ua en ru

Зеленський може ветувати закон про е-декларування, - джерела

Зеленський може ветувати закон про е-декларування, - джерела Фото: Володимир Зеленський, президент України (Віталій Носач, РБК-Україна)

Президент Володимир Зеленський може ветувати ухвалений Радою законопроект про повернення електронного декларування.

Про це РБК-Україна сказала кілька джерел у владі.

За словами одного із співрозмовників, глава держави вирішив повернути парламенту проект без підпису через норму, яка дозволяє чиновникам ще рік не розкривати публічно свої активи.

"Цілком ймовірно, що президент накладе вето", - підтвердив інший співрозмовник із команди президента.

Що не так з поверненням е-декларування

Цього тижня Верховна рада ухвалила законопроект про відновлення електронного декларування в Україні, яке було призупинене через повномасштабну агресію РФ. Однак народні депутати відмовилися схвалити правку до законопроекту, яка передбачала негайне відкриття реєстру електронних декларацій.

У схваленому парламентом документі ж йдеться про те, що електронні декларації ще рік не будуть публічними, але кожен чиновник може сам попросити НАЗК зробити його декларацію публічною.

Глава монобільшості в парламенті Давид Арахамія пояснював, що залишити реєстр поки що закритим вирішили через прохання декларантів місцевих громад, які проживають на прифронтових територіях.

Таке рішення Ради викликало обурення в суспільстві і серед антикорупційних організацій. Зокрема, на сайті президента було створено петицію з закликом ветувати даний законопроект, яка за кілька годин набрала необхідну кількість підписів. Накласти вето закликали Зеленського і у Європарламенті.

Сам же президент у середу на прес-конференції в Києві зазначав, що рішення щодо законопроекту про е-декларування буде ухвалювати після консультацій з віце-прем'єром з питань євроінтеграції Ольгою Стефанішиною.

Відновлення електронного декларування є важливим етапом на шляху України до вступу в Європейський союз.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.