ua en ru

Виправдовував агресію РФ. Послушник УПЦ МП отримав 5 років ув'язнення

Виправдовував агресію РФ. Послушник УПЦ МП отримав 5 років ув'язнення Фото: послушник УПЦ МП отримав 5 років ув'язнення, він виправдовував агресію РФ (Getty Images)

Послушник Почаївської Успенської лаври виправдовував збройну агресію РФ проти України та прославляв окупантів. Його засудили до п'яти років ув'язнення.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram Служби безпеки України.

За даними слідства, до початку повномасштабного вторгнення РФ він працював на господарському дворі релігійної установи й приховував свої прокремлівські погляди.

Втім, після 24 лютого 2022 року фігурант почав активно поширювати наративи російської пропаганди через власні профілі у заборонених соцмережах "Одноклассники" та "Вконтакте". Там зловмисник вихваляв вище військово-політичне керівництво РФ і дискредитував українських захисників.

Під час обшуку у келії послушника виявлено мобільні телефони, які він використовував для публікації деструктивного контенту. Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти його підривної діяльності на користь країни-агресора.

Виправдовував агресію РФ. Послушник УПЦ МП отримав 5 років ув'язнення

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників);
  • ч. 1 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Послушнику УПЦ МП призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на п'яти років з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах України, органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в органах, що надають публічні послуги строком 15 років.

Діяльність УПЦ МП в Україні

У грудні 2022 року правоохоронці провели низку обшуків на території храмів УПЦ Московського патріархату у різних областях України та знайшла докази, які свідчать про співпрацю з РФ.

Після цього президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про заборону в Україні релігійних організацій, пов'язаних із центрами впливу в Росії. У низці областей України заборонили діяльність УПЦ МП та позбавили їх права користуватися земельними ділянками.

Нагадаємо, настоятеля Свято-Вознесенського чоловічого монастиря Чернівецько-Буковинської Єпархії Української православної церкви Московського патріархату підозрюють у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі.

Також СБУ повідомила про підозру митрополиту і секретарю Овруцько-Коростенської єпархії Української православної церкви Московського патріархату у Житомирській області. Вони виробляли та розповсюджували агітаційні матеріали, які провокували релігійну ворожнечу.

До того ж нещодавно в Україні вперше винесли вирок митрополиту УПЦ Московського патріархату.