Ці 4 комбінації спецій повністю замінять сіль без втрати смаку
Дієтолог розповіла, чим можна замінити сіль у стравах (фото: Freepik)
Більшість солі у раціоні українців походить з ультраоброблених продуктів, а не з домашньої сільниці, що непомітно руйнує серце і судини. Щоб зберегти глибину смаку без шкоди для здоров'я, дієтолог, кандидатка медичних наук Ольга Безугла назвала три ефективні комбінації трав та прянощів, які повністю заміняють натрій.
Про них детальніше експерт розповіла в інтерв'ю РБК-Україна.
Шаурма та сосиски: рекордсмени за вмістом солі
Безугла зазначає, що головними джерелами надлишкового натрію є ультраоброблені продукти, де сіль виконує роль консерванту та підсилювача смаку, а її вміст може бути у 3-5 разів вищим, ніж у натуральних стравах.
"Можливо, здивуєтесь, але одна шаурма може з надлишком у 137% закрити добову норму. Середній вміст солі буде десь 6,8 г", - зазначає дієтолог.
До лідерів за вмістом солі належать:
- ковбаси, сосиски, шинка (до половини денної норми солі на 100 г)
- тверді сири, особливо пармезан, а також такі сири як фета і бринза
- соєвий соус, кетчуп, готові соуси та заправки
- снеки, консерви та хлібобулочні вироби.
Три найкращі комбінації спецій, які замінять сіль
Дієтолог підкреслює, що для зменшення споживання солі не обов'язково робити їжу прісною.
Кулінарні дослідження показують, що поєднання трав, прянощів і легкої кислотності підсилює сприйняття смаку та робить страви більш насиченими.
Тому Безугла радить використовувати такі робочі комбінації:
- Лимон + оливкова олія
- Часник + орегано
- Куркума + чорний перець
- Томат + базилік
"Завдяки цьому можна зменшити вміст солі, але зберегти глибину смаку", - підсумувала експерт.
Поради, як "обдурити" смакові рецептори
Щоб успішно перейти на мінімально солону їжу, дієтолог рекомендує поступово зменшувати кількість солі під час приготування (на третину), замінювати фабричні соуси на домашні зі свіжих овочів або йогурту, а також прибрати сільницю зі столу.
Завдяки цьому смакові рецептори адаптуються вже за кілька тижнів.
Вас може зацікавити:
- Дієтолог Безугла розповідала, як за 14 днів відвикнути від солоного
- Три ефективні методи мінімізувати шкоду від солоної їжі
- 10 продуктів, які замінять сіль у стравах без втрати смаку
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.