ua en ru

Вчені назвали харчові добавки, які пов'язують з передчасним старінням

Вчені назвали харчові добавки, які пов'язують з передчасним старінням Фото: Які харсові добавки - небезпечні (Freepik)

Те, що додають у вашу їжу, може віднімати роки вашого життя. Давно відомо, що ультраоброблені продукти (УОП) - від солодких напоїв до ковбас підвищують ризик раку, діабету та серцевих захворювань.

Які саме харчові добавки в їхньому складі є найнебезпечнішими, розповідає РБК-Україна з посиланням на нове дослідження в News Medical.

Що виявило масштабне дослідження

У дослідженні, опублікованому в журналі eClinicalMedicine, взяли участь майже 187 000 людей віком від 40 до 75 років. Вони вели щоденники харчування, а вчені спостерігали за ними протягом 11 років. За цей час було зафіксовано понад 10 200 смертей.

Аналіз показав, що певні групи харчових добавок, які часто зустрічаються в УОП, мали сильний зв'язок із ризиком смертності від усіх причин.

Які добавки виявилися найнебезпечнішими?

Вчені виділили п'ять основних типів інгредієнтів, споживання яких було пов'язане з підвищеним ризиком передчасної смерті:

  • Підсилювачі смаку: глутамат, рибонуклеотиди.

  • Підсолоджувачі: ацесульфам, сахарин, сукралоза.

  • Різновиди цукру: фруктоза, інвертний цукор, лактоза, мальтодекстрин.

  • Допоміжні речовини для обробки: агенти проти злежування, ущільнювачі та загусники.

Не всі добавки шкідливі

Цікаво, що один тип добавок, навпаки, знижував ризик передчасної смерті - желюючі агенти.

Дослідники припускають, що це може бути пов'язано з пектином - корисним желюючим агентом на основі клітковини, який підтримує травлення та допомагає регулювати рівень холестерину і цукру в крові.

Не було виявлено зв'язку з ризиком смертності для модифікованих олій, білкових добавок або клітковини.

Автори дослідження наголошують, що їхні результати - це перший крок до визначення найнебезпечніших інгредієнтів в ультраоброблених продуктах, на яких варто зосередити увагу в майбутньому.

Хоча дослідження ґрунтується на даних, наданих самими учасниками, воно є важливим орієнтиром для споживачів, які прагнуть свідомо ставитися до свого раціону.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.