ua en ru

Дієтолог назвала простий тест, який покаже вашу норму солі

Дієтолог назвала простий тест, який покаже вашу норму солі Дієтолог назвала норму солі на день (фото: Freepik)

Більшість українців удвічі перевищує рекомендовану ВООЗ норму солі, що непомітно збільшує ризик гіпертонії та інсульту.

В інтерв'ю РБК-Україна дієтолог, кандидатка медичних наук Ольга Безугла розповіла, як зрозуміти, чи перевищуєте ви свою норму солі, та назвала простий "тест" для перевірки смакових рецепторів.

12,6 грамів солі замість 5: де ховається небезпека?

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує споживати не більше 5 грамів солі на добу (еквівалент однієї чайної ложки). Однак, згідно з українським дослідженням STEPS (2019), українці в середньому споживали 12,6 грамів солі, удвічі перевищуючи норму.

Експерт пояснює, що проблема полягає у прихованій солі.

"75% солі ми отримуємо не з сільниці. Вона "ховається" в готових магазинних продуктах - хлібі, сирах, ковбасі, соусах або фастфуді", - говорить Безугла.

Вона додає, що навіть якщо вдома ви лише трохи підсолюєте їжу, але регулярно вживаєте готові продукти, добова норма перевищується, і організм цього одразу не відчуває, хоча ризик серцево-судинних захворювань зростає.

Прихований надлишок: як сіль руйнує організм

Дієтолог наголошує, що надлишок натрію є серйозною загрозою, яка часто не має симптомів на ранніх етапах, але з часом "б'є" по життєво важливих органах.

Зокрема надлишок натрію збільшує ризик гіпертензії (підвищеного артеріального тиску), що може призвести до інсульту та інфаркту.

Також велика кількість солі:

  • ускладнює роботу нирок
  • викликає набряки
  • може спричинити сечокам'яну хворобу
  • може стати причиною хронічної хвороби нирок
  • може спровокувати ослаблення кісток
  • запускає ризики розвитку остеопорозу.

А ще сіль може зумовити вищий ризик гастриту, виразок і раку шлунка.

Простий тест: чи звикли ваші рецептори до пересоленого?

Дієтолог назвала простий спосіб самостійно зрозуміти, чи не є ваша тяга до солі надмірною, і чи не звикли ваші рецептори до пересоленого.

"Ще одна ознака надмірного вмісту солі в раціоні - якщо їжа без досолювання здається прісною. Це означає, що рецептори вже звикли до пересоленого", - сказала вона.

Дієтолог радить спробувати кілька днів не досолювати страви і звернути увагу: через тиждень смак стане більш насиченим навіть без сільниці.

Як контролювати приховану сіль

Для контролю споживання солі експерт радить перш за все аналізувати раціон.

Якщо ви часто їсте ковбасу-шинку, сири, хліб, соуси чи снеки, висока ймовірність, що солі набереться забагато. Наприклад, в одній столовій ложці соєвого соусу може бути половина вашої денної норми солі.

Також варто перевіряти етикетки. На упаковці в полі "поживна цінність" дивіться вміст солі на 100 г продукту. Орієнтуйтесь на просте правило: що менше солі на 100 г - то краще. Рекомендовано купувати продукти, де менше 1 г солі на 100 г.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.