ua en ru

Зеленський у Фінляндії: всі подробиці візиту

Зеленський у Фінляндії: всі подробиці візиту Фото: президент України Володимир Зеленський і президент Фінляндії Саулі Нііністьо (Getty Images)

Президент України Володимир Зеленський 3 травня прибув до Фінляндії. Він відвідає Гельсінкі на запрошення фінського колеги Саулі Нііністьо.

Всі подробиці поїздки Зеленського до Фінляндії - читайте в матеріалі РБК-Україна.

18:45. Країни Північної Європи підтримали членство України в Євросоюзі та НАТО

На зустрічі в Гельсінкі 3 травня 2023 року президенти України й Фінляндії та прем’єр-міністри Данії, Ісландії, Норвегії та Швеції підписали спільний документ щодо підтримки вступу України в НАТО.

Зокрема в ній зазначається, що країни Північної Європи - члени ЄС рішуче підтримуватимуть Україну в її зусиллях щодо реалізації процесу реформування та у виконанні вимог, необхідних для якнайшвидшого початку переговорів про вступ, а також очікують на звіт Єврокомісії до кінця 2023 року.

"Країни Північної Європи - члени ЄС рішуче підтримуватимуть Україну в її зусиллях щодо реалізації процесу реформування та у виконанні вимог, необхідних для якнайшвидшого початку переговорів про вступ, а також очікують на звіт Єврокомісії до кінця 2023 року", - сказано в повідомленні.

Зеленський спростував атаку українських безпілотників на Кремль

"Ми не нападаємо ні на Путіна, ні на Москву. Ми воюємо на своїй землі і захищаємо власні села і міста. У нас навіть для цього не вистачає зброї. Тому ми її більше ніде не використовуємо", - заявив Зеленський.

Президент сказав, що єдина мета України - це вихід Росії з української землі. Він зауважив, що Росія намагається використовувати звинувачення, щоб мотивувати своїх солдатів на війну проти України, в якій вона не досягла успіху за своїми планами.

18:00. Розпочалась прес-конференція прем’єр-міністрів Північних країн, президента України Володимира Зеленського та президента Фінляндії Саулі Нііністе.

16:50. Зеленський в ході візиту у Гельсінкі зустрівся із спікером парламенту Фінляндії Петтері Орпо

Президент Володимир Зеленський в ході свого візиту у Гельсінкі провів зустріч з спікером парламенту Фінляндії Петтері Орпо та прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере.

"Дякую фінському народу за таку велику, потужну підтримку наших людей і, звичайно, наших військових на полі бою. Адже для нас сьогодні головним завданням є деокупувати всі наші території", - сказав він.

15:09. Зеленський: ми сподіваємось, що Україну запросять до НАТО

Президент України привітав Фінляндію із членством у НАТО і заявив, що сподівається, що його країну теж запросять вступити до Альянсу.

За його словами, це одна з причин, через яку він знаходиться в Гельсінкі.

15:06. Президент Фінляндії пояснив, чому його країна не може передати ЗСУ літаки Hornet

Саулі Нііністьо зазначив, що його країна "має лише старі Hornet, які тільки зараз замінюються".

За його словами, літаки вже застаріють на той момент, коли їх можна було б передати Україні.

"Нам подобаються ваші літаки", - у відповідь сказав Зеленський.

"Так, літаки хороші. І я сподіваюся, що всі знають це", - парирував йому Нііністьо.

"Ваші сусіди (натякнув на РФ - ред.) це знають", - з усмішкою додав Зеленський.

14:36. Зеленський: скоро у нас будуть наступальні дії, а після них - літаки

З такою заявою президент Володимир Зеленський виступив під час спільної прес-конференції із президентом Фінляндії Саулі Нііністьо.

"Чому я впевнений, що у нас будуть літаки? Тому що скоро у нас будуть наступальні дії. І після них, я впевнений, нам дадуть літаки...", - сказав Зеленський.

14:18. Зеленський і Нііністьо почали спільну прес-конференцію

13:22. Президент Фінляндії зустрів Зеленського.

Фото: Зеленський прибув до Президентського палацу в Гельсінкі (Getty Images)

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо зустрів українського колегу Володимира Зеленського у Президентського палацу, лунає гімн України.

Оновлено 13:19. ОП веде пряму трансляцію із зустрічі Зеленського і Нііністьо.

Гельсінкі готуються до приїзду Зеленського

Як повідомляють місцеві ЗМІ, рух у центрі Гельсінкі перекритий через приїзд українського президента.

Зеленський у Фінляндії: всі подробиці візиту

Тим часом перед Президентським палацом вже все готове до приїзду Зеленського.

Зеленський у Фінляндії: всі подробиці візиту

Очікується, що він прибуде вже найближчим часом, оскільки його кортеж вже помічений на виїзді з аеропорту Гельсінкі-Вантаа.

Біля президентського палацу готова червона доріжка і групи музикантів. Над територією Президентського палацу тим часом чергують гелікоптери.

Переговори із президентом Фінляндії і не тільки

Як повідомили в канцелярії фінського президента, заплановані переговори між президентами Володимиром Зеленським та Саулі Нііністьо. Вони стосуватимуться оборонної боротьби України та підтримки України з боку Фінляндії, двосторонніх відносин між двома країнами та глобальної геополітичної ситуації.

Український президент вирушить на урочистий прийом до Президентського палацу, де зустрінеться з фінським колегою.

Також у робочому обіді також візьмуть участь прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін і міністр закордонних справ країни Пекка Хаавісто. У програмі Зеленського також зустріч зі спікером фінського парламенту Петтері Орпо.

Графік візиту Зеленського запізнюється приблизно на годину

За даними фінського видання Helsingin Sanomat, графік візиту президента України Володимира Зеленського запізнюється приблизно на годину.

Спочатку президент Нііністьо мав прийняти Зеленського у Президентському палаці о 12 годині, однак урочистості перенесли приблизно на годину. Що стало причиною такої затримки - не відомо.

Варто зазначити, що о 13:00 мала б розпочатися спільна пресконференція Зеленського та Нііністьо. Але через запізнення вона також відбудеться пізніше.

Саміт Україна - Північна Європа

Як згодом повідомив прес-секретар президента України Сергій Никифоров, глава держави також візьме участь у саміті Україна - Північна Європа.

"Зустріч лідерів України та п’яти країн Північної Європи організована для подальшої координації військової допомоги нашій державі, європейської та євроатлантичної інтеграції України. За результатами очікуємо спільну заяву", - анонсував Никифоров.

Таким чином, о половині дня президент Фінляндії проведе саміт між скандинавськими країнами та Україною.

Окрім Нііністе та Зеленського, у ньому візьмуть участь прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен та прем’єр-міністр Ісландії Катрін Якобсдоттір.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.