Чай може зменшувати засвоєння заліза з їжі. Це особливо важливо для людей із ризиком дефіциту заліза або тих, хто харчується переважно рослинною їжею.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
В European Journal of Clinical Nutrition йдеться, що чай може знизити всмоктування заліза в кишечнику до 90%. Фактори, які можуть на це впливати, включають:
Трав'яні чаї
Усі чаї містять поліфеноли, які впливають на засвоєння заліза. Навіть трав'яні та лікувальні чаї впливають на засвоєння заліза через багатий вміст поліфенолів.
Зелений чай
Катехіни у зеленому чаї також негативно впливає на засвоєння заліза. Може виникнути нижчий рівень, що свідчить про дефіцит заліза.
Ферментований чорний чай
Дослідження, опубліковане в The Journal of Nutrition, показало, що ферментований чорний чай знижує засвоєння хлориду або сульфату заліза на 60-90%. Сульфат заліза вважається більш біодоступною та добре переносимою формою додаткового заліза.
Регулярне вживання чаю під час їжі збільшує ризик дефіциту заліза. Тому, якщо ви п'єте чай, розділяйте його з їжею та прийомом залізовмісних добавок. Зокрема, робіть 60-хвилинну перерву між чаєм та їжею або прийомом залізовмісних добавок, оскільки гальмівний ефект чаю може зникнути через годину.
Крім того, не потрібно уникати чаю, якщо є дефіцит заліза. Натомість намагайтеся стратегічно підходити до споживання. Пийте чай окремо від їжі та залізовмісних добавок, щоб покращити засвоєння поживних речовин.
Можна також оптимізувати засвоєння, поєднуючи продукти, багаті на залізо, з джерелами вітаміну С, такими як броколі, ківі, цитрусові, полуниця, а також червоний і зелений болгарський перець.
Вас може зацікавити: