Вчені назвали харчові добавки, які пов'язують з передчасним старінням
Фото: Які харсові добавки - небезпечні (Freepik)
Те, що додають у вашу їжу, може віднімати роки вашого життя. Давно відомо, що ультраоброблені продукти (УОП) - від солодких напоїв до ковбас підвищують ризик раку, діабету та серцевих захворювань.
Які саме харчові добавки в їхньому складі є найнебезпечнішими, розповідає РБК-Україна з посиланням на нове дослідження в News Medical.
Що виявило масштабне дослідження
У дослідженні, опублікованому в журналі eClinicalMedicine, взяли участь майже 187 000 людей віком від 40 до 75 років. Вони вели щоденники харчування, а вчені спостерігали за ними протягом 11 років. За цей час було зафіксовано понад 10 200 смертей.
Аналіз показав, що певні групи харчових добавок, які часто зустрічаються в УОП, мали сильний зв'язок із ризиком смертності від усіх причин.
Які добавки виявилися найнебезпечнішими?
Вчені виділили п'ять основних типів інгредієнтів, споживання яких було пов'язане з підвищеним ризиком передчасної смерті:
-
Підсилювачі смаку: глутамат, рибонуклеотиди.
-
Підсолоджувачі: ацесульфам, сахарин, сукралоза.
-
Різновиди цукру: фруктоза, інвертний цукор, лактоза, мальтодекстрин.
-
Допоміжні речовини для обробки: агенти проти злежування, ущільнювачі та загусники.
Не всі добавки шкідливі
Цікаво, що один тип добавок, навпаки, знижував ризик передчасної смерті - желюючі агенти.
Дослідники припускають, що це може бути пов'язано з пектином - корисним желюючим агентом на основі клітковини, який підтримує травлення та допомагає регулювати рівень холестерину і цукру в крові.
Не було виявлено зв'язку з ризиком смертності для модифікованих олій, білкових добавок або клітковини.
Автори дослідження наголошують, що їхні результати - це перший крок до визначення найнебезпечніших інгредієнтів в ультраоброблених продуктах, на яких варто зосередити увагу в майбутньому.
Хоча дослідження ґрунтується на даних, наданих самими учасниками, воно є важливим орієнтиром для споживачів, які прагнуть свідомо ставитися до свого раціону.
Вас може зацікавити
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.