ua en ru

Трамп зможе швидко закінчити війну в Україні в разі обрання президентом, - Дуда

Трамп зможе швидко закінчити війну в Україні в разі обрання президентом, - Дуда Фото: президент Польщі Аджей Дуда (Getty Images)

Президент Польщі Анджей Дуда переконаний, що Дональд Трамп зможе закінчити війну в Україні за 24 години в разі обрання президентом США на виборах восени цього року. А диктатор Володимир Путін, на його думку, не ризикне воювати з Польщею й усім блоком НАТО.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Polskie Radio.

Під час візиту в Руанду 7 лютого, на прес-конференції польський лідер зазначив, що Трамп завжди виконує свої обіцянки.

"Виходячи з мого особистого досвіду як президента, який працював з президентом Трампом, я можу сказати: те, що він мені обіцяв, було виконано. Тому якщо я отримував якусь обіцянку від Трампа, якщо він мені щось обіцяв, то це було виконано", – сказав Дуда.

Він також додав, що "Трамп серйозний у всьому, що він говорить".

Польській армії потрібна модернізація

Також Дуду запитали про потенційну загрозу нападу Росії на Польщу. Він зазначив, що потенційно "така загроза теоретично існує з огляду на ситуацію, коли російський імперіалізм, безсумнівно, відродився і Росія напала на Україну".

При цьому, на його думку, такий напад повинен викликати відповідь з боку всього Північноатлантичного альянсу.

"Якщо Польща буде слабкою, то, безумовно, небезпека такого потенційного нападу зростатиме. Якщо Польща буде сильною, матиме сильну, добре оснащену армію, то ймовірність, очевидно, різко зменшиться", - додав президент.

Саме тому, за словами Дуди, необхідна подальша модернізація польської армії та закупівля військової техніки.

"Цей процес слід продовжувати. Якщо він буде успішно реалізований - а я вірю, що так і буде - це означатиме величезне посилення польського оборонного потенціалу і тоді ймовірність російського нападу на нас практично впаде до мінімуму, фактично буде виключена. Тому що польська армія буде здатна самостійно стати на захист нашої землі. А за підтримки НАТО - зокрема, армії США - вона, безумовно, зможе негайно відбити будь-який напад", - сказав президент Польщі.

На його думку, Володимир Путін "багато разів подумає, перш ніж напасти на будь-яку країну НАТО, тому що він нещодавно побачив, яка різниця в технологічних і технічних можливостях між тим, що мають у своєму розпорядженні країни НАТО, і тим, що має в своєму розпорядженні Росія".

"Мирний план" Трампа щодо України

У березні 2023 року Дональд Трамп пообіцяв своїм виборцям "завершити війну Росії проти України за 24 години" у випадку обрання президентом США на виборах 5 листопада цього року.

При цьому він заявив, що дозволив би Росії забрати частину українських територій, щоб "уникнути війни".

У відповідь на такі меседжі, президент України Володимир Зеленський запросив Трампа приїхати в Україну. Він зазначив, що за 24 хвилини пояснить лідеру республіканців неможливість домовленостей з російським диктатором. Однак Трамп відхилив запрошення, нібито через небажання "створювати конфлікт інтересів".

Зеленський також готовий ознайомитися з "мирним планом" Трампа. Однак, на думку українського лідера, якщо він передбачає територіальні поступки, то це не приведе до миру.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.