ua en ru

Їжте грейпфрут в цей час, щоб покращити травлення та стан серця

Їжте грейпфрут в цей час, щоб покращити травлення та стан серця Названо найкращий час для вживання грейпфрута (фото: Freepik)

Грейпфрут містить ферменти, що стимулюють травлення та антиоксиданти, які підтримують роботу серця. Однак, усе залежить від того, коли саме ви його їсте.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.

Коли їсти для схуднення

За даними Центру даних продовольчих продуктів USDA, найкращий час для вживання грейпфрута для схуднення - це безпосередньо перед їжею.

Фрукт має певні властивості, які можуть сприяти зниженню ваги:

  • низька калорійність - половина грейпфрута містить лише 52 калорії. Вживання грейпфрута перед їжею може призвести до зниження загального споживання калорій
  • підвищує відчуття ситості - фрукт містить розчинну клітковину, яка сприяє відчуттю ситості

Найкращий час для травлення

Грейпфрут може сприяти травленню, особливо якщо його вживати в певний час доби. Найкращий час для травлення може бути вранці або перед їжею.

Однак немає вагомих доказів того, що в певний час доби краще їсти грейпфрут для травлення. Це пояснюється тим, що:

  • харчові волокна, що містяться в грейпфруті, сприяють регулярному випорожненню - половина грейпфрута містить 2 г харчових волокон - поживної речовини, яку часто рекомендують для лікування закрепів
  • містить пектин, який може зменшити здуття живота та газоутворення - утворює гелеподібну речовину в кишечнику та уповільнює травлення. Пектин також діє як пребіотик і живить корисні бактерії в кишечнику, що призводить до покращення загального здоров’я кишечника
  • покращує гідратацію - грейпфрут має високий вміст води. Достатня гідратація пов'язана з регулярним випорожненням кишечника та здоровішим кишковим мікробіомом

Національний інститут діабету, захворювань травної системи та нирок інформує, що грейпфрут може викликати дискомфорт у травленні у деяких людей через свою кислотність. Грейпфрут та інші кислі продукти можуть викликати симптоми у людей з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ).

Найкращий час для здоров'я серця

Додавання грейпфрута до раціону може сприяти здоров'ю серця та знижувати ризик серцевих захворювань. Краще їсти цей фрукт до або під час їжі, щоб підтримати травлення.

В журналі Molecules йдеться, грейпфрут містить антиоксиданти, зокрема поліфеноли, які борються з вільними радикалами, які можуть спричинити пошкодження серця. Поліфеноли також мають судинорозширювальну дію, тому допомагають розширювати кровоносні судини для нормального кров'яного тиску.

Якщо ви приймаєте статини від високого рівня холестерину, то варто обмежити споживання грейпфрута та соку. Все тому, що це може спричинити посилення побічних ефектів від препарату.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.