ua en ru

Україна отримає ракети AMRAAM. Як вони допоможуть захистити небо

Україна отримає ракети AMRAAM. Як вони допоможуть захистити небо Фото: ракети AMRAAM використовуються в системах ППО NASAMS (kongsberg.com)

Великобританія оголосила про поставки ракет середньої дальності AMRAAM для України. Очікується, що вони допоможуть посилити систему протиповітряної оборони, захищаючи від крилатих ракет та дронів-камікадзе.

РБК-Україна зібрало все, що відомо про ці ракети.

Анонс від Британії

Напередодні британський міністр оборони Бен Уоллес після шостого засідання Контактної групи з оборони України (так званий формат "Рамштайн") оголосив про передачу ще 18 гаубиць, а також ракет AMRAAM .

"Останні невибіркові удари Росії по мирних районах України вимагають подальшої підтримки тих, хто прагне захистити свою країну. Тому сьогодні я санкціонував поставку зенітних ракет до України", - заявив міністр.

За його словами, у зв'язці з американськими системами NASAMS ці ракети зможуть зміцнити протиракетну оборону та захистити українське небо. Напередодні Міністерство оборони США оголосило про поставку двох передових зенітно-ракетних комплексів вже найближчими тижнями.

Докладніше про ці системи читайте у матеріалі "NASAMS для України: які комплекси для ЗСУ поставлять США і що про них треба знати" .

Що таке ракети AMRAAM

AIM-120 AMRAAM - це американська всепогодна керована ракета класу "повітря - повітря" середньої дальності. Назва буквально перекладається як "американський таран", абревіатура утворена зі слів Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile. У Військово-повітряних силах США вона отримала ще одне прізвисько - Slammer (хлопушка).

Ракета AMRAAM призначена для знищення повітряних цілей за межами прямої видимості. На озброєнні армії США з 1991 року, також стоїть на озброєнні ВПС Великобританії, Німеччини та інших країн НАТО. Є основною ракетою на винищувачах F-15C, F-15E, F-16, F/A-18C/D, F/A-18E/F, F-22, а також Tornado, Harrier, JAS-39 Grippen та Eurofighter Typhoon.

У зенітному виконанні запускається з контейнерів ракетного комплексу NASAMS. На одній пусковій системі встановлено шість таких контейнерів.

Україна отримає ракети AMRAAM. Як вони допоможуть захистити небо

Фото: ракети AMRAAM запускаються з контейнерів ракетного комплексу NASAMS (defensie.nl)

Важлива перевага

Те, що NASAMS використовує саме ракети AMRAAM, і є найбільшою перевагою цього зенітно-ракетного комплексу. Оскільки більшість країн НАТО та інших союзників зможуть безперешкодно постачати Україні ракети для систем протиповітряної оборони. І, схоже, з урахуванням масованих російських ударів для України це дуже доречно.

Причому немає якоїсь спеціальної модифікації - та сама ракета може використовуватися як на винищувачах, так і на NASAMS. Це, у свою чергу, означає, що запаси країн-учасниць НАТО дозволять забезпечити Україну в тривалому конфлікті високої інтенсивності. На сьогодні небагато сучасних ЗРК мають достатньо боєприпасів для ведення подібної війни.

Зазначимо, NASAMS у жодному разі не є достатньою протидією для російських ракет та безпілотників. Імовірно, через обмежене покриття перші комплекси розгорнуть навколо великих міст. Проте NASAMS з ракетами AIM-120 стануть гарною основою для створення нової інтегрованої системи ППО України.

Короткі характеристики AMRAAM

Ракети сімейства AMRAAM мають кілька модифікацій, в залежності від чого максимальна дальність стрільби становить від 50 кілометрів і вище.

  • AIM-120A/B/С - 55-75 кілометрів
  • AIM-120C-5/С-6 - близько 105 кілометрів
  • AIM-120C-7 - до 120 кілометрів
  • AIM-120D - до 180 кілометрів

Які саме ракети передасть Велика Британія, поки невідомо.

Короткі характеристики базової модифікації:

  • Довжина - 3,66 метра
  • Маса - 150,75 кілограма
  • Діаметр - 17,78 сантиметра
  • Розмах крил - 52,58 сантиметра
  • Швидкість - надзвукова
  • Боєголовка - вибуховий фрагмент

Середній час напрацювання на відмову ракет AIM-120 становить 1500 годин.

Бойове застосування

На сьогодні відомі випадки бойового застосування ракет AIM-120, запущених з винищувачів під час війни в Іраку та Косово. Зокрема, у 1992-1993 роках цими ракетами знищили літаки МіГ-23 та два МіГ-25 Військово-повітряних сил Іраку. А під час війни у Косові - не менше 7 сербських винищувачів.

У 1994 році на Півночі Іраку ракетою AMRAAM було помилково збито американський вертоліт UH-60 Black Hawk. А під час навчань в Естонії в 2018 році іспанський Eurofighter EF2000 випадково запустив бойову ракету AIM-120, яка впала приблизно за 40 км на північ від міста Тарту.