8 причин не їсти варені яйця на Великдень
У неділю 5 травня українці святкуватимуть Великдень або ж Воскресіння Ісуса Христа. Окрім паски центральне місце серед великодніх страв посідають крашанки - зварені вкруту яйця. Проте декому яйця краще не їсти, щоб зберегти здоров'я.
РБК-Україна (проект Styler) розповідає, чим корисні яйця і скільки їх можна їсти, а також кому їх краще не вживати.
При підготовці матеріалу було використано такі джерела: Klopotenko, Quora.
Чим корисні яйця
В яйцях міститься більше холестерину, ніж у багатьох інших продуктах. Водночас вони корисні завдяки наявності біоактивних сполук та інших поживних речовин.
Виходячи з цього, більшість медичних експертів та організацій з охорони здоров'я зменшили попередні (розповсюджені серед багатьох) обмеження й перестали лякати людей серцевими хворобами на тлі вживання яєць.
Якщо говорити про те, чим саме корисні яйця, варто згадати про наявність у них:
- достатньої для організму кількості нежирного білка
- антиоксидантів, які допомагають захистити клітини організму від пошкоджень, спричинених вільними радикалами та пов'язаними з ними хронічними захворюваннями (наприклад хвороби серця та рак)
- заліза, вітаміну D, каротиноїдів та інших корисних елементів (які містяться, зокрема, у жовтках)
Скільки яєць можна їсти
Норма вживання яєць залежить від індивідуальних особливостей організму людини:
- наявності чи відсутності хронічних захворювань
- рівня холестерину
- генетичних особливостей тощо.
В цілому, згідно з низкою проведених досліджень, для здорової дорослої людини з нормальним рівнем холестерину та без значних факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань безпечним вважається вживання 1-2 яєць на день.
Інші дослідження вказують на те, що споживання 2-7 яєць на тиждень допомагає підтримувати високий рівень хорошого холестерину та знижує ризик високого тиску й рівня цукру в крові (тоді як норма у 2 яйця на день такої захисної функції не демонструє).
В цілому, вирішуючи для себе - скільки яєць їсти - необхідно враховувати загальну картину щодо стану свого здоров'я.
Варто зазначити також, що, виходячи з користі для організму, дієтологи вважають найкращим варіантом яйця, зварені на м'яко.
Кому не можна їсти варені яйця
Більшість дієтологів і нутриціологів стверджують, що курячі яйця - високоалергенний продукт, адже у багатьох людей зустрічається індивідуальна непереносимість білка.
Крім того, речовини, що містяться найчастіше в яєчному жовтку, у деяких людей можуть провокувати викиди жовчі та ставати причиною печії та сильного болю.
Не рекомендується також додавати яйця до раціону людей із підвищеним холестерином і діабетикам (які часто мають пошкодження судин та ризик виникнення атеросклерозу).
Виходячи з вищесказаного, варені яйця краще не вживати людям, які мають:
- індивідуальну непереносимість (алергію)
- виразкову хворобу шлунку чи дванадцятипалої кишки
- захворювання печінки (патології, що мають спадкові, інфекційні чи імунологічні причини)
- проблеми з підшлунковою залозою (наприклад панкреатит у гострій стадії)
- пошкодження чи хвороби в області шлунково-кишкового тракту
- камені у жовчному міхурі
- підвищений холестерин
- діабет
Насамкінець, категорично заборонено давати ціле яйце дітям до року. Малюкові можна з'їдати не більше четвертинки жовтка на день, а білок - зовсім не можна.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як правильно варити яйця для крашанок на Великдень, щоб вони не тріскались і були красивими.
Читайте також, що готували та як святкували Великдень наші предки.