Італія - це не лише піца, паста та Колізей. Ця країна приховує безліч дивовижних особливостей, які часто залишаються поза увагою туристів. Її багата історія, культура та повсякденні звички місцевих жителів здатні справді здивувати.
Які 15 фактів про Італію та італійців ви не знали й вони вас точно вразять, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).
Італія лідирує у світі за кількістю об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Їх понад 50, що робить її безперечним рекордсменом серед усіх країн.
Banca Monte dei Paschi di Siena заснована 4 березня 1472 року. Ця установа вважається найстарішим банком, що досі працює безперервно, переживши століття воєн та економічних криз.
На відміну від багатьох інших країн, типовий італійський сніданок (colazione) переважно складається із солодкого. Це зазвичай чашка капучино та круасан (cornetto) або інша солодка випічка.
В Італії найбільше виноробів у світі (фото: Getty Images)
Вино виробляється в кожному з 20 регіонів Італії, від півночі до півдня. Це робить країну одним із найбільших виробників вина у світі, з величезним розмаїттям сортів та смаків.
Місто Рим було засноване у 753 році до нашої ери та має тисячолітню історію. Однак єдина Італія як держава існує лише з 1861 року, що робить її відносно молодою нацією порівняно зі своєю столицею.
Місто на воді, Венеція, має вражаючу кількість мостів, які з'єднують його численні острови. Більшість із них не мають поруччя, що додає унікального шарму цьому місту.
Для італійців це табу - диверсія проти кулінарної культури. Подібні "експерименти" з пастою сприймаються як блюзнірство.
Везувій, Етна та Стромболі справжні, не туристичні "декорації". І через це у країні працює понад 1500 вулканологів - постійний науковий моніторинг.
Ця страва - винахід італійців у США. В Італії м’ясні кульки (polpette) бувають, але часто подаються окремо, без макаронів.
Паста і піца - це "святі" страви в Італії (фото: Getty Images)
Teatro San Cassiano у Венеції (1637 р.) - перший комерційний оперний театр з платою за вхід, де кожне місце було нумероване - зародження масової музичної культури.
Заснований у 1088 році, він вважається найстарішим університетом, що працює без перерви.
В Італії є ще вежі, які падають - це Азінеллі та Гаризенда. І Азінеллі має висоту 97 метрів, що робить її найвищою вежею у світі, яка падає.
Роблять її тільки в Італії, а точніше - на Сардинії. Місцеві жінки готують її тільки двічі на рік - на свято Святого Франциска. Технологія тоненької пасти зберігається вже понад 300 років і у складі немає борошна. Подають з бульйоном та овечим сиром
Ви будете здивовані, але у старовинних італійських будинках нерідко можна зустріти мийки, де замість крана є ножна педаль.
В Італії для собак виробляють спеціальну пасту, а на нічних поромах є спеціальні місця для того, щоб песики могли сходити у туалет. Вони виглядають як невеличкі газони.
Вас може зацікавити:
Під час написання матеріалу використані джерела: AcademiaLab, Wikipedia, Britannica, TeatroSanCassiano, Smithsonian, Cookist, Reddit, EscoffierOnline