ua en ru

Студентів, які отримують другу "вишку", хочуть мобілізувати. Але не всіх

Студентів, які отримують другу "вишку", хочуть мобілізувати. Але не всіх Фото: член парламентського комітету з питань національної безпеки Федір Веніславський (Віталій Носач, РБК-Україна)

В Україні близько 60 тисяч чоловіків використали навчання у вишах для ухилення від призову. У Верховній раді вже зареєстрований законопроєкт, який дозволить перекрити таку схему ухилення.

Про це заявив член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, член фракції партії "Слуга народу" Федір Веніславський, повідомляє РБК-Україна з посиланням на ефір телемарафону.

Він заявив, що за інформацією від Міністерства освіти і науки, у 2019-2021 роках студентів віком 25 років і старше було близько 40 тисяч осіб. Минулого року таких студентів стало 106 тисяч.

"Цьогоріч цифри також наближаються до 100 тисяч. Це означає, що 60 тисяч чоловіків вирішили скористатися такою можливістю для уникнення призову", - заявив Веніславський.

Він додав, що деякі виші відкривали набір на контракти на денну форму навчання, даючи можливість потенційним призовникам з уже наявною освітою вступати на навчання й отримувати відстрочку від мобілізації.

За його словами, частина абітурієнтів вступали на нижчій освітній рівень, ніж мали (на професійно-технічну освіту при наявній вищій), та на іншу спеціальність.

Веніславський зазначив, що він зареєстрував законопроєкт, який дозволить перекрити лазівку для відстрочення мобілізації для навчання в університеті.

"Я запропонував, щоб люди, які навчаються у послідовних видах освіти, мали право на відстрочку. А ті, хто вступив на другу-третю-четверту вищу освіту після 30 років таким правом на відстрочку скористатися не могли", - заявив він.

Веніславський вважає, що після ухвалення дія цього документа пошириться і на чоловіків, які скористалися навчанням для ухилення від мобілізації у 2022 році.

Мобілізація в Україні

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні запроваджена загальна мобілізація. Востаннє її дію разом із воєнним станом продовжували 27 липня. У зв'язку з чим вона діятиме щонайменше до 15 листопада поточного року.

Наразі під призов підлягають військовозобов'язані чоловіків віком від 18 до 60 років. Зокрема є й виключення, про які можна прочитати в матеріалі РБК-Україна.

В кінці серпня представник президента у ВР, член комітету парламенту з питань безпеки і оборони Федір Веніславський заявляв, що наразі у Верховній раді немає ініціатив про мобілізацію вступників на другу вищу, втім в профільному парламентському комітеті вже обговорювалась така ідея.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.