ua en ru

Зустрічі з Макроном і Шольцем: головне про поїздку Зеленського до Франції

Зустрічі з Макроном і Шольцем: головне про поїздку Зеленського до Франції Фото: Володимир Зеленський та Еммануель Макрон (Віталій Носач/РБК-Україна)

Президент України Володимир Зеленський після візиту до Великої Британії вирушив до Франції. Там у нього запланована зустріч із французьким колегою Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини.

РБК-Україна слідкує за візитом президента до Парижа.

Зеленський про візит до Парижа: вірю, що посилимо нашу єдність

Президент України Володимир Зеленський оприлюднив відео свого прибуття до Парижа на переговори з французьким колегою Еммануелем Макроном та німецьким канцлером Олафом Шольцом.

"Вірю, що сьогодні ми посилимо нашу єдність", - написав він.

Франція та Німеччина можуть стати ініціаторами переломного моменту, - Зеленський

За словами президента України, зараз у нас усіх дуже мало часу і Україні терміново потрібна зброя для того, щоб мир став можливим.

"Франція та Німеччина мають потенціал "game changer" (переломний момент - ред.), і саме так я бачу наші сьогоднішні переговори. Все очевидно. Чим раніше Україна зможе отримати потужну далекобійну зброю, Еммануеле, чим раніше наші пілоти зможуть отримати сучасні літаки, Олафе, чим сильнішою буде наша танкова коаліція, я вам вдячний за те, що ви розпочали цей шлях, тим швидше закінчиться ця агресія Росії і ми повернемо Європі впевнений мир", - додав глава української держави.

Росія не може перемогти, - Макрон

"Те, що відбувається в Україні, зачіпає майбутнє Європи. Ми повністю усвідомлюємо це", - наголосив глава держави.

Він нагадав про французьку непохитну підтримку України "у війні, яка ведеться за кілька тисяч кілометрів від Парижа".

"Росія не може і не повинна перемогти... Поки вона атакує, нам буде необхідно продовжувати військову підтримку, необхідну для збереження України та її майбутнього", - наголосив президент Франції.

Макрон, Зеленський та Шольц роблять заяви перед переговорами

Трансляцію пресконференції оприлюднюють французькі ЗМІ.

Зеленський прибув до Єлисейського палацу

Президента України в Єлисейському палаці привітав французький колега Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Літак із Зеленським приземлився в аеропорту "Орлі"

Як пишуть французькі ЗМІ, літак мав приземлитися о 21:45 за Києвом. Але за фактом він прибув на годину пізніше. Зеленського зустрів міністр оборони Себастьєн Лекорню.

Далі запланована вечеря з Макроном та Шольцем. Останній уже прибув до Єлисейського палацу.

Що відомо про візит до Парижа

У другій половині дня стало відомо про заплановану подорож Зеленського до Франції. За даними телеканалу BFMTV, там він зустрінеться із президентом Еммануелем Макроном.

Згодом німецький телеканал NTV повідомив, що до них приєднається канцлер Олаф Шольц. Також повідомлялося, що у рамках несподіваного турне Зеленського його візит до Берліна не планується.

Зазначимо, що завтра президент України візьме участь у саміті лідерів ЄС у Брюсселі. За деякою інформацією, там може обговорюватися питання надання бойової авіації.