Де зберігати банани, щоб вони не стали коричневими
Банани - один з найпопулярніших фруктів, нерідко їх додають до святкового столу. Часом банани швидко стають коричневими та непридатними для вживання. Однак є кілька простих способів, як уникнути потемніння шкірки.
РБК-Україна (проєкт Styler) розповідає, де і як зберігати банани, щоб вони не псувалися.
Чому банани темніють
Темні плями на шкірці банана з'являються через процес дозрівання. Коли банан дозріває, він виділяє газ етилен, який прискорює цей процес. Саме етилен відповідальний за зміну кольору шкірки і м'якоті плоду.
Де зберігати банани
Не в холодильнику
Хоча може здатися, що холод уповільнить процес дозрівання, для зберігання бананів це навряд має сенс. Бабани не люблять холодів - низька температура може призвести до того, що шкірка потемніє швидше, а м'якоть стане більш твердою і менш солодкою.
За кімнатної температури
Оптимальна температура для зберігання бананів - кімнатна. Однак, уникайте прямих сонячних променів, оскільки вони прискорять дозрівання.
В темному та сухому місці
Банани краще зберігати в темному місці, наприклад, у фруктовниці або шафці. Світло, як і волога, може спричинити окислення жирів, що призведе до розвитку плісняви.
В пластиковому пакеті або контейнері
Щоб зберегти банани свіжими довше, можна обгорнути їх в харчову плівку або покласти в контейнер з вентиляцією. Це дозволить контролювати рівень вологості і зменшить кількість етиленового газу, що виділяється бананами.
В такому середовищі банани можуть зберігатися на кілька днів довше, не ставши коричневими.
Окремо від інших фруктів
Ще один корисний трюк - це зберігати банани окремо від інших фруктів, таких як яблука або авокадо, які також виділяють етилен. Спільне зберігання може пришвидшити дозрівання бананів, через що їхня шкірка стане коричневою набагато швидше.
Зберігати банани потрібно окремо від інших фруктів (ілюстративне фото: Freepik)
Як уповільнити дозрівання бананів
Існує декілька порад, які допоможуть зберегти банани свіжими довше:
- Розділіть зв'язку. Якщо ви не плануєте з'їсти всі банани одразу, розділіть їх. Так кожен плід дозріватиме повільніше.
- Загорніть плодоніжки. Плодоніжка - це місце, де банан виділяє найбільше етилену. Загорніть її в харчову плівку або фольгу, щоб уповільнити цей процес.
- Не зберігайте банани разом з іншими фруктами. Багато фруктів також виділяють етилен, тому не варто зберігати банани разом з яблуками, грушами, авокадо та іншими фруктами, що дозрівають в теплі.
- Купуйте банани трохи нестиглими. Це дозволить вам продовжити їхнє дозрівання вже вдома при кімнатній температурі, контролюючи, коли вони досягнуть оптимальної стиглості.
Правильне зберігання бананів допоможе вам подовжити їхню свіжість і смакові якості. Знаючи ці прості поради, ви зможете зберігати банани в ідеальному стані, не турбуючись про потемніння шкірки фруктів.
Нещодавно ми писали про те, як зберігати моркву на зиму, щоб вона не пліснявіла.
А також розповідали, як правильно зберігати сушені фрукти.
При написанні матеріалу використовувалися такі джерела: Real Simple, The Kitchn, The Spruce Eats, Healthline.