ua en ru

У центрі уваги Україна. Всі подробиці другого дня саміту НАТО у Вільнюсі (онлайн)

У центрі уваги Україна. Всі подробиці другого дня саміту НАТО у Вільнюсі (онлайн) Фото: саміт НАТО 2023 у Вільнюсі (Getty Images)

Другий день саміту НАТО 12 липня обіцяє важливі результати для України щодо майбутнього в Альянсі та посилення військової підтримки. У програмі – перше засідання Ради Україна-НАТО за участю президента Володимира Зеленського. Також анонсовано зустріч глави нашої країни з лідером США Джо Байденом.

Усі подробиці другого дня саміту НАТО онлайн – у матеріалі РБК-Україна.

Зеленський розповів про очікування від наступного саміту НАТО

Оновлено 19:15

"Ми віримо в перемогу. Ми віримо, буде наступний дуже важливий крок для України на наступному саміті НАТО. Символічно, все ж таки 75 років Альянсу у Вашингтоні. Мені здається, треба багато працювати та готуватися до цього саміту", - сказав Зеленський на прес-конференції у Вільнюсі.

Глава держави додав, що його єдина ціль та єдине бажання - перемога, бо з перемогою точно прийде членство в НАТО.

Зеленський про гарантії безпеки: це серйозний документ, а не Будапештський меморандум

Оновлено 19:10

Як розповів президент Володимир Зеленський, наразі є узгоджена G7 деклараця про підтримку Україна, але далі будуть кокретні документи, підписані на двосторонньому рівні з країнами G7 та іншими державами, які захочуть приєднатися.

"Там будуть, я впевнений, Польща та інші держави. Одразу 4 чи 5 держав сказали, що доєднаються Я вважаю, що це буде серйозний безпековий союз гарантій. Ці документи будуть ратифікуватися в парламентах держав. Це дуже серйозний документ, а не Будапештський меморандум. Це конкретні двосторонні конкретні домовленості. Багаторічні або не довго, якщо ми дійдемо до НАТО швидше", - сказав він.

Після війни домовленості щодо шляху України в НАТО будуть переглянуті, - Столтенберг

Оновлено 17:50

Після завершення війни Росії проти України необхідно буде переглянути домовленості, які були досягнути на саміті НАТО у Вільнюсі, заявив на прес-конференції генсек альянсу Єнс Столтенберг.

"Коли завершиться війна, ті домовленості, які були досягнуті сьогодні, будуть переглянуті у майбутньому, а також будуть внесені певні поправки, зокрема і до шляху України в НАТО", - сказав він, додавши, що рішення про членство України в НАТО не буде ухвалене до завершення війни.

Байден на зустрічі з Зеленським: світ об'єднується завдяки Україні

Оновлено 17:45

За словами президента США Джо Байдена, світова спільнота обʼєднується завдяки Україні, але Київ заплатив за це надто високу ціну.

"Дуже сумно те, що відбувається в Україні, однак добрі новини в тому, що світ об'єднується. Дуже висока ціна за це, однак відбувається об'єднання у світі. Люди розуміють, що не можна просто дивитися на те, що відбувається. Питання у менталітеті Путіна, це щось із 14 століття", - додав він.

Зеленський подякував Байдену за надання касетних боєприпасів та іншу військову підтримку

Оновлено 17:35

Таку заяву глава держави зробив перед початком двосторонньої зустрічі з президентом США у Вільнюсі.

"Ми витрачаємо ці гроші на порятунок наших життів, а також життів європейців і всього світу. Спасибі велике за цей саміт. Наприкінці цього саміту в нас була ця успішна Рада (Україна-НАТО) і гарантії безпеки, про які, як ви сказали, ми почали говорити в Києві", - сказав Зеленський, назвавши гарантії безпеки "дуже конкретною річчю".

Безпекова перемога. Гарантії від G7 розширять двосторонні договори з партнерами, - Зеленський

Оновлено 17:22

Президент України Володимир Зеленський заявив, що гарантії для України від "Великої сімки", погоджені на саміті НАТО, будуть розширені за рахунок договорів з партнерами.

"Результат саміту у Вільнюсі - це потрібний та важливий успіх для України. Гарантії безпеки для України на шляху до НАТО, ми отримали сьогодні важливий пакет гарантій. Українська делегація везе додому значну безпекову перемогу для України. Це відкриває для нас нові безпекові можливості", - зазначив глава держави.

Країни G7 погодили спільну декларацію про гарантії безпеки для України

Оновлено 16:40

Країни "Групи семи" погодили спільну декларацію, в якій пообіцяли надати Україні гарантії безпеки. До цієї декларації тепер може приєднатися будь-яка країна, яка підтримує Україну.

"Сьогодні країни G7 оприлюднять спільну декларацію, щоб дати зрозуміти, що наша підтримка триватиме довго. Це запускає процес, у якому кожна з наших країн і будь-яка інша, яка побажає брати участь, запустять довгострокові двосторонні зобов'язання з Україною. Ми допоможемо Україні побудувати сильну оборону на землі, на морі та в небі", - сказав президент США Джо Байден.

Байден буде відвертим і уважно слухатиме Зеленського після його критики рішення НАТО

Оновлено 16:25

Президент США Джо Байден буде прямолінійним під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським на саміті НАТО у Вільнюсі, але планує його "уважно слухати", розповів журналістам представник Білого дому Джейк Салліван.

"Зеленський, очевидно, має інший погляд на це (мова про запрошення в НАТО - ред.). Але президент Байден буде сьогодні з ним відвертим, як він був у кожній телефонній розмові і зустрічі, яку вони провели, викладаючи свої міркування, викладаючи свою думку, а потім уважно вислухавши те, що має сказати Зеленський", - зазначив Салліван.

У Зеленського назвали головні висновки саміту НАТО у Вільнюсі для України

Оновлено 16:20

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав висновки саміту НАТО у Вільнюсі: буде зброя, буде підтримка, буде суверенна та незалежна Україна.

"Одного разу обов'язково Україна теж буде в НАТО. До того часу пам'ятаємо: наше життя та безпека тільки в наших руках. Дякую партнерам, але також нагадуємо: майбутнє та безпека Європи - теж у наших руках. І сьогодні ці руки - у жахливих кривавих мозолях від постійного тримання зброї", - наголосив він.

"Ми не Amazon". Міністр оборони Британії грубо відповів на критику Зеленського

Оновлено 16:12

Глава Міноборони Британії Бен Воллес прокоментував обурення президента Володимира Зеленського щодо відсутності запрошення України з боку НАТО.

На думку Воллеса, Україні нібито "слід більше дякувати Заходу за надану допомогу у війні з Росією".

"Хочемо ми того чи ні, але люди хочуть бачити хоч трохи подяки... Іноді ви просите країни відмовитись від своїх власних запасів (зброї - ред.). Іноді доводиться переконувати законодавців на Капітолійському пагорбі в Америці", - додав він.

У Білому домі заявили, що вступ України до НАТО зараз "означатиме війну з Росією"

Оновлено 16:00

Крім того, радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван відмовився назвати конкретну дату або графік вступу України до НАТО.

"Чому НАТО, зокрема США, кожен із 31 члена не були готові прийняти Україну на цьому саміті в НАТО, причина насправді доволі зрозуміла. Якби Україну прийняли в НАТО сьогодні, це б означало, що НАТО буде в стані війни з Росією сьогодні, що США будуть у стані війни з РФ сьогодні", - заявив Салліван.

Норвегія передасть Україні пакет підтримки NASAMS

Оновлено 15:47

Норвегія передасть Україні пакет для підтримки NASAMS, що містить два додаткові центри управління вогнем, дві пускові установки та запасні частини.

"Це приведе до забезпечення витривалості та гнучкості роботи вже наданих систем ППО України", - цитує Міноборони Норвегії очільника відомства Бйорна Арільда Грама.

ЗМІ дізналися деталі гарантій безпеки G7 для України

Оновлено 15:36

За даними Financial Times, зобов'язання, зокрема, будуть включати постачання сучасної військової техніки на суші, в повітрі та на морі, підготовку українських військових, обмін розвідданими та допомогу у сфері кіберзахисту.

В обмін на це Україна має провести реформи, в тому числі судової системи та цивільного контролю за Збройними силами.

Зеленський зробив заяву після засідання Ради Україна-НАТО

Оновлено 15:30

"Важливо сказати, що Рада Україна-НАТО - це не просто інструмент участі, це інструмент інтеграції. І це дає нам відчуття, що ми будемо частиною Альянсу. Я впевнений, що після війни Україна буде в НАТО. Ми зробимо все для цього", - написав президент на сторінці в Тwitter.

Перші фото із засідання Ради-Україна НАТО

Оновлено 15:01

Представники країн-членів Альянсу та президент Володимир Зеленський разом із делегацією вперше зібралися у форматі Ради Україна-НАТО.

Відмінність цієї Ради полягає в тому, що в її рамках наша країна із партнерами разом будуть приймати рішення на рівних.

Фото: засідання Ради Україна-НАТО у Вільнюсі (Getty Images)

В ОП очікують на підписання гарантій для України у Вашингтоні

Оновлено 14:51

Керівник ОП Андрій Єрмак про таке повідомив за підсумками дискусії з міністром закордонних справ Литви Ґабріелюсом Ландсберґісом та директором і CEO Atlantic Council Фредеріком Кемпом.

"Президент Зеленський у перемовинах з партнерами досяг домовленостей щодо потужних оборонних пакетів. Окрім цього, з нашими партнерами говоримо щодо фундаменту гарантій безпеки на шляху України до НАТО.

"Наша задача - перемогти у війні. І я вірю, що до саміту НАТО у Вашингтоні 2024 року ми можемо перемогти. Якщо все так і буде, то дуже важливо, щоб у Вашингтоні ми підписали чіткі гарантії безпеки для України, над фундаментом і розумінням яких зараз працюємо з партнерами, зокрема, у Вільнюсі", - написав Єрмак.

Він додав, що ці гарантії діятимуть до членства України в НАТО, що залишається головною метою.

Засідання Ради Україна-НАТО розпочалося

Оновлено 13:57

Її відкрив генеральний секретар Єнс Столтенберг та назвав історичною. Захід зачинений для представиків преси.

Зеленський почав зустріч із Макроном

Оновлено 13:55

"Радий розпочати зустріч з президентом Франції Емануелем Макроном. Вдячний Франції за ракети SCALP та інше озброєння, що є таким необхідним для захисту. Обговорюємо гарантії безпеки, наше спільне прагнення боронити свободу. Переконаний, зустріч буде змістовною", - написав президент Володимир Зеленський у Тwitter.

Спільна прес-конференція Зеленського і Столтенберга розпочалася. Головні заяви:

Столтенберг:

  • Зараз Україна ближче до НАТО, ніж будь-коли. Рішення, прийняті у Вільнюсі, знаменують початок нової сторінки у відносинах між НАТО та Україною. Сьогодні ми зустрічаємося як рівні.
  • В Раді (Україна-НАТО ред.) буду головувати я. Ніхто блокувати не буде. У нас можуть проводитись кризові консультації. Якщо Зеленський захоче долучитися - ніхто не блокуватиме. Ми будемо як рівні і вирішуватимемо в рамках кризові консультацій, які можуть скликати будь-який член ради. Це один з елементів, щоб наблизити Україну до членства в НАТО.
  • Найбільший ризик для світу - це якщо Путін переможе. Тож члени Альянсу підтримують Україну. Бо якщо РФ виграє, то це буде небезпечно для Європи.
  • Альянс розуміє, що Україна має право сама обрати, які гарантії безпеки вона має отримати.

Зеленський:

  • Результати саміту гарні, але якби було запрошення (в НАТО - ред., вони були б ідеальні.
  • Є великі домовленості, щодо оборонних пакетів із союзниками.
  • Якщо G7 сьогодні підтвердить гарантії безпеки, якщо це станеться, то це буде конкретним успіхом.
  • Україна розуміє, що не може бути членом НАТО поки іде війна. Ми з багатьма сьогодні зустрічалися, Україна буде членом НАТО коли дійсно відповідні будуть умови. Я розумію під цим, що тоді, коли буде безпечно на нашій землі.
  • Що стосується запрошення. Я розумію що це технічний сигнал. Але якщо ми поживимось на це як на серйозний фактор мотивації українського суспільства, то для мене як для президента це був дуже важливий момент.
  • У нас немає реальної гарантії безпеки від наших партнерів, я маю на увазі юридично. У нас є фактичні гарантії безпеки, такі як фінансові, санкційні, оборонні. Це моє стати першим документом юридичним, який символізує, що у нас є така парасолька гарантій безпеки
  • Україна буде мати документи з кожною з державою-гарантом безпеки. І там будуть всі ті речі, які маємо, або яких нам не вистачає. Ці речі будуть на двосторонньому рівні. Цей документ дає можливість долучитися іншим партнерам, окрім країн "Великої сімки".
  • Я не вважаю Будапештський меморандум гарантіями безпеки. Не
    розумію ніякої відповідальності в ньому. Я не бачу там ніякої конкретики. Крім того, що Україна була з цим документом і залишилась на самоті.
  • Щодо кластерних снарядів (касетних - ред.). Я знаю, що це виклик у США і в Конгресі, і є люди, які не поділяють цієї підтримки. Я хочу, щоб ми на це подивились як на справедливість, Росія використовує постійно кластерні снаряди на нашій території, вбиває наших людей.
  • Україна використовуватиме касетні снаряди суто по військових цілях, суто на тимчасово окупованих територіях України.
  • Я вдячний Байдену і Конгресу, які є лідерами в допомозі України. Я не збираюсь знаходити аргументи, щоб Байден бачив нас в НАТО. Я вважаю, що ці аргументи повинні бути взаємними, бо це є безпека. Я вважаю, що ми потрібні не менш НАТО, ніж навпаки. Я вважаю, що це абсолютно справедливо. Впевнений що після війни Україна буде в НАТО.
  • Україні потрібна далекобійна зброя, цей дефіцит все ще є. Підійматиму що це питання на переговорах з президентом США Джо Байденом.

У центрі уваги Україна. Всі подробиці другого дня саміту НАТО у Вільнюсі (онлайн)

Зеленський і Столтенберг зустрілися на саміті НАТО

Оновлено 12:36

Вже незабаром вони дадуть спільну прес-конференцію.

Фото: Зеленський і Столтенберг на саміті НАТО (Юлія Акимова, РБК-Україна)

"Розпочав зустріч с генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Сьогодні перша зустріч у форматі Рада Україна-НАТО. Ми разом зробимо все, щоб все пройшло ефективно", - написав Зеленський у Тwitter.

Зеленський зустрівся із прем’єром Нідерландів

Оновлено 12:34

Сторони домовилися про навчання українських пілотів.

"Зустріч із прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте. Конкретні речі. На серпень - домовились почати підготовку пілотів. Наближаємо рішення щодо сучасної авіації для України", - пише президент Володимир Зеленський.

Також домовились про конкретний внесок Нідерландів у зміцнення ППО України та артилерії.

"Дякую за підтримку на шляху в НАТО - як щодо запрошення, так і щодо гарантій безпеки на шляху, зокрема на двосторонній основі", - додав президент.

Австралія надасть Україні новий оборонний пакет, включно з 30 БТР Bushmaster

Оновлено 12:24

Про таке написав президент Володимир Зеленський, який провів перемовини із прем’єр-міністром Австралії Ентоні Албенізі.

"Дякую! Новий потужний оборонний пакет, включно з 30 "Бушмастерами". Як завжди, маємо й повне політичне розуміння. Успішна зустріч!" - пише президент.

У США розповіли перші подробиці щодо умов членства України в НАТО

Оновлено 12:06

Старший директор Ради національної безпеки США з питань Європи Аманда Слот заявила, що для вступу до НАТО Україні потрібно провести низку реформ.

"Президент (США, Джо Байден, – ред.) ясно дав зрозуміти, що ми думаємо, що Україна може досягти цього (реформ - ред.). Але це все одно буде вимогою для приєднання України", - зазначила вона.

Слоут схарактеризувала комюніке як "сильне позитивне послання, яке підтверджує, що Україна стане членом Альянсу", зазначивши, що для вступу України більше не потрібен План дій щодо членства (ПДЧ).

Норвегія передає Україні додаткову тисячу мікродронів Black Hornet

Оновлено 11:52

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам заявив, що його країна передасть Україні додаткову тисячу крихітних безпілотників Black Hornet для ведення розвідки.

Зазначимо, що ці безпілотники використовують для розвідки та ідентифікації цілей, він простий в експлуатації, його важко виявити, і він особливо добре підходить для ведення бою в умовах міста.

В ОП очікують на важливий етап у питанні гарантій для України

Оновлено 11:48

"Сподіваюсь, що сьогодні у Вільнюсі буде важливий етап у нашій багатомісячній роботі з партнерами, експертами, колишнім Генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном", - пише керівник ОП Андрій Єрмак.

Він додав, що Україна готує фундамент - розуміння щодо гарантій безпеки на шляху до НАТО, яке можна буде розшити у двосторонні безпекові домовленості з конкретними державами-гарантами.

Німеччина надасть Україні додаткові Patriot та ракети до них

Оновлено 11:45

Про домовленість із німецькою стороною повідомив президент Володимир Зеленський за підсумками розмови із канцлером Німеччини Олафом Шольцом, з яким також обговорив гарантії безпеки України на шляху до НАТО.

"Є домовленість про додаткові пускові установки "Петріот" та ракети для них від Німеччини. Це дуже важливо для захисту життя в Україні від російського терору!" - пише Зеленський.

Україна та Швеція підписали угоду про обмін секретною інформацією

Оновлено 11:42

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив про це нас в Twitter.

"Україна та Швеція підписали угоду про обмін та взаємний захист секретної інформації. Довіра є наріжним каменем міцного партнерства. А доступ до інформації - ключ до успіху", - акцентував Резніков.

Короткий огяд з другого дня саміту від РБК-Україна

Оновлено 11:32

Що вже відомо і чого чекати сьогодні у Вільнюсі розповідає кореспондент РБК-Україна Юлія Акимова нижче у відео.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал, щоб не пропустити найважливіше!

Зеленський зустрівся із прем'єром Британії

Оновлено 11:30

Про це глава держави також повідомив на своїй сторінці в Тwitter.

"Почалась зустріч із премʼєром Великої Британії Ріші Сунаком. Наші переговори завжди посилюють глобальну безпеку! Новини будуть", - пише Зеленський.

Згодом президент додав, що обговорив із Сунаком оборону, політику та спільну безпеку.

"Подякував за зброю, зокрема далекобійну зброю. Міцна підтримка України на шляху в НАТО. І готуємо гарантії безпеки для України на шляху в НАТО. Дуже хороша зустріч!" - додав Зеленський.

Кулеба зустрівся з главами МЗС Данії та Німеччини

Оновлено 11:16

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Вільнюсі зустрівся із колегою з Данії Ларсом Люкке, сторони обговорили авіаційну коаліцію.

Фото: Кулеба зустрівся з главами МЗС Данії та Німеччини (twitter.com/DmytroKuleba)

"Незабаром українські льотчики та техніки почнуть навчатися керуванню F-16, і ми розраховуємо на пришвидшення постачання літаків. Ми також обговорили шляхи нарощування артилерійських можливостей України", - наголосив Кулеба.

Також Кулеба зустрівся з главою МЗС Німеччини Анналеною Бербок. Міністри обговорили підсумки першого дня саміту НАТО.

США анонсували суттєвий пакет допомоги Україні

Оновлено 11:00

Старший директор Ради національної безпеки США з питань Європи Аманда Слот повідомила, що американський лідер Джо Байден та союзники по НАТО одноголосно схвалили "суттєвий" новий пакет допомоги Україні.

При цьому вона відмовилася надати додаткові подробиці.

Альянс також проведе перше засідання Ради Україна-НАТО до того, як Байден зустрінеться із Зеленським, на порядку денному якого стоїть "найближча та довгострокова підтримка України", сказала Слоут.

Пізніше у середу Байден виступить із важливою доповіддю про зовнішню політику, говорячи про силу та могутність альянсу НАТО, додала Слоут.

Зеленський зустрівся із Шольцом

Оновлено 10:59

Президент України Володимир Зеленський на полях саміту зустрівся із канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

Кореспондент РБК-Україна публікує фото з місця подій.

Фото: Зеленський і Шольц зустрілися (Юлія Акимова, РБК-Україна)
Згодом президент на сторінці в Twitter анонсував хороші новини за підсумками переговорів із делегацією Німеччини.

"Почали зустріч із Німеччиною. Діалог з Олафом Шольцом, як завжди, буде змістовним. Очікуємо гарних новин для захисту життя українців та для нашої оборони", - написав Зеленський.

Зеленський зустрівся із прем'єром Канади

Оновлено 10:40

"Розпочалася зустріч із Канадою. Прем'єр-міністр Джастіне Трюдо, дякуємо за незмінну підтримку України! Перше питання сьогодні - зброя для наших воїнів", - пише глава держави у Twitter.

Країни G7 сьогодні погодять принципи гарантій безпеки для України

Оновлено 10:37

Про це заявила представниця Білого дому Аманда Слоут. За її словами, країни "Великої сімки" дадуть чіткий сигнал Росії сигнал про те, що "час не на її боці".

"Це сигналізує про спільну довгострокову відданість створенню потужної оборонної страхової сили для України", - сказала вона.

Чиновниця уточнила, що президент США Джо Байден та лідери G7 зроблять сьогодні вдень заяву щодо довгострокових зобов'язань для України.

При цьому видання Bloomberg зазначає, що мова йде про індивідуальні гарантії безпеки з боку країн "Великої сімки".

В ОП готуються до Ради Україна-НАТО та двосторонніх перемовин

Оновлено 10:35

"Вільнюс. Сьогодні перше інавгураційне засідання Ради Україна - НАТО. Також заплановані двосторонні зустрічі з нашими союзниками. Будемо говорити про оборону, безпеку, зброю, формулу миру президента України Володимира Зеленського", - написав керівник ОП Андрій Єрмак.

Бельгія про рішення НАТО щодо України: нікому не допоможе, якщо країни НАТО будуть на порозі війни з РФ

Оновлено 10:30

Прем’єр-міністр Бельгії Олександр де Кроо на питання, чи не вважає, що рішення НАТО підштовхне Росію до продовження агресії, ствердно сказав: "Ні".

Також він висловив думку, що формулювання союзників були досить сильними та запевнив у подальшій підтримці України. Оскільки лише повна перемога надасть українцям можливість вступити до Альянсу.

"Я вважаю, що це рішення показує, що є повна підтримка країнами НАТО України для перемоги у цій війні. Але ми займаємось тонким балансуванням. Ми повністю підтримуємо Україну, і ця підтримка буде значною та довгою, але ми не хочемо самі опинитися у війні з Росією. Це не принесе користі нікому, це не допоможе нам, це не допоможе Україні, якщо країни НАТО опиняться біля підніжжя війни з Росією", - підсумував прем’єр-міністр Бельгії.

Зеленський прибув на саміт

Оновлено 10:07

Президент Володимир Зеленський прибув на саміт НАТО, який триває вже другий день. Він виступив із коротким коментарем для ЗМІ.

Як зазначив глава держави, українська делегація приїхала до Вільнюсу за трьома речами: гарантії безпеки, запрошення до НАТО та зброя.

"Я вважаю, що ми отримаємо це запрошення, коли умови безпеки це дозволять. Я хочу обговорити всі ці питання з партнерами. А головне - це гарантії безпеки для України на шляху до вступу в НАТО", - заявив Зеленський.

Президент Литви назвав "максимумом" ухвалене на саміті рішення щодо України

Оновлено 09:44

Президент Литви Гітанас Науседа переадресував питання до української влади щодо того, чи рішення, ухвалене союзниками на саміті, було недостатнім для України.

"Це є позицією України. Тому вам краще запитати це у пана (президента України Володимира - ред.) Зеленського. Я вважаю, що це максимум, який ми могли досягти вчора. Тому що ніхто зараз не говорить про членство. Ми говоримо про членство, коли умови дозволять", - заявив Науседа.

На уточнююче питання щодо запрошення України в Альянс він не став давати відповіді.

Прем'єр Естонії пояснила, чому відсутні чіткі терміни вступу України в Альянс

Оновлено 09:40

За словами прем'єр-міністра Естонії Кайї Каллас, всі союзники НАТО хочуть бути дотичними та сприяти вступу України до Альянсу, але це можливо лише після завершення війни.

Вона підкреслила, що НАТО вже погодило процес вступу України, і міністри закордонних справ щороку оцінюватимуть прогрес Києва.

"Дуже важливо, щоб ми розпочали український процес вступу в НАТО. Я вважаю, що місце України в НАТО. Його ухвалення завершує період, коли в Європі існували сірі зони, які ставали джерелом конфліктів", - додала Каллас.

Дуда висловився про рішення НАТО щодо України

Оновлено 09:11

Президент Польщі Анджей Дуда у відповідь на питання кореспондента РБК-Україна сказав, що досягнутого на саміті НАТО рішення щодо України недостатньо.

"На мою думку цього (рішення щодо України на саміті НАТО - ред.) абсолютно недостатньо. Я сподіваюся, що за кілька років Україна стане повноцінним членом нашого Альянсу", - заявив Дуда.

Втім, за його словами, шлях зрозумілий після всіх ухвалених вчора союзниками рішень.

"(Щодо графіка - ред.)... дуже складно говорити, практично неможливо, з урахуванням того, що нам потрібна єдність при ухваленні рішення. Говорити про повноцінне членство України зараз. Але ми можемо вирішити, що Україна стане членом НАТО, не знаю, завтра. Це війна, а під час війни це (членство неможливо - ред.), беручи до уваги статтю 5 і колективну оборону", - підсумував Дуда.

Учасники починають прибувати на другий день саміту

Оновлено 08:22

Як передає кореспондент РБК-Україна з місця подій, учасники починають прибувати, аби розпочати другий день саміту на який також заплановано чимало цікавих подій. Зокрема, вже прибула глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Також на полях саміту вже помічаємо і прем’єр-міністра Бельгії Олександра де Кроо.

Фото: учасники саміту НАТО у Вільнюсі починають прибувати на другий день саміту (Юлія Акимова, РБК-Україна)

Також до мікрофона підходив президент Польщі Анджей Дуда, голова Європейської Ради Шарль Мішель, президент Фінляндії Саулі Нііністьо та очільниця уряду Естонії Кая Каллас.

Зеленський у Вільнюсі

Володимир Зеленський прибув до столиці Литви 11 липня близько 16:00, однак не був присутнім офіційних заходах саміту. Він виступив із промовою на концерті в центрі Вільнюсу, а також зустрівся із генсеком НАТО під час вечері лідерів Альянсу.

На другий день запланована його участь у новій Раді Україна-НАТО, де мають обговорити механізм вступу нашої країни до військово-політичного блоку.

Зеленський заявив, що чекає від союзників у Вільнюсі підтвердження чіткого алгоритму набуття членства в Альянсі після закінчення війни з РФ та гарантії безпеки на період, поки Україна не стане повноправним членом НАТО.

Зазначимо, за підсумками першого дня саміту члени НАТО узгодили комюніке про ускорену процедуру вступу без ПДЧ, але після того, як Україна виконає всі необхідні вимоги.

На полях саміту 12 липня президент України також має намір провести низку двосторонніх переговорів із главами країн Європи, США, Канади та Японії. За словами Зеленського, предметом цих переговорів із партнерами буде військова підтримка для потреб фронту та посилення захисту неба для українських міст.

У центрі уваги Україна. Всі подробиці другого дня саміту НАТО у Вільнюсі (онлайн)Фото: Володимир Зеленський візьме участь у другому дні саміту НАТО у Литві (Віталій Носач, РБК-Україна)

Візит президента України на саміт обговорювався багато тижнів. Володимир Зеленський отримав запрошення на засідання Альянсу від генсека Єнса Столтенберга у квітні, але інтрига щодо його участі зберігалася до останнього моменту. В ОП пояснювали, що поїздка залежатиме від обстановки на фронті, і її заздалегідь не можуть анонсувати через міркування безпеки.

Сам президент говорив, що очікує від НАТО конкретних пропозицій щодо перспектив України у військово-політичному блоці, і лише в цьому випадку поїде на саміт.

Зустріч президентів України та США

Переговори Володимира Зеленського та Джо Байдена 12 липня будуть присвячені продовженню підтримки України з боку США та партнерів у війні, яку розв'язала РФ.

Їх зустріч стане першою з лютого 2023, коли американський лідер несподівано приїхав до Києва напередодні річниці повномасштабного вторгнення РФ.

У Вільнюсі президенти обговорять довгострокові зобов'язання США та інших союзників, "щоб допомогти Україні захистити себе зараз і не допустити майбутної агресії", зазначив радник президента Сполучених Штатів з національної безпеки Джейк Салліван.

У центрі уваги Україна. Всі подробиці другого дня саміту НАТО у Вільнюсі (онлайн)Фото: Володимир Зеленський зустрінеться з Джо Байденом у Вільнюсі (Getty Images)

За словами радника голови ОП Михайла Подоляка, лідери США та України окрім питання про майбутній вступ нашої країни до НАТО будуть говорити про програш Росії та постачання необхідного озброєння для контрнаступу. Також обговорять економічну підтримку України, реформи у правоохоронній, судовій системі та антикорупційній діяльності.

Варто зазначити, що у США неодноразово заявляли про необхідність проведення Україною додаткових реформ для того, щоб стати частиною військово-політичного Альянсу. Водночас у перший день саміту стало відомо, що Джо Байден виступив за спрощення процедури вступу України до НАТО з метою прискорення її членства після закінення війни з Росією. Мова йде про скасування Плану дій щодо членства (ПДЧ).

Рада Україна-НАТО

На полях саміту 12 липня о 13:00 відкриється інавгураційне засідання Ради Україна-НАТО. У ньому візьмуть участь глави країн та урядів.

Нова платформа замінить існуючий формат консультаційної Комісії Україна-НАТО. Як член Ради, Україна матиме право голосу та право скликати наради нарівні з усіма членами НАТО (виняток – можливість скористатися ст.5 Договору про колективний захист).

Як заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг, Рада Україна-НАТО продемонструє зміцнення політичних зв'язків між нашою країною та військовим блоком.

Під час першого засідання Ради союзники обговорять майбутнє України в Альянсі. Йдеться про пакет підтримки, який має наблизити вступ України до НАТО. Його погодили на саміті 11 липня.

Союзники погодилися усунути вимогу щодо виконання ПДЧ щодо членства, таким чином Україна зможе стати членом НАТО за прискореною процедурою, але при виконанні певних умов. Зокрема, передумовою прийняття НАТО буде виконання реформ в оборонному секторі України.

Також Альянс надасть багаторічну програму допомоги Україні, яка допоможе перейти від радянської системи до повної сумісності із системою НАТО.

Яким був перший день саміту

74-й саміт НАТО стартував у столиці Литви вдень 11 липня з церемонії офіційного відкриття, після якої почалося засідання глав країн та урядів Альянсу.

У Вільнюсі затвердили докладні плани оборони, щоб гарантувати, що Альянс може стримувати своїх ворогів та захищати "кожен дюйм" своєї території. Було оголошено про розширення НАТО – Туреччина погодилася ратифікувати вступ Швеції до Альянсу.

Генсек Єнс Столтенберг анонсував "сильний сигнал" Україні на саміті. Члени НАТО погодили комюніке щодо майбутнього вступу України за прискореною процедурою без виконання ПДЧ, але з умовою проведення реформ.

На полях саміту Франція оголосила про передачу Україні далекобійних авіваційних ракет. За даними ЗМІ, йдеться про SCALP із дальністю до 250 км, які інтегрують для запуску з незахідних літаків.

Німеччина також повідомила про пакет підтримки України на 600 мільйонів євро. До нього увійшли дві пускові ЗРК – Patriot, БМП Marder, боєприпаси та безпілотники.

Крім того, під час саміту була офіційно створена коаліція з навчання українських пілотів на F-16. До неї увійдуть 11 країн.