ua en ru

"Укрпошта" підвищить тарифи на доставку листів

"Укрпошта" підвищить тарифи на доставку листів Фото: "Укрпошта" підвищить тарифи на доставку листів (Getty Images)

"Укрпошта" планує підвищити тарифи на доставку листів та листівок по Україні на 25-30%. Востаннє ці тарифи зростали два роки тому.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на проект, розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Документ планує схвалити Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК).

Так, пропонується підвищити чинні Граничні ціни (тарифи) на послуги поштового зв’язку, а саме:

  • внутрішні прості листи без оголошеної цінності масою до 50 грамів і поштові картки, з 12 до 15 гривень без ПДВ (18 гривень з ПДВ).
  • внутрішні реєстровані листи без оголошеної цінності (рекомендовані) масою до 50 грамів і поштові картки з 23 до 30 гривень без ПДВ (36 гривень з ПДВ).

Порівняльна таблиця

зміни діючих та нових Граничних цін (тарифів) на послуги поштового зв’язку з пересилання внутрішніх простих та реєстрованих листів без оголошеної цінності (рекомендованих) масою до 50 грамів і поштових карток

"Укрпошта" підвищить тарифи на доставку листів

Чинний рівень тарифів на зазначені послуги, було встановлено з 1 грудня 2021 року.

Види листів і поштових карток (листівок)

Простий лист/листівка пересилається простим порядком і не має трек-номера для відстеження.

Щоб відправити, потрібно опустити конверт/листівку із відповідними поштовими марками у поштову скриньку або передати оператору у поштовому відділенні.

Прості листи доставляють за вказаною адресою, і листоноша залишає конверт у поштовій абонентській скриньці (або абонементській скриньці у відділенні).

Рекомендований лист/листівка пересилається рекомендованим порядком наземним чи авіатранспортом і має трек-номер для відстеження.

Щоб відправити, потрібно передати лист оператору у поштовому відділенні та після сплати отримати розрахунковий документ (чек), в якому вказаний трек-номер відправлення.

За трек-номером можна відстежити лист (на сайті Укрпошти, в мобільному застосунку або через чат-бот у Messenger, Viber та Telegram). Рекомендовані листи ми видаємо особисто адресату під підпис або за довіреністю (доставляємо за адресою або видаємо у відділенні).

Тарифи "Укрпошти"

Відзначимо, в Україні працюють два основні оператори поштового зв’язку, державна "Укрпошта" та приватна "Нова пошта". Перевагою "Укрпошти" є більш низькі тарифи на більшість відправлень та відділення у селах. "Нова пошта" доставляє посилки значно швидше та відрізняється більш сучасним сервісом.

"Укрпошта" з 1 липня збільшила вартість відправлень "Укрпошта Експрес" у середньому на 10 гривень в межах однієї області та на 8 гривень в межах країни.