Соління можуть бути не лише смачними, а й корисними для здоров’я. Але не всі мариновані огірки чи квашена капуста однаково безпечні - деякі приховують надлишок солі, оцту та консервантів.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Eating well.
Ферментовані соління
За даними журналу Journal of Functional Foods, ферментовані соління стали настільки популярними, що залишаються основним продуктом у багатьох кухнях світу. Овочі занурюють у солоний розсіл та залишаючи при кімнатній температурі.
Багато рецептів вимірюють вагою кожного використаного інгредієнта, і рекомендують додавати від 2 до 5% солі. Цей відсоток солі створює безпечне середовище для процвітання корисних мікробів, водночас стримуючи розмноження шкідливих.
З часом, зазвичай через один-два тижні, ці корисні бактерії виробляють молочну кислоту, яка надає ферментованим солінням їхнього фірмового терпкого смаку.
Ці корисні бактерії не лише додають чудового смаку ферментованим маринованим огіркам, але й забезпечують корисні для кишечника пробіотики.
Ви можете приготувати ферментовані мариновані огірки вдома, дотримуючись належних санітарних норм та методів, або купити в магазинах.
Неферментовані соління
Більшість солінь, які ви знайдете на полицях магазинів, не ферментовані. Зазвичай їх готують, додаючи огірки до пікантного розсолу на основі оцту.
Додавання оцту до овочів допомагає зберегти їх та створити бажаний маринований смак, але пригнічує ріст бактерій, необхідних для ферментації.
За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), неферментовані соління зазвичай зберігають у холодильнику, за якої ферментація не може відбуватися. Це означає, що вони не містять корисних для кишечника пробіотиків.
Кількість пребіотичної клітковини в маринованих огірках відносно низька, оскільки відсутність ферментації не змінює вміст клітковини. Однак інші мариновані овочі, такі як морква та зелена квасоля, можуть містити трохи більше.
Ось на що звернути увагу під час купівлі солінь:
Вас може зацікавити: