en ru

Як вибрати якісну каву: у зернах або розчинну

Як вибрати якісну каву: у зернах або розчинну Як вибрати якісну каву (фото: pixabay.com)

Кава - один із найпопулярніших напоїв у всьому світі. Її готують у кавомашинах, заварюють у турці, заливають окропом розчинний варіант, змішують з різними добавками або ж купують у найближчому кафе.

Зазвичай кавомани вибирають одну-дві марки улюбленого напою та купують їх постійно. Але як вибрати каву, якщо ви хочете спробувати щось нове чи вашої марки немає у продажу?

Як вибрати якісну каву в зернах чи розчинну - читайте нижче.

Якісна кава мелена

Уважно вивчіть упаковку. На ній вказаний сорт кави – арабіка чи робуста. Також бувають мішані сорти. Наступний пункт – ступінь помелу.

Грубий. Зерна мелють у кавомолці рівно 10 секунд. Виходить маса, що складається із досить великих фракцій 0,8-1 мм. Використовується для приготування напою у кавнику або френч-пресі.

Середній – універсальний. Використовується для різних способів.

Тонкий помел застосовують у професійних кавомашинах для еспресо, де гаряча вода (90 градусів) під тиском 8 барів проходить через спресовану таблетку змеленої кави.

Порошкоподібний – подрібнюють до стану борошна, дрібнодисперсна маса ідеально підходить для густої, ароматної кави по-турецьки в турці, такої улюбленої справжніми гурманами.

Професійні бариста саме помел вважають основною складовою смаку ідеального еспресо. Спосіб заварювання кави залежить від ступеня помелу.

Ще має значення ступінь обсмажування:

  • Світла - найлегша і щадна. Напій із таких зерен вийде малонасичений.
  • Середня ступінь обсмажування надає напою великої насиченості та горіхового кольору.
  • Темна – зерна стають майже чорними. Такий спосіб обсмажування використовується дуже рідко. При темному обсмажуванні ви отримаєте напій з явною гіркуватістю та пінкою кольору темного шоколаду.

Якісна кава у зернах

Натуральна кава - це унікальний продукт, який не тільки подарує приємні відчуття під час вживання напою, а й додасть бадьорості та сил. Деколи виробники додають у каву багато різних домішок та добавок, щоб видати продукт за якісний.

Ознаки якості натуральної кави у зернах

  • Великі зерна однакового розміру
  • Насичений аромат без запаху кислинки чи гіркоти
  • Маслянисті сліди на пальцях після тертя об зерно
  • Шматочки плівки у борозенці зерна
  • Відсутність коричневих слідів на папері, де лежала кава

Бариста з досвідом поділилися і своїм лайфхаком, який допоможе визначити гарну каву у зернах. Візьміть кілька зерен і вдарте по них чимось важким. Якщо кава натуральна, то зерна розколються на частини. Неякісний чи штучний продукт розсиплеться у труху.

Якісна кава розчинна

Не менш популярна у кавоманів і розчинна кава. Її швидше і легше приготувати, а ще вона значно дешевша, ніж кава у зернах.

Ознаки якісного напою

  • Продають у зіп-упаковці, яка захищає продукт від вологи та сонячних променів.
  • Колір кави – рівномірний, коричневий і немає білих вкраплень.
  • Аромат яскравий та насичений – немає запаху хліба чи жолудів.

А є й інший спосіб перевірити такий вид кави на якість. Налийте в склянку холодну воду, киньте туди ложку розчинної кави та розмішайте.

Якісний напій повністю розчиниться, а цикорій та інші варіанти підробки осядуть на дно склянки.