ua en ru

Усик в абсолюті, футбольна медаль України і слава Світоліної: сміливі прогнози в спорті на 2024 рік

Усик в абсолюті, футбольна медаль України і слава Світоліної: сміливі прогнози в спорті на 2024 рік Фото: Бокс, теніс і футбол – головні сподівання на звитяги наших спортсменів (колаж РБК-Україна)

Провідні українські спортсмени в 2024 рік увійшли зі значними сподіваннями на великі звершення. Олександр Усик, Артем Довбик, Еліна Світоліна та багато інших українців перебуватимуть в епіцентрі подій.

Підбірка нестандартних спортивних прогнозів на 2024 рік – у матеріалі РБК-Україна.

Новий рік буде рясним на великі спортивні змагання. Футбольний чемпіонат Європи, літні Олімпійські ігри, важливі тенісні турніри, боксерські поєдинки та багато іншого. Українські шанувальники спорту матимуть змогу повболівати за "своїх" у низці елітних змагань. Тож час прогнозів настав.

Усик стане абсолютним чемпіоном світу

Вірогідність: 50%

Контрольна дата: 17 лютого

Восени сталося, здавалося, неможливе. Команди Олександра Усика й Тайсона Ф'юрі підписали контракт на бій. На кону стоятиме титул абсолютного чемпіона світу в хевівейті. На двох українець і британець контролюють 5 чемпіонських поясів, тож переможець прийдешнього протистояння стане першим за 20 років абсолютом.

Усик в абсолюті, футбольна медаль України і слава Світоліної: сміливі прогнози в спорті на 2024 рік

Фото: Тайсон Ф'юрі та Олександр Усик битимуться в Ер-Ріяді (Getty Images)

Раніше більшість експертів називали фаворитом поєдинку Ф'юрі. На користь "Циганського Короля" передусім грали габарити. Кремезна статура британського боксера нікуди не поділася, але з'явилися проблеми з бійцівськими навичками. Бій проти Френсіса Нганну розкрив проблемні зони в підході Ф'юрі. Ось і оглядачі вирівняли шанси претендентів.

Збірна України вийде на Євро-2024

Вірогідність: 75%

Контрольна дата: 26 березня

Національна команда під керівництвом Сергія Реброва гідно завершила відбір до чемпіонату Європи. Восени "синьо-жовті" оформили нічиї з Англією та Італією, але залишилися за бортом Євро-2024. Принаймні поки. Пробитися на форум у Німеччині українська збірна намагатиметься через "чорний хід" – плей-офф Ліги націй.

Наразі Україна на відстані двох перемог від європейської першості. 21 березня "синьо-жовті" зобов'язані перемагати Боснію, щоб 26 березня зіграти фінал за останню путівку на Євро-2024. Там суперником національної команди стане сильніший у протистоянні збірних Ізраїлю та Ісландії. Суперники виглядають міцними, але дружині Реброва цілком до снаги обіграти всі три команди.

"Жирона" проб'ється до Ліги чемпіонів

Вірогідність: 35%

Контрольна дата: 27 травня

Перше коло іспанської Ла Ліги стало втіленням найсміливіших фантазій уболівальників "Жирони". Скромна каталонська команда ділить лідерство в чемпіонаті з цілим мадридським "Реалом"! Приємно від такої сенсації ще й українцям. Червоно-білі барви "Жирони" успішно захищають Віктор Циганков і Артем Довбик.

Утім, менеджмент учорашнього середняка міцно стоїть на ногах. І керівництво, і тренер Мічел здобутки оцінюють скромно. Мовляв, поки що досягли першої мети – гарантували збереження прописки в еліті. Проте, "Жирона" доволі впевнено почувається в топ-4, випереджаючи п'ятий у таблиці "Атлетік" із Більбао на 10 очок. Збереження місця в четвірці – головне завдання на друге коло.

Україна здобуде олімпійську медаль у футболі

Вірогідність: 10%

Контрольна дата: 10 серпня

Хороший виступ на молодіжному Євро-2023 гарантував вітчизняному футболу першу в історію олімпійську ліцензію. У столицю Франції команду повезе Руслан Ротань, який працював із молодіжкою у попередньому циклі. Тепер він зіткнеться з нетиповою проблемою. На Ігри-2024 тренерський штаб зможе взяти 19 українців 2001 року народження та молодших.

Усик в абсолюті, футбольна медаль України і слава Світоліної: сміливі прогнози в спорті на 2024 рік

Фото: Ці хлопці завоювали олімпійську ліцензію у футболі (facebook.com/uafukraine)

Окрема історія – тріо поза віковим цензом. Ротань опиниться перед кадровою дилемою. Можна взяти заслужених ветеранів (Ярмоленко, Степаненко), зірок середнього віку (Миколенко, Циганков) чи лише трохи старших хлопців (Таловєров, Бондаренко). Шанси "синьо-жовтих" на Олімпіаді, звісно, залежатимуть від жеребу. Та помріяти про нагороди варто.

Світоліна переможе на турнірі серії Grand Slam

Вірогідність: 25%

Контрольна дата: 8 вересня

Торік після річної паузи, пов'язаної з вагітністю і народженням доньки, гучно повернулася до тенісної еліти Еліна Світоліна. Найтитулованіша українка в історії за лічені місяці з-за меж першої тисячі рейтингу WTA увірвалася до топ-25 класифікації. Вдалося і виграти перший турнір – ґрунтовий у Страсбурзі. Утім, екс-третя ракетка світу рухається в руслі пісні "Вставай".

Більшого вимагати в 2024 році від себе буде і Світоліна, і вболівальники. У 2023-му українка впритул наблизилася до першого в кар'єрі фіналу мейджора. Вона дійшла до півфіналу на Вімблдоні, де поступилася майбутній переможниці. Наша тенісистка гідно виглядала на фоні праймових Аріні Сабаленко та Джессіки Пегули, а ще ж переграла саму Ігу Свьонтек. Хороша заявка на рік новий.