Більшість солі у раціоні українців походить з ультраоброблених продуктів, а не з домашньої сільниці, що непомітно руйнує серце і судини. Щоб зберегти глибину смаку без шкоди для здоров'я, дієтолог, кандидатка медичних наук Ольга Безугла назвала три ефективні комбінації трав та прянощів, які повністю заміняють натрій.
Про них детальніше експерт розповіла в інтерв'ю РБК-Україна.
Безугла зазначає, що головними джерелами надлишкового натрію є ультраоброблені продукти, де сіль виконує роль консерванту та підсилювача смаку, а її вміст може бути у 3-5 разів вищим, ніж у натуральних стравах.
"Можливо, здивуєтесь, але одна шаурма може з надлишком у 137% закрити добову норму. Середній вміст солі буде десь 6,8 г", - зазначає дієтолог.
До лідерів за вмістом солі належать:
Дієтолог підкреслює, що для зменшення споживання солі не обов'язково робити їжу прісною.
Кулінарні дослідження показують, що поєднання трав, прянощів і легкої кислотності підсилює сприйняття смаку та робить страви більш насиченими.
Тому Безугла радить використовувати такі робочі комбінації:
"Завдяки цьому можна зменшити вміст солі, але зберегти глибину смаку", - підсумувала експерт.
Щоб успішно перейти на мінімально солону їжу, дієтолог рекомендує поступово зменшувати кількість солі під час приготування (на третину), замінювати фабричні соуси на домашні зі свіжих овочів або йогурту, а також прибрати сільницю зі столу.
Завдяки цьому смакові рецептори адаптуються вже за кілька тижнів.
Вас може зацікавити: