ua en ru

Ударні та розвідувальні. В Миколаївській області збили 5 російських дронів за день

Ударні та розвідувальні. В Миколаївській області збили 5 російських дронів за день Фото: українські військові збили 5 російських дронів у Миколаївській області (Getty Images)

У небі над Миколаївською областю силами та засобами протиповітряної оборони було знищено п'ять російських безпілотників протягом середи, 31 травня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Facebook-сторінку Повітряного командування "Південь".

Військові уточнили, що йдеться про розвідувальні та ударні дрони противника.

"31 травня 2023 року, на Миколаївщині, силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" знищено 5 російських безпілотників", - йдеться в заяві.

А саме:

  • 2 БпЛА "Мерлін-ВР",
  • 2 ударні БпЛА "Ланцет"
  • 1 БпЛА "Орлан-10".

Беспілотник "Мерлін"

Російський експериментальний безпілотний літальний апарат "Мерлін-ВР" призначений для ведення розвідки місцевості в автоматичному та напівавтоматичному режимах.

Дрон має такі льотно-технічні характеристики:

  • Максимальна висота: 5 км
  • Час у повітрі: до 10 год.
  • Корисний вантаж: до 6,5 кг оптико-локаційного обладнання.

Дрон "Ланцет"

Цей російський баражуючий боєприпас (дрон-камікадзе) має кілька типів наведення, та може використовуватися для утворення повітряних мінних полів, для розвідувальних та для ударних завдань.

Швидкість руху в повітрі БПЛА "Ланцет"становить до 300 км/год, радіус польоту до 40 км, максимальна маса - 12 кг.

БПЛА "Орлан-10"

"Орлан" є російським багатоцільовим безпілотним авіаційним комплексом, призначений для ведення спостереження. Використовує двигун внутрішнього згоряння як силову установку. Між тим, у травні торік була представлена ударна модифікація.

БПЛА "Орлан-10" має швидкість 90-150 км/год, масу (порожнього) 12,5 кг, а максимальна злітна вага - від 14 до 18 кг, максимальна дальність - до 120 км від наземної станції керування (до 600 км в автономному режимі), а тривалість польоту: до 16 год 30 хв.