ua en ru

Запам'ятайте ці імена! 10 молодих українських спортсменів, які "вистрілять" у 2024-му

Запам'ятайте ці імена! 10 молодих українських спортсменів, які "вистрілять" у 2024-му Молоді українські спортсмени мають всі шанси підкорити світ у 2024 році (колаж: РБК-Україна)

У 2024 році Україну на міжнародній спортивній арені представлять не лише дорослі спортсмени, але й молодь. Зокрема, наших юнаків та дівчат можна буде побачити на юнацьких Олімпійських іграх, юніорських та молодіжних чемпіонатах світу та Європи, а декого навіть на Олімпіаді у Парижі.

РБК-Україна склало свій перелік молодих спортсменів, які можуть заявити про Україну на весь світ цього року на молодіжному та дорослому рівні.

Олександр Бондарев

Ім’я 14-річного Олександра Бондарева вже відоме українським поціновувачам картингу за підсумками попереднього сезону. Наприкінці 2023-го чемпіон України з картингу став найкращим міжнародним пілотом року за версією Vroom Karting Magazin.

Українець професійно займається картингом з 2014-го. Він був пілотом Ricky Flynn Motorsport та Kart Republic, став чемпіоном України та переможцем Кубка Центральної та Східної Європи. У 2023-му пілот отримав звання чемпіона Європи у категорії OK Junior.

У квітні 2022-го Олександр потрапив у тяжку аварію на одному з етапів в Іспанії. Він переніс 10 операцій на ногу та п’ять місяців відновлення, проте все одно повернувся на карт. Торік спортсмен став членом Академії пілотів Williams Racing. Це перший випадок в історії, коли український пілот увійшов до команди Формули-1.

Запам'ятайте ці імена! 10 молодих українських спортсменів, які "вистрілять" у 2024-му

Олександр Бондарев (фото: instagram.com/pilot.bondarev)

Матвій Пономаренко

Наразі 17-річний Матвій Пономаренко є найкращим бомбардиром чемпіонату України U-19. Хлопець виступає за юнацьку команду київського "Динамо". У сезоні 2023/2024 Матвій провів 16 матчів та відзначився 16 забитими м’ячами.

До початку 2023-го Матвій на правах оренди грав у юнацькій команді луганської “Зорі”. Гравець провів 8 поєдинків та відзначився хет-триком у ворота “Інгульця”, чим знову привернув увагу Мірчі Луческу. Невдовзі головний тренер “Динамо” запросив юнака на зимові збори з командою, де Матвій зіграв у 2 спарингах.

Згодом гравець підписав новий контракт з киянами, а у листопаді минулого року дебютував за головну команду у матчі проти донецького “Шахтаря”. У 2023-му українець також зіграв 6 матчів за збірну України U-18 та став її другим найкращим бомбардиром, відзначившись трьома голами.

Запам'ятайте ці імена! 10 молодих українських спортсменів, які "вистрілять" у 2024-му

Матвій Пономаренко (фото: instagram.com/ponomarenko_matviy)

Марта Костюк

21-річна Марта Костюк є 3-ю ракеткою України. Наразі спортсменка знаходиться на 41 позиції рейтингу Women’s Tennis Assosiassion.

У 2023-му Марта втретє у карʼєрі дійшла до третього кола Australian Open, а також вийшла до півфіналу у парі з Еленою-Габріелою Русе.

У березні спортсменка виграла свій перший титул WTA, перемігши у фіналі турніру в Остіні Варвару Грачову. Вона не потиснула руку російській суперниці та присвятила перемогу Україні та всім людям, які борються і вмирають на її батьківщині. Здобуття цього титулу підняло її до топ-40 рейтингу WTA.

2024-й рік Марта розпочала з поразки у 1/16 турніру у Брісбені, проте в спортсменки буде шанс реабілітуватись як на Відкритому чемпіонаті Австралії, так і на подальших змаганнях.

Запам'ятайте ці імена! 10 молодих українських спортсменів, які "вистрілять" у 2024-му

Марта Костюк (фото: instagram.com/martakostyuk)

Іван Хобта та Віолетта Сєрова

Українські фігуристи Іван Хобта та Віолетта Сєрова виступають у парному спортивному фігурному катанні. Сезон 2022/2023 став дебютним для пари на міжнародній льодяній арені.

На етапі юніорського гран-прі у Гданську пара виборола першу за 7 років нагороду для України у змаганнях спортивних пар на рівні юніорського гран-прі.

Згодом, Віолетта та Іван взяли участь у дорослому чемпіонаті Європи та посіли 9-те місце, показавши результат 143.72 бала.

Однак головним здобутком пари є бронза юніорського чемпіонату світу 2023. Тоді у Калгарі фігуристи оновили особисті рекорди в обох короткій та довільній програмі та принесли першу з 2000-го року медаль для українських спортивних пар на рівні світової першості.

Початок наступного чемпіонату світу серед юніорів заплановано на 26 лютого 2024 року.

Запам'ятайте ці імена! 10 молодих українських спортсменів, які "вистрілять" у 2024-му

Іван Хобта та Віолетта Сєрова (фото: instagram.com/sierova_violetta2402)

Артур Фельфнер

20-річний легкоатлет Артур Фельфнер тримає національний рекорд серед юніорів з метання списа. Він є чемпіоном світу та Європи серед юніорів.

У червні 2023-го українець приніс бронзову нагороду Україні на Європейських іграх у Кракові, а згодом у липні став чемпіоном Європи серед молоді у фінському Еспоо, встановивши національний рекорд України серед молоді - 83,04 м.

Спортсмен не надто успішно виступив на дорослому чемпіонаті світу в Будапешті, посівши 32 місце з результатом 73,94 м. Якби хлопець метнув спис на 82-83 метри, що неодноразово вдавалось йому протягом сезону, він не тільки б подолав кваліфікацію, але й міг би увійти до фіналу. Попри це, Артур зазначив, що намагатиметься покращити свій результат у наступному сезоні.

Запам'ятайте ці імена! 10 молодих українських спортсменів, які "вистрілять" у 2024-му

Артур Фельфнер (фото: instagram.com/arturfelfner)

Єлизавета Гребенщикова

18-річна шахістка Єлизавета Гребенщикова є чемпіонкою України з бліцу та рапіду, а також срібною призеркою чемпіонату Європи з класичних шахів серед юніорів. Наразі вона посідає 21 місце у світовому рейтингу U-21 та є найкращою українською шахісткою у списку.

У 2023-му спортсменка провела понад 60 офіційних партій та у серпні піднялась на 14 позицію світового рейтингу, показавши найкращий результат у кар’єрі. У грудні Єлизавета виступила на чемпіонаті світу до 18 років та посіла 3 місце, поступившись протягом турніру лише одного разу.

Запам'ятайте ці імена! 10 молодих українських спортсменів, які "вистрілять" у 2024-му

Єлизавета Гребенщикова (фото: facebook.com/Олександр Осипов)

Олексій Середа

18-річний Олексій Середа спробує принести Україні медаль Олімпіади 2024 у Парижі у стрибках у воду. Для спортсмена це буде другий олімпійський виступ: у Токіо він посів шосте місце у стрибках з 10-метрової вишки та таку ж позицію у синхронних стрибках.

У 2023-му році на Європейських іграх у Польщі Олексій став чемпіоном як в особистій програмі, так і в парному розряді з Кирилом Болюхом. Він також посів друге місце на етапі Кубка світу у китайському Сіані, де також встановив особистий рекорд з 10-метрової вишки.

Під час літніх змагань головна тренерка Олексія, Томара Токмачова, зазначала, що в її підопічного було пошкодження після Європейських ігор і він не встиг відновитись. Проте українські вболівальники сподіваються, що Олексій зможе підійти до Олімпіади у найкращих кондиціях та поборотись за нагороди.

Запам'ятайте ці імена! 10 молодих українських спортсменів, які "вистрілять" у 2024-му

Олексій Середа (фото: instagram.com/ukrdiving)

Ярослав Лавренюк

16-річний український скелетоніст Ярослав Лавренюк є одним з найбільших сподівань України на медаль юнацьких Олімпійських ігор 2024 у корейському Канвоні.

Протягом останніх двох років спортсмен змагався на турнірах серії OMEGA Youth Series Competition за ліцензію на ЮОІ 2024. Останні два етапи в Інсбруку та Пхьончхані українець закінчив на другій та третій позиціях відповідно.

Найкращим результатом Ярослава на дорослому рівні є 15 місце Кубка Європи, що пройшов у австрійському Блуденці у грудні 2023 року.

Запам'ятайте ці імена! 10 молодих українських спортсменів, які "вистрілять" у 2024-му

Ярослав Лавренюк (фото: instagram.com/skeleton_yaroslav)

Ольга Машанєнкова

17-річна Ольга Машанєнкова - інша українська атлетка, що проявила себе протягом останнього сезону. Спортсменка спеціалізується на бігу із бар'єрами.

У серпні 2023-го Ольга здобула медаль чемпіонату Європи з легкої атлетики U-20. Українка стала срібною призеркою змагань з бігу на 400 метрів з бар’єрами. Ця нагорода стала першою для України у бігових дисциплінах на юніорському ЧЄ.

До цього Ольга двічі перемагала на Європейському юнацькому Олімпійському фестивалі (ЄЮОФ) у 2022 та 2023 роках.

Після останньої перемоги спортсменка так прокоментувала підготовку до змагань: “Дуже важко було готуватися у період війни в нашій країні. Мій тато досі воює. Хоча зараз вже трішки легше, нам частіше вдається побачитися, потренуватися разом”.

Запам'ятайте ці імена! 10 молодих українських спортсменів, які "вистрілять" у 2024-му

Ольга Машанєнкова (фото: instagram.com/olympic_team_ukraine)